Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Млякото, яйцата и пресните сирена съдържат голямо количество йод
Млякото, яйцата и пресните сирена съдържат голямо количество йод

Микроелементът йод – защо ни е необходим


Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този микроелемент стимулира създаването на патрулните клетки на нашата имунна система, фагонцитите, които буквално изяждат чуждите нашественици (бактерии, вируси, гъбички) и собствените увредени (заразени или ракови) клетки. Ето защо, недостигът на йод предизвиква нарушение в обмяната на веществата, става причина за развитието на ендемична гуша и понижение на имунитета, а в някои случаи дори до появата на рак.

На пръв поглед такава опасност не би трябвало да съществува, защото организмът ни се нуждае от много малки количества от този микроелемент - 2 мкг на килограм тегло за хората в зряла възраст и двойно повече за подрастващите, бременните и кърмещите жени. Това означава, че дори максималната дневна нужда не може да надвиши 400 мкг. В някои райони обаче, хората трудно могат да си набавят дори тези количества. Причината за това е, че йодът е силно разтворим във вода и лесно се отмива от почвата с дъждовете, особено в гористите и скалисти местности, далеч от морето. Растенията в тези райони, също млякото и месото там са бедни на йод. Затова в повечето страни се практикува йодиране на солта – подправка, която ежедневно всеки от нас употребява в менюто си.

Просто разрешение, но за съжаление не винаги ефективно. На първо място, защото калиевият йодит, с които се обогатява обикновената готварска сол е нестабилно съединение, което буквално се изпарява при дълго съхранение, излагане на слънчева светлина и продължителна кулинарна обработка. Затова е най-добре да се употребява морска сол – тя естествено съдържа и то в стабилно състояние всички важни за живота микроелементи, включително и йод.
Освен това, върху потребността от йод оказва влияние и нашето обичайно меню. Например, изофлавоните в соевите продукти увеличават нуждите от микроелемента с 100%. Но дори умишлено да ги избягваме, те ни дебнат едва ли не от всеки полуфабрикат, шоколадово изделие или колбас. Вещества в зелето, карфиола и броколите
Хапвайте често риба и морски продукти
също пречат на усвояването на йода от храната.

Работата на щитовидната жлеза се подтиска и от нитрозамините в храната – опасни вещества, които се образуват от прекомерно количество нитрати в зеленчуците (вследствие на употребата на азотни торове) и нитрити в колбасите (където се използват като консервант).

Ето защо, въпреки йодирането на солта, много хора продължават да изпитват йоден дефицит. Най-уязвими към това са децата. Недостигът на микроелемента през утробното им развитие, повишава риска от вродени увреждания и аборт, а по време на израстването води до забавяне в развитието. Затова, ако районът, в които живеeте е планински или полупланински, най-вероятно почвата е бедна йод и трябва да се замислите, как да обогатите менюто си с храни, които съдържат ценният микроелемент. Такива са на първо място рибата (особено мазната) и морските дарове, след това орехите, млякото, яйцата и пресните сирена.

Най-богатият източник на йод обаче си остава водата, въпреки, че съдържанието му в живителната течност може да варира от много оскъдно до твърде високо. Затова, най-добре е да се консумира минерална вода, която има оптимално количество от микроелемента, за което може да се информираме по етикета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Събота
17
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook