Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да съхраним картофи през зимата


В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим обикновено са на масата ни почти всеки ден. Затова чувалчето с картофи „собствено производство”, подарено от от роднини е безценен подарък, но изниква тежката задача как можем по дълго да ги съхраним.

Място за съхранение

То трябва да бъде сухо, прохладно и тъмно място. Идеалното помещение е изба или мазе, но малко домакини разполагат с нещо подобно. В рамките на апартамента с подобни достойнства може да се похвали само килера. Задължително е да няма достъп на слънчева светлина, защото тя вреди на картофите. Под въздействието на слънчевите лъчи в тях се образува вредното вещество соланин, което можем да познаем по зеления цвят на кората. В такъв случай те вече не са годни за ядене и могат да се използват единствено за посадъчен материал.

Подготовка на картофите
Преди да приберем картофите в килера, трябва да ги разстелем за няколко часа на свеж въздух. Така ще се изпари излишната влажност, която може да предизвика болести и гниене по картофите.

След това картофите е необходимо да се сортират. Тези, които са идеално подсушени, не много едри и без никакви недостатъци оставяме за дълъг период на съхранение. По-едрите картофи могат да издържат максимум до средата на зимата, защото с времето в тях се образуват кухини, които осезаемо влошават вкуса им. Затова тях трябва да употребим в по-кратък срок. Накрая трябва да отделим всички натъртени и с тъмни петна грудки и да ги сготвим в рамките на няколко дни.

Съхранение
Сортираните картофи трябва да прехвърлим в касетки с отвори. За да осигурим добра циркулация на въздуха не бива да ги поставяме нито на пода, нито плътно до стената, а най-добре върху рафтове.

Най-подходящата температура за съхранение на картофите е около 2-3 градуса и влажност на въздуха не повече от 90%. При по-ниска температура грудките замръзват, а съдържащото се в тях нишесте започва да се превръща в захар. В следствие на това такива картофи стават сладки и безвкусни.

С влагата можем да се борим като между редовете картофи сложим дървени стружки или пластове хартия. Важното е материала да е хигроскопичен и да попива всяко запотяване на грудките.

Внимание, соланин!
Както вече казахме, това е вредно вещество, което се образува в грудките при неправилно съхранение. От него картофите придобиват горчив вкус и причиняват дразнене в гърлото. Ако съдържанието на соланин значително превишава нормата, може да се стигне и до хранително отравяне. В повечето случаи резултатът е стомашно-чревно разстройство, учестено сърцебиене и задух. При по-тежките форми на отравяне обаче може да се стигне до гадене, повръщане и нарушена бъбречна функция. Затова обезателно трябва да проверяваме картофите преди готвене. А тези от тях, които са позеленели и прокарали, да не използваме за храна.
Коментари
2010-11-08 #2
Ния Стоянова
Wildprincess, благодаря за поправката. Мислех, че корена на термина идва от хидро (гр. вода), но изглежда произхода е друг.
2010-11-07 #1
wildprincess
,,ХиГроскопичен" е думата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пататник
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Вторник
12
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook