"Здравословен обяд за ученика" за първия, първи учебен, ден

Hera.bg

Цвети Цанева
Това е ден първи от новия проект в помощ на родителите на ученици:" Здравословен обяд за ученика". От 15 до 30 септември, в период от две седмици, ще ви представяме примерни обяди за вашия ученик. Обяд, който е вкусен, здравословен, който приготвяте лично и с любов за вашето дете.

Днес съм приготвила за училище ястие, на което са му нужни 20 минути. Ако ставате по-рано, може и да го приготвите сутринта.

Сваряваме пастата за 10 минути, както е указано. Една четвърт от пакета би стигнал на Дара. Докато се вари, нарязвам една малка селска тиквичка на лентички.

Пълнозърнестата паста е за предпочитане пред бялата, за да спестим поне малко вредата от рафинираните брашна. Така или иначе подрастващите консумират достатъчно тестени изделия. Това е втората от двете последни за сезона тиквички и я оползотворявам за Дара. Ако готвех за нас, бих сложила и чесън, но в класната стая ароматът му едва ли ще бъде приет добре.

Махам пастата, изцеждам я и оставям настрана. На горещия котлон задушавам тиквичката в малко вода за много кратко време, колкото леко да омекне.

Гледам за децата да не запържвам, а полезните растителни мазнини се слагат накрая на ястието. Изключение прави може би олиото от гроздови семки – то има сравнително висока температура на кипене.

Слагам сметаната, много малко хималайска сол и разбърквам. Като заври, изсипвам пастата, разбърквам отново, захлупвам с капака и изключвам котлона.

На две-три минути, докато будя детето, разбърквам, за да да може пастата равномерно да поеме от сметаната.

Накрая сипвам една супена лъжица шарлан, по-полезният вариант на олиото, разбърквам. За да добавя вкус към малко безвкусната до този момент паста, настъргвам пармезан. Той е сравнително солен, затова солта като цяло трябва да е наистина малко.



Посипвам отгоре начукан био небелен сусам, за да има още по-здравословно звучене този обяд.

Суровият сусам е богат на калций, магнезий, желязо и мед, както и на Омега-3 и -6 мастни киселини, а люспите съдържат фибри – всичко е много полезно за деца в активен растеж, с голямо умствено натоварване. Сусамът, както и по-дребните семена, като например лененото семе, е по-добре да се консумират счукани, защото семката има обвивка, която пречи на тялото да усвои полезните вещества. Най-добре е небеленият сусам да се консумира под формата на тахан - реално това е каша от смлян сусам.

Детето е будно, прехвърлям от тигана в кутията, а в съседното отделение съм нарязала една сурова пиперка на лентички, ние ги наричаме "пиперкови солети".

Червените пиперки са богати на витамин С, важен за имунитета на децата, количеството е по-голямо, отколкото в цитрусите, а за разлика от тях, пиперките растат в градинката на баба, затова са още по-полезни. В тях има още каротин, за здрави очички, полинутриенти и много минерали.

В другата кутийка има бяло грозде. Засега то печели в битката с черното, макар второто да е по-полезно.

Гроздето съдържа бързоусовяеми захари, но е бедно на калории. И понеже захарите са глюкоза, а не фруктоза, то дава и чувство за ситост. Това прави гроздето една чудесна следобедна закуска.

Дара видя точно преди тръгване един разчупен шоколад, не можех да не й сложа и малко от него. Загърнах едно блокче в малко домакинско фолио. Вкъщи аз и Дара (малката още не яде шоколад и се налага съзаклятнически да се крием малко от нея) обичаме черен шоколад. Този е с 88% съдържание на какао – единствената полезна съставка на любимото лакомство.

Черният шоколад има много ползи за здравето, като за детското се отнася свойството да подобрява мозъчната дейност и да понижава риска от диабет. Сложих го с уговорката да се изяде след обяда и количеството му е точно едно блокче. И то ще е достатъчно да повиши настроението.

В стъклено шише сипах и разреден сироп от арония - много полезен за имунитета през цялата година.

И така замина обядът за първия учебен наистина учебен ден. Довечера ще чакам отзиви и най-важното – колко от кое е изядено.

Още идеи за здравословен обяд можете да видите тук.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=3379