Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!

Hera.bg

Росица Тодорова
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото време си гледаш часовника и се чудиш кога ли ще си тръгнат, а от другите – с които ти е приятно да се видиш и дълго да си говориш. Но за внезапните гости никой не е подготвен. Може да те изненадат по пантофи, по хавлия, в неразтребена стая. А освен това и да няма с какво да ги почерпиш. Няма ли? Всъщност я да проверим още веднъж.

Сандвичите винаги са подходящи
Симпатичните филийки могат да се приготвят в най-различни комбинации – с масло и кашкавал, лютеница и колбас, яйце и сирене, домат и маруля. Сандвичите са подходящи както за децата, така и за възрастните. Ако имате достатъчно фантазия да ги украсите по подходящ начин, със сигурност ще блеснете пред гостите си. В зависимост от композицията те биват – отворени (филийките, които всички познаваме), тостове (плънката се поставя между две филийки хляб), тип хамбургер (вместо филийки се използват питки) и триъгълници (квадратните филии се разрязват по диагонал, за да се получи по-нестандартната форма). Някои сандвичи са истинско произведение на изкуството – 3D композиции, които изобразяват автомобилчета, магарета, клоуни и други.

Малко от това, малко от онова
Не се притеснявайте да направите микс от ядките или бисквитките, които са ви останали по малко от всеки вид. Отдавна вече не е табу да смесите солените фъстъци със сладките стафиди. Напротив – дори фабричните миксове от ядки предлагат такива комбинации. Смесете ядките (бисквитките, солетите) в дълбока купа и ги сервирайте по средата на масата.

Никой не е по-голям от хляба
Дори да нямате специални сладкиши за почерпка в дома си, със сигурност имате най-обикновен хляб. А от него могат да се направят доста апетитни хапвания.

Брускети. Най-подходящи за целта са франзелите. Но дори да нямате точно такъв вид, всеки хляб или питка може да ви свърши работа. Нарежете на тънки филийки и подредете в тава за печене. В купичка смесете зехтин (или олио) с малко доматен сос и добавете подправки – риган, черен пипер, босилек. Намажете върху всяка брускета и сложете във фурната. Готови са за не повече от 7-10 минути. Ако се улисате в сладък разговор и имате още няколко свободни минутки, можете да ги обърнете и да запечете и от другата страна. След съвсем кратко време ще разполагате с ароматни и хрупкави късчета. Към тях може да предложите каквото имате в хладилника за мазане – крем сирене, обикновено сирене, пастет.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=1200