Коледата на една жена

Мишел Георгиева
Казват, че Март е най-женският месец от всички в годината. Аз по-скоро вярвам, че това е декември. Също толкова непредсказуемо, вече, време, с неговите причудливи по женски настроения. От всичко ни е показал - и дъжд, и сняг, и киша, и бури, и вятър, и слънце. Декември е месецът на семейството, не просто, защото е студено и по подразбиране всички са си по-често вкъщи, но и защото дойде ли декември, всеки планува как да се събере със семейството. Децата са във ваканция, а по-предвидливите са олекотили служебните задължения.

И ако за мъжете Коледа се изразява в даването на пари за подаръци, "изтрайването на "истерията", която всъщност им е приятна, то за жената Коледа трае поне месец - „Месец живот“.

Месец, в който тя, жената, създава всяка секунда празничната хармония, атмосферата и красотата. Месец на организация и поетапен замисъл, с поглед и усет към всеки детайл – от пазаруването, през украсата, до празничното меню и разбира се, подаръците. И както всяка жена, и тя ще вложи цялото си сърце, без значение колко е изморена от работа и задължения у дома, как няма време за самата нея. Тя ще създаде онази приказна атмосфера на коледен дух и споделеност, защото е жена и защото се ражда с тази мисия.

Още дори преди декември да е дошъл, ще почне да мисли за всичко, което предстои. Ще тръпне като малко дете, в очакване на първия ден от месеца, за да извади коледната украса и да декорира дома, да украси елхата. И, ако има щастието да е вече мама, ще сподели тази радост със своите най-любими същества. Ще насочи малките коя украса къде стои по-добре, кои гирлянди къде да окачат. Ще твори с тях.

После ще започне да прави списък с идеи за подаръци, в друг ще нахвърля идеи за покупки за празничната трапеза, а в трети – каква да е нейната визия и как ще се разкраси, за да е неотразима в празничните вечери и нощи. Ще се чуди как да открадне миг, от иначе претоварената ежедневна програма за един бърз шопинг тур. Ще шмугне скришом торбите с подаръци на тайните местенца, които като дойде това време на годината, безропотно се надяват, да бъдат запълнени с изненади. А като прескочи месецът своята половина, тя ще почне да разлиства онзи, другия списък, с продукти за празничните менюта.

Ако е традиционалист и още помни как майка й и баба й са приготвяли постните ястия за Бъдни вечер, и тя ще направи същото, за да сБъдне тайнството на Рождеството. В навечерието на 24-ти, ще прекади дома си с тамян, за да прогони лошата енергия и да пречисти пространството, а натрапчивият аромат на тази смола, ще се преплита с този на содена питка и постни гозби. Ще запали свещи, за да стопли пламъкът им нейния дом и очите на семейството й.

А на самата Коледа ще подари безграничната си любов и отдаденост на своите най-любими хора под формата на безусловното си присъствие и подаръци, опаковани с желание и обич, трепетно чакащи, там, под коледното дръвче, окичено с примес от купешка и ръчно изработена от нея, украса.
Ще се погледне в очите на своето семейство и в радостния им отзвук ще прочете себе си и това, че въпреки многото задачи и все недостигащото време, всичко си е струвало и си струва. Защото Коледата на една жена започва още с раждането й, когато Съдбата я надарява с най-тежката и най-красива мисия, да съзидава живот - от всичко и от нищо.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=4131