Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Целината - от кулинарията до здравето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може би защото, това растение първоначално е било използвано от хората с лечебна цел и едва през Късното Средновековие намира своето място в кухнята. Затова пък днес в кулинарията се употребяват всички негови части – от сочния корен и семената до плътните стебла и крехките листа. Те до една са богати на етерични масла, на които се дължи специфичния им вкус и аромат.

Първо да се запознаем
Целината е един от представителите на ароматното семейство Сеникоцветни наред с копъра, кимиона, пащърнака, девесила, магданоза и анасона. Произхожда от диво растение, което е разпространено в блатните местности на Европа. И тъй като различните народи отдавали предпочитание на една или друга част на целината, били култивирани три основни сорта:

Коренова целина – образува добре развит, сочен, кръгъл корен, в който са концентрирани полезните вещества на растението. В нашата страна той достига големина на мъжки юмрук и може да се намери по пазарите през есента. В прясно състояние се използва за приготвяне на сок или салата, като особено вкусна е комбинацията му с моркови, ябълки и цвекло. Коренът е незаменима добавка и към супи, туршии и ястия, на които придава апетитен аромат.

Листна целина – не образува месест корен, за това пък всички полезни вещества се концентрират в листата. Берат се регулярно през целия вегетативен период. На външен вид те напомнят на магданоз, но имат по-силен и специфичен аромат, които в свеж вид са чудесна добавка към салати, а в сушено състояние за супи, сосове, ястия с боб и месо.

Стеблена целина (селъри). Този сорт не се отглежда у нас, но е особено популярен във Великобритания и средиземноморските страни. При нея също не се развива месесто коренище, листната маса също е оскъдна за сметка на големите стебла, които имат изключително крехка структура и мек, не толкова натрапчив вкус. Използват се за салати, сосове и дори могат да се хрупат директно. Макар че, може да се намери в супермаркетите целогодишно, селърито има най-приятен вкус през лятото.

Защо да я включим в менюто си
Целината е изключително богата на полезни вещества. Само 50 гр. от подправката-зеленчук могат да ни осигурят необходимото количество витамини от група В, С, Е, , бетакаротин и минералите калий, магнезий, калции, желязо и фосфор.

Коренът съдържа около 2% протеини и още толкова захари, но същевременно малко калории (30 ккал на 100 гр.). Фибрите пък създават чувство за ситост и подпомагат детоксикацията на организма. Заради това целината е един от най-подходящите продукти за провеждане на диета. В тези случаи се консумира на салата или супа, като ястията дори не е необходимо да се посоляват, тъй като подправката-зеленчук съдържа органичен натрий. В същото време целината подобрява храносмилането и предпазва от гнилостни процеси в стомашно-чревния тракт, както и от язва, тъй като съдържа потивоязвеният витамин U.

Ако включите целината в ежедневното си меню, ще почувствате повишение на тонуса, концентрацията, физическата и умствена трудоспособност. Сокът от нея дори превъзхожда ефекта от енергийните напитки. Заради богатото съдържание на полезни вещества, зеленчукът повишава съпротивителните сили на организма, а специално витамините от група В действат благотворно на нервната система, подобряват съня и работата на черния дроб, предпазват ни от есенна депресия. Всичко това прави целината един от най-ценните дарове на есента..


Коментари
2016-11-02 #6
Деси
Целината сварено, листа и корен се пие при адски киселини по време на бременност.Изпитано'-действа!
2015-05-01 #5
вени
Смесете сутрин 3 стръка селъри 1 лъжица мед 1 л.ленено семе и 50мл.кокосово мляко.Смелете с блендер и пийте сяка сутрин.Не само ще се чуствате добре но и ще отслабнете.Може да прибарите и малко канела и джинджифил.Много е вкусно и полезно
2010-11-10 #4
Валентина
Сещам се за една салата или предястие с глава целина. Настъргва се главата, прибавя се кълцано сварено пилешко,бяло месо и се обърква с майонеза и малко кисело мляко. Подправя се на вкус,може и с малко черен пипер.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Селъри - хрупайте за здраве
· Супа с тиква, целина и овес
· Салата "Златна есен"
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Сряда
12
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Ти имаш необятна душа и винаги ще има хора, които няма да смеят да се доближат до теб от страх, че могат...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Защо и как да организираме почивка в чужбина без агенция
Ако сте от онази порода пътешественици, които не обичат да се разхождат с огромна група туристи, водени...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook