Студен чай за горещите летни дни

Hera.bg

Маргарита Николаева
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със своите ободряващи свойства и обогатен с вкуса и витамините на първите плодове, той се превръща в идеалната освежаваща напитка за летните жеги. Можете да го приготвите от черен, зелен, бял чай, ройбос или мента.


Зелен чай с мента
Ментата се слави със своя лек охлаждащ ефект, зеленият чай с тонизиращото си действие, а двете заедно са идеалната комбинация. За да приготвите тази напитка запарете 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) зелен чай и 2 ч. л. мента в литър вода. След 7-8 мин. прецедете чая, добавете 3 с. л. мед или тръстикова захар и малко лимонов сок. Оставете го да се охлади и го прехвърлете в кана или бутилка. Съхранявайте го в хладилника, за да се освежавате винаги, когато имате нужда. Сервирайте го с няколко бучки лед и ако ви се намира стръкче прясна мента.


Ройбос с ягода
Чаят от ройбос съдържа много антиоксиданти, които са ни особено необходими през лятото. Ароматът му е съвсем слаб, но специфичен и идеално се съчетава с този на ягодата. Има два варианта или да изцедите сока на шепа ягоди и да го прибавите след запарването на чая или предварително да сварите разрязаните на две плодове във водата, докато пуснат аромата си. В един литър от този лек компот добавете 4 ч.л. насипен ройбос или 4 пакетчета и ги запарете за около 10 мин. Подсладете с 2 с.л. захар и охладете в хладилника


„Ърл Грей” с лимон
„Ърл Грей” е черен чай с добавено етерично масло от бергамот, което му придава едновременно леко горчив и освежаващ аромат, а лимоновият сок осигурява необходимата киселина. Черният чай съдържа повече кофеин в сравнение със зеления и дори през най-горещите месеци, можете да замените топлото кафе с тази ободряваща напитка. За да я приготвите е необходимо да запарите 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) чай „ Ърл Грей”в литър вода за 5 мин. Прецедете чая и охладете. Сервирайте го с лед и резен лимон.

Бял чай с кайсии
Признавам, че идеята за този студен чай „откраднах” от една готова напитка, която засега не се внася у нас и си я приготвям сама. За да го направите и вие сварете 7-8 кайсии в литър вода и после в същия горещ компот запарете 4 пакетчета бял чай за десетина минути. Накрая пасирайте плодовете в течността. Получава се нещо като нектарен чай, които може да се пие в неограничени количества, защото вкусът му е лек и не съдържа кофеин. Опитайте го и ще се влюбите!


Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=705