Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гръцка мусака


Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана. Друго различно е, че в милата татковина, най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца. В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие!

4 картофа
3 патладжана - големи колкото длан
150 мл зехтин
100 мл олио
500 г смляно агнешко
3 скилидки чесън - наситнени
1 лук-нарязан на ситно
400 г домати-консерва
3 с.л доматено пюре
щипка кимион
канела на върха на нож
2 дафинови листа
бешамелов сос -твърд
70 г пармезан


Пускаме фурната да загрява на 250 градуса.
Патладжаните обелваме на места и нарязваме по дължина на парчета дебели 1 см. Осоляваме добре.
В дълбок тиган, слагаме зехтин и запържваме каймата, малко след това добавяме нарязания на ситно лук. Разбъркваме няколко пъти и добавяме чесъна. След това и доматеното пюре и пасираните домати, дафиновият лист, кимиона, канелата, черният пипер и солта. Така разбърквайки готвим още около 20 минути.

Подсушаваме патладжаните и нареждаме в тава, намазваме всеки със зехтин поръсваме с черен пипер, обръщаме другата страна и извършваме същото действие. В нагорещената фурна ги печем около 15-20 минути до покафеняване.

В тиган слагаме олиото и изпържваме картофите нарязани на шайби с дебелина 0.5 см. Пържим докато станат златни, а след това слагаме върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

В средна по-големина тавичка нареждаме картофите, отгоре поставяме патладжана. Най отгоре плътно поставяме смляното месо, а върху него останала част от патладжана.
Отгоре изсипваме бешамеловия сос и поръсваме с Пармезан.
Намаляме фурната на 180 градуса и печем около 30 минути.

Сервираме се топла, но не и гореща, но повярвайте прекрасна е и студена.
Коментари
2015-05-17 #3
моника
Като живеете в Гърция що не качихте оригиналната рецепта а мърморите. Напишете как се приготвя гръцка мусака и готово Ама Нали сте българи нищо че живеете в Гърция и само мърморите и критикувате. Българска работа. Не била тази рецепта? А коя е?
2010-12-11 #2
didatzeni
Моля,не опорочавайте хубавата и вкусна рецепта за гр.мусака.Май сте я объркали с турската.Защото:1.каймата е телешка.2.патладжана се реже по дължина и се пържи.3.Никакви картофи и прочие.Само патладжан.Живея от 1993г.в Гърция.Какво е това опорочаване на рецептите?
2010-12-08 #1
T.Andreeva
ЗДРАВЕИТЕ,от 12 години работя в Гърция но запърви път попадам на такова свободно сачинение.Моля за извинение ,нищо лично
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Пататник
· Скорбялата - енергия за тялото
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Зеленчукова запеканка
· Печени зеленчуци на грил
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Резене - храна, лекарство и много повече
· Два вида козуначени мъфини за Великден
· Бърза баница в кексова форма
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Печено свинско бон филе
· Постен сладкиш с ябълки и грис
· Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
· Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
· Панирани пиперки с доматен сос
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Мусака със спанак и ориз
· Песто от левурда
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Сряда
27
Май 2015
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook