Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони

Hera.bg

Мая Петрова
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но и лете, като студен чай, вкусът му определено си заслужава. Най-големите му производители са Китай и Тайланд. Сухата маса, от която се прави чаят каркаде, срещан още под наименованието „червен чай", всъщност е сушеното цвете хибискус и по- точно от вида Hibiscus sabdarifa.

Малко повече за хибискуса
Пресни ягоди в желе от каркаде и лайм сорбе. Изкусутелно, нали?

В Индия е задължителен като „присъствие” в сватбените венци, защото безспорно е много красив. Красивите хаитянки се закичват точно с това цвете и го нижат на гирлянди, с които приветстват туристите. Наричат го още "китайска" или "суданска роза", но всъщност няма общо с розата, а е от семейство Слезови. Хибискусът е храстовидно растение с големи, изящни цветове обагрени в пищна и наситена палитра. Някои видове живеят над сто години. Отглежда се в почти всички тропически страни и е един от най-уникалните представители на флората, всепризнат заради множеството си здравословни ползи и употреба в кулинарията.

Египетският хибискус се счита за най-добър, но съществуват над 300 сорта, които се използват за направата не само на чай, но и на сиропи, вина, желета, салати дори. Употребяват се още като натурален оцветители на различни хранителни продукти, в бои за коса и др. У нас това растение се среща основно като саксийно цвете и е много любимо, заради колоритните си цветове и непретенциозно отглеждане - дайте му светлина и то ще цъфти цяло лято.

Съставът му най- общо е: полизахариди, флавоноиди, гликозиди, но забележете: 13 аминокиселини, задължителни за човешкия организъм. Още в него има: пектин, лимонена и винена киселина, на които дължи възкиселия си вкус, много минерали, пектин и витамин С. Чаят, ако наистина искате да е полезен, трябва да е направен от билката, т.е. суха маса каркаде, запарена според указанието на опаковката. Не се вари и отлично си подхожда с мед или тръстикова захар.

Лятото е сезонът, в който каркадето "се развихря" - студен чай с лед, с ароматни добавки като мента, джинджифил или канела, в комбинация с други чайове, а дори и с ром. Той тонизира перфектно и наистина утолява вездесъщата лятна жажда.

Полезни свойства на чая от каркаде:

Най- интересното около него е, че топлият чай повишава кръвното налягане, а студеният - го понижава. Това го прави предпочитана напитка за всички възрасти и сезони.

Но той още:

• Подобрява обмяната на веществата, има лек диуретичен ефект;
• Притежава антидепресивни свойства;
• Намалява вредния холестерол;
• Действа възстановяващо на черния дроб;
• Намалява риска от инсулт и инфаркт;
• Укрепва кръвоносните съдове;
• Понижава висока температура;
• Предпазва бъбреците, възстановява черния дроб от вредни влияния;
• Засилва имунитета, ефикасен е при простудни състояния и грип, особено като допълнение в богат билков чай;
• Препоръчва се за детоксикация, силен антиоксидант е и бори махмурлука.


Противопоказания:

Този чай не се препоръчва на хора със завишена киселинност на стомаха, както при гастрити и язви.

Е, вече сте наясно, че еликсирът, наречен каркаде, си заслужава не само заради приятния му вкус. Затова- не го пренебрегвайте като лечебно средство - и зиме, и лете.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=3239