Празненство без последствия

Hera.bg

Искра Виденова
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва ли пришълците ще се досетят, че празнуваме Коледа или Новата година, а по-скоро биха си помислили, че се прощаваме с живота. Нима има друго обяснение на лакомията, с която поглъщаме толкова много на брой и като количество ястия, все едно ни е за последно. Във всеки един дом, независимо от индивидуалните особености на неговите обитатели, картинката е една и съща – масата в буквален смисъл се огъва от тежестта на храната. Висококалорични салати, всевъзможни месни ястия, гарнитури, баница с късмети, сметанови торти и други десерти, много алкохол и газирани напитки. Гостите най-парадоксално, хем се оплакват от тежест и преяждане, хем продължават да гризат от блюдата по масата. Наистина на празничната трапеза всичко е толкова вкусно, но защо е необходимо да се изяжда наведнъж? Резултатът не закъснява – за Новата година децата ще намерят подаръци под елхата, а възрастните по 10 излишни килограма, лошо самочувствие и настроение под точката на замръзване. Ех, че весел празник! Малко разум в празничните дни, може да ни спести много проблеми в последствие.

Как да се предпазим от преяждане

За да не се превърне хубавият повод в разюздана оргия е достатъчно да се спазват две основни правила. Първото е да закусим и обядваме нормално преди празничната вечеря. Обикновено всичко се случва точно наобратно – цял ден се стараем да ядем възможно най-малко, за да „не си разваляме апетита” за угощението. И след това налитаме на храната и изяждаме много повече, отколкото организма ни е в състояние да понесе. Второто е, да не приготвяме твърде калорични блюда – така или иначе ястията са много и разнообразни, нека поне бъдат по леки.

Руска и други майонезени салати
Сами по себе си тези така наречени „салати” са тежка храна, а в комбинация с останалите ястия могат да доведат до жлъчна криза или панкреатит. Те засищат бързо, затова мястото им не е на празничната трапеза. Същото важи и за картофите. Най-добре е салата да бъде лека – само от пресни или мариновани зеленчуци, които да стимулират образуването на стомашни сокове за преработването на следващите, по-калорични блюда.

Баница с късмети
Навръх празника всички искаме да видим, какъв късмет ни очаква през Новата година. Затова смело чупим голямо парче от баницата, понякога и две, но от тази мазна и тестена храна ни прилошава и рискуваме да провалим останалата част от вечерта. Затова нека оставим баницата за сутринта – тогава наистина ще можем да се насладим на вкуса й.


Празнични десерти
Тортата със сметана, много ядки и глазура, коледни сладки, тиквеник и прочие тежки десерти – само при вида им устата ни се напълва със слюнка, но в края на вечерта вкусовите ни рецептори вече са толкова претръпнали, че изобщо не усещаме какво ядем. Единствено ни става тежко и все по-тежко, докато в един момент дори ни е трудно да дишаме. Много по-добре е за десерт да хапнем само плодове, сладолед или ако толкова много ни се иска нещо домашно приготвено, нека бъде леко желирано парфе.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=1125