Български учени направиха бира без глутен

Проф. д-р Габриела Маринова и доц. Силвия Милева представиха разработката на безглутеновата бира

Hera.bg

Цвети Цанева
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова бира, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки. Това са особен вид здравословни напитки, които имат свойствата да повлияват позитивно върху определен аспект на здравето и здравната профилактика.

Прочети още: Здравословни алтернативи за компания на бирата

Разработката беше представена на наскоро проведената VIII Национална конференция по хранене, организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД). Акцент в конференцията беше именно бирата и иновациите в пивоварните технологии, като безглутеновата бира беше част от по-широката тема за въздействието на умерената консумация на бира върху здравето.

"Пивото е произведено от безглутенови суровини като елда, просо, ориз и други. Ние заменихме част от пшеничения малц, който е основна част от производството на бира, с 24% безглутенови суровини", обясни създателката на иновативната алкохолна напитка проф. Грабриела Маринова, цитирана от Bulgaria ON AIR. Така се покриват критериите на Codex Alimentarius (CODEX STAN 118 – 1979) и изискванията за етикетиране на нискоглутеновите и безглутеновите храни и напитки.


Проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ, и зам.-директорът - доц. Силвия Милева, са водещите автори на два доклада върху изследванията на Института за производство на пиво от безглутенови суровини. Темата за глутеновата непоносимост (цьолиакия) или чувствителност към глутен става все по-популярна в диетиката, нутриологията и науката. Бирата е една от най-популярните напитки и разработването на бира, която не съдържа обичайния глутен, може да облекчи състоянието и генерално да направи живота на засегнатите по-приятен.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=5067