Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14

Hera.bg

Инна Георгиева
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра, който бе приготвил постна вечеря. Доста храна, част от която ни бе сложена и за вкъщи.

От постното меню на свекъра:

Салата от зеле, червено цвекло, царевица, която според него е Добруджанска


Спагети с гъби, моркови и пипер


Боб в гърне


В събота се излежавахме до много късно в леглото, разходихме се, а когато се прибрахме, хапнахме. Вечерта изкарахме на плодове, ядки и хумус.

Неделя - чай, по един мъфин с ленено брашно и повече плодове, а за вечеря - Паламуд плакия по варненски. По този начин в семейството на мъжа ми от няколко поколения се приготвят риби. Преди постите бяхме опитали паламуд, приготвен по този начин, и с оглед, че до 19 декември е разрешена риба, морски дарове и вино (без сряда и петък), решихме да се възползваме.

Паламуд плакия по варненски


За офиса на моето момче за ден 14 съм подготвила:

Гриловани тиквички със сумак

Тиквичките (2 бр.) нарязваме на кръгчета с дебелина около половин сантиметър, добавяме малко зехтин, риган, сол, и 1 и 1/2 ч. л. сумак.

Печем в грилован тиган и ги слагаме в съд с капак, за да се задушат. Аз просто ги слагах в един буркан с капачка.



Сумакът ми е много любима подправка, която има приятен кисел вкус, който ми напомня на вишна и лимон. Използва се най-често в арабската кухня, а в ливанската е основната подправка за кисел вкус на ястията. Това е и една от подправките за дюнери. Представлява смлени и изсушени плодчета на храста шмак, които дължат киселия си, стипчив вкус на голямото количество танини и органични киселини. Хрумна ми да го комбинирам с гриловани тиквички - наистина добро съчетание.



Малко чери домати, филия хляб и банан.
Бананите са си чудесен източник на калий, засищащ, калоричен и с повече захари, но пък дава доста сила и издръжливост. Обелките им също са доста полезни, но трябва да сте сигурни, че корите не са обработвани с химия.



Надявам се да ви е полезно и да ви вдъхнови за вашите менюта за Коледни пости. Ще се радвам да споделите този пост, за да достигне до повече хора.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=4638