Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Целината - от кулинарията до здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може би защото, това растение първоначално е било използвано от хората с лечебна цел и едва през Късното Средновековие намира своето място в кухнята. Затова пък днес в кулинарията се употребяват всички негови части – от сочния корен и семената до плътните стебла и крехките листа. Те до една са богати на етерични масла, на които се дължи специфичния им вкус и аромат.

Първо да се запознаем
Целината е един от представителите на ароматното семейство Сеникоцветни наред с копъра, кимиона, пащърнака, девесила, магданоза и анасона. Произхожда от диво растение, което е разпространено в блатните местности на Европа. И тъй като различните народи отдавали предпочитание на една или друга част на целината, били култивирани три основни сорта:

Коренова целина – образува добре развит, сочен, кръгъл корен, в който са концентрирани полезните вещества на растението. В нашата страна той достига големина на мъжки юмрук и може да се намери по пазарите през есента. В прясно състояние се използва за приготвяне на сок или салата, като особено вкусна е комбинацията му с моркови, ябълки и цвекло. Коренът е незаменима добавка и към супи, туршии и ястия, на които придава апетитен аромат.

Листна целина – не образува месест корен, за това пък всички полезни вещества се концентрират в листата. Берат се регулярно през целия вегетативен период. На външен вид те напомнят на магданоз, но имат по-силен и специфичен аромат, които в свеж вид са чудесна добавка към салати, а в сушено състояние за супи, сосове, ястия с боб и месо.

Стеблена целина (селъри). Този сорт не се отглежда у нас, но е особено популярен във Великобритания и средиземноморските страни. При нея също не се развива месесто коренище, листната маса също е оскъдна за сметка на големите стебла, които имат изключително крехка структура и мек, не толкова натрапчив вкус. Използват се за салати, сосове и дори могат да се хрупат директно. Макар че, може да се намери в супермаркетите целогодишно, селърито има най-приятен вкус през лятото.

Защо да я включим в менюто си
Целината е изключително богата на полезни вещества. Само 50 гр. от подправката-зеленчук могат да ни осигурят необходимото количество витамини от група В, С, Е, , бетакаротин и минералите калий, магнезий, калции, желязо и фосфор.

Коренът съдържа около 2% протеини и още толкова захари, но същевременно малко калории (30 ккал на 100 гр.). Фибрите пък създават чувство за ситост и подпомагат детоксикацията на организма. Заради това целината е един от най-подходящите продукти за провеждане на диета. В тези случаи се консумира на салата или супа, като ястията дори не е необходимо да се посоляват, тъй като подправката-зеленчук съдържа органичен натрий. В същото време целината подобрява храносмилането и предпазва от гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт, както и от язва, тъй като съдържа потивоязвеният витамин U.

Ако включите целината в ежедневното си меню, ще почувствате повишение на тонуса, концентрацията, физическата и умствена трудоспособност. Сокът от нея дори превъзхожда ефекта от енергийните напитки. Заради богатото съдържание на полезни вещества, зеленчукът повишава съпротивителните сили на организма, а специално витамините от група В действат благотворно на нервната система, подобряват съня и работата на черния дроб, предпазват ни от есенна депресия. Всичко това прави целината един от най-ценните дарове на есента..


Коментари
2016-11-02 #6
Деси
Целината сварено, листа и корен се пие при адски киселини по време на бременност.Изпитано'-действа!
2015-05-01 #5
вени
Смесете сутрин 3 стръка селъри 1 лъжица мед 1 л.ленено семе и 50мл.кокосово мляко.Смелете с блендер и пийте сяка сутрин.Не само ще се чуствате добре но и ще отслабнете.Може да прибарите и малко канела и джинджифил.Много е вкусно и полезно
2010-11-10 #4
Валентина
Сещам се за една салата или предястие с глава целина. Настъргва се главата, прибавя се кълцано сварено пилешко,бяло месо и се обърква с майонеза и малко кисело мляко. Подправя се на вкус,може и с малко черен пипер.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Селъри - хрупайте за здраве
· Супа с тиква, целина и овес
· Салата "Златна есен"
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Сряда
19
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook