Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гръцка мусака


Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана. Друго различно е, че в милата татковина, най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца. В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие!

4 картофа
3 патладжана - големи колкото длан
150 мл зехтин
100 мл олио
500 г смляно агнешко
3 скилидки чесън - наситнени
1 лук-нарязан на ситно
400 г домати-консерва
3 с.л доматено пюре
щипка кимион
канела на върха на нож
2 дафинови листа
бешамелов сос -твърд
70 г пармезан


Пускаме фурната да загрява на 250 градуса.
Патладжаните обелваме на места и нарязваме по дължина на парчета дебели 1 см. Осоляваме добре.
В дълбок тиган, слагаме зехтин и запържваме каймата, малко след това добавяме нарязания на ситно лук. Разбъркваме няколко пъти и добавяме чесъна. След това и доматеното пюре и пасираните домати, дафиновият лист, кимиона, канелата, черният пипер и солта. Така разбърквайки готвим още около 20 минути.

Подсушаваме патладжаните и нареждаме в тава, намазваме всеки със зехтин поръсваме с черен пипер, обръщаме другата страна и извършваме същото действие. В нагорещената фурна ги печем около 15-20 минути до покафеняване.

В тиган слагаме олиото и изпържваме картофите нарязани на шайби с дебелина 0.5 см. Пържим докато станат златни, а след това слагаме върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

В средна по-големина тавичка нареждаме картофите, отгоре поставяме патладжана. Най отгоре плътно поставяме смляното месо, а върху него останала част от патладжана.
Отгоре изсипваме бешамеловия сос и поръсваме с Пармезан.
Намаляме фурната на 180 градуса и печем около 30 минути.

Сервираме се топла, но не и гореща, но повярвайте прекрасна е и студена.
Коментари
2010-12-11 #2
didatzeni
Моля,не опорочавайте хубавата и вкусна рецепта за гр.мусака.Май сте я объркали с турската.Защото:1.каймата е телешка.2.патладжана се реже по дължина и се пържи.3.Никакви картофи и прочие.Само патладжан.Живея от 1993г.в Гърция.Какво е това опорочаване на рецептите?
2010-12-08 #1
T.Andreeva
ЗДРАВЕИТЕ,от 12 години работя в Гърция но запърви път попадам на такова свободно сачинение.Моля за извинение ,нищо лично
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Гергьовден
· Зеленчукова запеканка
· Печени зеленчуци на грил
· Салата с грилован бял патладжан и булгур
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Пататник
· Скорбялата - енергия за тялото
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Резене - храна, лекарство и много повече
· Брускети асорти
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Печено свинско бон филе
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Салата с ряпа дайкон
· Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
· Спаначена крем супа
· Здравословно отношение към здравословното хранене - I
· Яхния с охлюви и лапад
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Мусака със спанак и ориз
· Каша от коприва с орехи
· Пилаф "Трите зърна"
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Моят ватикански хляб
Сряда
30
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително,...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook