Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да съхраним картофи през зимата


В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим обикновено са на масата ни почти всеки ден. Затова чувалчето с картофи „собствено производство”, подарено от от роднини е безценен подарък, но изниква тежката задача как можем по дълго да ги съхраним.

Място за съхранение

То трябва да бъде сухо, прохладно и тъмно място. Идеалното помещение е изба или мазе, но малко домакини разполагат с нещо подобно. В рамките на апартамента с подобни достойнства може да се похвали само килера. Задължително е да няма достъп на слънчева светлина, защото тя вреди на картофите. Под въздействието на слънчевите лъчи в тях се образува вредното вещество соланин, което можем да познаем по зеления цвят на кората. В такъв случай те вече не са годни за ядене и могат да се използват единствено за посадъчен материал.

Подготовка на картофите
Преди да приберем картофите в килера, трябва да ги разстелем за няколко часа на свеж въздух. Така ще се изпари излишната влажност, която може да предизвика болести и гниене по картофите.

След това картофите е необходимо да се сортират. Тези, които са идеално подсушени, не много едри и без никакви недостатъци оставяме за дълъг период на съхранение. По-едрите картофи могат да издържат максимум до средата на зимата, защото с времето в тях се образуват кухини, които осезаемо влошават вкуса им. Затова тях трябва да употребим в по-кратък срок. Накрая трябва да отделим всички натъртени и с тъмни петна грудки и да ги сготвим в рамките на няколко дни.

Съхранение
Сортираните картофи трябва да прехвърлим в касетки с отвори. За да осигурим добра циркулация на въздуха не бива да ги поставяме нито на пода, нито плътно до стената, а най-добре върху рафтове.

Най-подходящата температура за съхранение на картофите е около 2-3 градуса и влажност на въздуха не повече от 90%. При по-ниска температура грудките замръзват, а съдържащото се в тях нишесте започва да се превръща в захар. В следствие на това такива картофи стават сладки и безвкусни.

С влагата можем да се борим като между редовете картофи сложим дървени стружки или пластове хартия. Важното е материала да е хигроскопичен и да попива всяко запотяване на грудките.

Внимание, соланин!
Както вече казахме, това е вредно вещество, което се образува в грудките при неправилно съхранение. От него картофите придобиват горчив вкус и причиняват дразнене в гърлото. Ако съдържанието на соланин значително превишава нормата, може да се стигне и до хранително отравяне. В повечето случаи резултатът е стомашно-чревно разстройство, учестено сърцебиене и задух. При по-тежките форми на отравяне обаче може да се стигне до гадене, повръщане и нарушена бъбречна функция. Затова обезателно трябва да проверяваме картофите преди готвене. А тези от тях, които са позеленели и прокарали, да не използваме за храна.
Коментари
2010-11-08 #2
Ния Стоянова
Wildprincess, благодаря за поправката. Мислех, че корена на термина идва от хидро (гр. вода), но изглежда произхода е друг.
2010-11-07 #1
wildprincess
,,ХиГроскопичен" е думата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пататник
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Вторник
28
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook