Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гръцка мусака


Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в нея присъства патладжана. Друго различно е, че в милата татковина, най-често ние нарязваме продуктите на кубчета, а в гръцката мусака се редят на колелца. В някой разновидности се добавя тиквички или пък отсъстват картофите. Но най-вкусната гръцка мусака, която ще опитате най-често в Гърция се доближава именно до тази рецепта. Прекрасно ястие!

4 картофа
3 патладжана - големи колкото длан
150 мл зехтин
100 мл олио
500 г смляно агнешко
3 скилидки чесън - наситнени
1 лук-нарязан на ситно
400 г домати-консерва
3 с.л доматено пюре
щипка кимион
канела на върха на нож
2 дафинови листа
бешамелов сос -твърд
70 г пармезан


Пускаме фурната да загрява на 250 градуса.
Патладжаните обелваме на места и нарязваме по дължина на парчета дебели 1 см. Осоляваме добре.
В дълбок тиган, слагаме зехтин и запържваме каймата, малко след това добавяме нарязания на ситно лук. Разбъркваме няколко пъти и добавяме чесъна. След това и доматеното пюре и пасираните домати, дафиновият лист, кимиона, канелата, черният пипер и солта. Така разбърквайки готвим още около 20 минути.

Подсушаваме патладжаните и нареждаме в тава, намазваме всеки със зехтин поръсваме с черен пипер, обръщаме другата страна и извършваме същото действие. В нагорещената фурна ги печем около 15-20 минути до покафеняване.

В тиган слагаме олиото и изпържваме картофите нарязани на шайби с дебелина 0.5 см. Пържим докато станат златни, а след това слагаме върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.

В средна по-големина тавичка нареждаме картофите, отгоре поставяме патладжана. Най отгоре плътно поставяме смляното месо, а върху него останала част от патладжана.
Отгоре изсипваме бешамеловия сос и поръсваме с Пармезан.
Намаляме фурната на 180 градуса и печем около 30 минути.

Сервираме се топла, но не и гореща, но повярвайте прекрасна е и студена.
Коментари
2015-05-17 #3
моника
Като живеете в Гърция що не качихте оригиналната рецепта а мърморите. Напишете как се приготвя гръцка мусака и готово Ама Нали сте българи нищо че живеете в Гърция и само мърморите и критикувате. Българска работа. Не била тази рецепта? А коя е?
2010-12-11 #2
didatzeni
Моля,не опорочавайте хубавата и вкусна рецепта за гр.мусака.Май сте я объркали с турската.Защото:1.каймата е телешка.2.патладжана се реже по дължина и се пържи.3.Никакви картофи и прочие.Само патладжан.Живея от 1993г.в Гърция.Какво е това опорочаване на рецептите?
2010-12-08 #1
T.Andreeva
ЗДРАВЕИТЕ,от 12 години работя в Гърция но запърви път попадам на такова свободно сачинение.Моля за извинение ,нищо лично
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гърция и България. Туристически дестинации по време на криза - III част
· Ситония – идилия между човека и природата
· Тайните на зехтина
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Агнешкото - защо да го изберем
· Книжен кебап
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Пица от лимец с риба и каперси
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Вегетариански (постен) бъргър
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Любими есенни супи с тиква
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Събота
11
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook