Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка

Hera.bg

Инна Георгиева
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи. Те са прекрасен източник на желязо, калции, калий, витамин Ц, А, К, фолиева киселина, фибри и ...разбира се - удоволствие за небцето.

Предлагам ви една много лесна и бърза рецепта, която може да си приготвите с този полезен зеленчук.


Как да почистим аспержи:
Аспержите се измиват добре, отрязваме от стъблото им между 1,5 см и 3 см - в зависимост колко са пораснали. По-големите имат по-твърдо стъбло, което пък не е особено приятно за ядене. С белачка премахвам кората на зеленчука от пъпките до края. Ако са по-големи, минавам и повече от веднъж, за да имат по-мека структура.


Ще са ви нужни
многолистно тесто - размразено (около половината от един пакет)
10 стръка почистени аспержи - което значи да отрежете по-твърдата им част около 2 см от края им + обелване на зеленчука
1 голяма глава лук - почистен и нарязан на полумесеци (червен лук или тип шалот ще е по-добре, но аз си имах обикновен бял и се получи прекрасно)
100 гр. бекон
50 гр. синьо сирене
3-4 с.л течна сметана за готвене
мащерка - не за чай, за готвене

Фурната загрявам на 190 градуса.

В тиган добавям наситнен бекон, а когато започне леко мазнината му да се разтапя, добавям и лука.

Пържа ги на не много силен котлон за 5 минутки и прибавям нарязаните аспержи, пържа/задушавам на слаба температура още 5 минути - дърпам от топлото.

В тава с хартия за печене (използвала съм тавата, която е към фурната) поставям лист от многолистното тесто като 2 пръста навътре от края му, прорязвам леко с нож без да го отрязвам до дъно - на снимката се вижда ясно. Този прорез на практика ще направи красивото бордюрче, което виждате на снимките при печенето.

Изсипвам равномерно зеленчуковата смес. Не слагам от нея по оформеното бордюрче, натрошавам синьото сирене, слагам тук-там готварска течна сметана.

Пека в загрятата фурна за около 30 минути или докато се вдигне добре.

Обичам да добавям прясна мащерка отгоре, но ако си нямате - няма да е фатално.

Споделете, ако го опитате и вие!

Може да ме откриете във fb: Котка в кухнята

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=6371