Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen

И две авторски веган рецепти, специално за читателите на Hera.bg

Hera.bg

Цвети Цанева
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче, а страстта ми е свързана със здравословното хранене и вегетарианската храна, поднесена в елегантен гурме стил. Иначе казано - това са ежедневни, семпли и вкусни ястия на основата на традиционната българска и италианска кухня и са любими на семейството ми и всички мои приятели."

Така ни се представи Тони, но на нас това не ни е достатъчно да се запознаем с нея, затова решихме да я попитаме някои неща и да разберем от нея:

Що е то веган хранене на практика, вкусно ли е и дали то е възможно в едно обикновено семейство.

- От известно време следя твоя блог Щастливата кухня на Тони (Tony's Happy Kitchen), защото ми прави много приятно впечатление и сега имам възможността да те попитам: Кое те провокира да го създадеш?

Създадох блога с много желание, подтикната от интереса към моите веган здравословни ястия в социалните мрежи. Аз самата разчитам на опита на експерти по храненето и изтъкнати нутриционисти, който съчетах с моя личен и така създавам леки рецепти, които по нищо не отстъпват на най-добрите ресторанти.


- По думите ти и рецептите ти става ясно, че си веган. Какво повлия на това решение? Изведнъж или постепенно промени начина си на хранене?

Да, аз съм вегетарианец от 15 г. и веган от 2г., като решението ми бе продиктувано от комплекс от фактори - етични и здравословни. Години наред бях истински ценител на качествените сирена и хубавото вино, угаждах си на воля, подценявайки ефекта, който храната, вегетарианска или не, има върху нашето тяло. Оказа се, че в следствие на небалансираното си хранене съм се сдобила с куп проблеми, които успях да изчистя за 2 години, чрез вече по-балансирана и разнообразна храна, съчетана с разходки и бягане в гората.

Балансът в храненето, води и до баланс в мислите и действията, затова включих в това начинание и цялото ми семейство.

С моят начин на приготвяне и поднасяне на ястията, бих искала да покажа, че има вариант, в който храната освен здравословна, би могла да бъде изключително питателна, апетитна и естетски издържана.



- Днес повечето майки се оплакват, че времето все не им стига да приготвят здравословна храна Имаш 4 деца и си активен блогър и се чудя, кога ти остава време да готвиш толкова вкусно? Можеш ли да ни посъветваш нещо?

Тайната на успеха е в добрата организация и малко упоритост. Аз не купувам нищо пакетирано, обогатено с консерванти и оцветители, приготвям почти всичко у дома, от хляба до сладките, включвайки в процеса и децата, които искрено се забавляват, и така някак естествено научават принципите на здравословното хранене. Опитвам се да им давам алтернативи, а не да налагам забрани.


- Веган храненето има верни почитатели и доста противници. Според теб има ли нещо, което трябва да се знае за пълноценното веган хранене, нещо, което повечето хора изпускат?

Освен веган, аз бих го нарекла натурално и традиционно хранене, защото

само до преди 50 години, бабите ми спазваха всички тези принципи по някакво вътрешно усещане, приготвяха си всичко у дома и хапваха месо само няколко пъти в годината и по празници.

Веган е гаранция за здраве, ако се спазват няколко основни принципа:


Да се употребяват разнообразни пресни и сухи плодове, натурални сладка само от плодове, много бобови растения и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнести био брашна, екстра върджин зехтин в малки количества, винаги в съчетание с маслини и само за сурова употреба.

Доколкото е възможно, без използването на сол и промишлено преработени суровини, бяло брашно, бял ориз, захар, маргарин, никакво пържене, щадяща топлинна обработка и минимално използване на екстрахирани мазнини.

Ако се налага да се готви с олио е по-добре да го заменим с кокосово масло, което е устойчиво на топлината, без да се променя структурата си.

Захарта заменям със стафиди, фурми и кленов сироп, а течния шоколад - с крем от лешници и сурово какао.


- Цялото ти семейство ли сте вегани и как възприемат децата този начин на хранене? Можеш ли да ни дадеш пример за рецепта, която е веган, пълноценна е и им харесва?

У дома приготвям основно веган и рядко вегетариански ястия, но всички са доволни и щастливи, поради голямото разнообразие на рецепти с много зеленолистни, зеленчуци, бобови, зърнени и плодове. На децата си обяснявам подробно, кое ме е подтикнало да не ям месо, както и пагубните ефекти от ГМО, оцветителите, подобрителите и консервантите. Така те имат посоката, имат отговорите и сами избират пътя. Обичат всичко, което им готвя, особено сладките неща и сами отказват червените близалки и сините торти. В училище съм избрала менюто им, като на всички останали, като първото винаги е вегетарианско, а второто е по избор. Така растат със своя осъзнат, а не наложен избор.

И двете рецепти, които за пръв път ще предложа, и то на читателите на Hera.bg, са подходящи за деца, дори и по-малки, и са напълно в духа на това, което смятам за здравословно, вкусно и естетично готвене.

Леща с тиквички и кус кус
(подходяща и за захранване на бебе)




Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
(идея за полезна и вкусна торта за детски рожден ден)

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=3839