Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гръцка мусака


Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана. Друго различно е, че в милата татковина, най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца. В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие!

4 картофа
3 патладжана - големи колкото длан
150 мл зехтин
100 мл олио
500 г смляно агнешко
3 скилидки чесън - наситнени
1 лук-нарязан на ситно
400 г домати-консерва
3 с.л доматено пюре
щипка кимион
канела на върха на нож
2 дафинови листа
бешамелов сос -твърд
70 г пармезан


Пускаме фурната да загрява на 250 градуса.
Патладжаните обелваме на места и нарязваме по дължина на парчета дебели 1 см. Осоляваме добре.
В дълбок тиган, слагаме зехтин и запържваме каймата, малко след това добавяме нарязания на ситно лук. Разбъркваме няколко пъти и добавяме чесъна. След това и доматеното пюре и пасираните домати, дафиновият лист, кимиона, канелата, черният пипер и солта. Така разбърквайки готвим още около 20 минути.

Подсушаваме патладжаните и нареждаме в тава, намазваме всеки със зехтин поръсваме с черен пипер, обръщаме другата страна и извършваме същото действие. В нагорещената фурна ги печем около 15-20 минути до покафеняване.

В тиган слагаме олиото и изпържваме картофите нарязани на шайби с дебелина 0.5 см. Пържим докато станат златни, а след това слагаме върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

В средна по-големина тавичка нареждаме картофите, отгоре поставяме патладжана. Най отгоре плътно поставяме смляното месо, а върху него останала част от патладжана.
Отгоре изсипваме бешамеловия сос и поръсваме с Пармезан.
Намаляме фурната на 180 градуса и печем около 30 минути.

Сервираме се топла, но не и гореща, но повярвайте прекрасна е и студена.
Коментари
2015-05-17 #3
моника
Като живеете в Гърция що не качихте оригиналната рецепта а мърморите. Напишете как се приготвя гръцка мусака и готово Ама Нали сте българи нищо че живеете в Гърция и само мърморите и критикувате. Българска работа. Не била тази рецепта? А коя е?
2010-12-11 #2
didatzeni
Моля,не опорочавайте хубавата и вкусна рецепта за гр.мусака.Май сте я объркали с турската.Защото:1.каймата е телешка.2.патладжана се реже по дължина и се пържи.3.Никакви картофи и прочие.Само патладжан.Живея от 1993г.в Гърция.Какво е това опорочаване на рецептите?
2010-12-08 #1
T.Andreeva
ЗДРАВЕИТЕ,от 12 години работя в Гърция но запърви път попадам на такова свободно сачинение.Моля за извинение ,нищо лично
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Бурито с телешко и червен боб
· Леща с тиква и индийски подправки
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Зеленчукова запеканка
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пататник
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Пица от лимец с риба и каперси
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Вегетариански (постен) бъргър
· Вкусни десерти с тиква
· Козуначена пита след Великден
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Любими есенни супи с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
Неделя
17
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook