Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Млякото, яйцата и пресните сирена съдържат голямо количество йод
Млякото, яйцата и пресните сирена съдържат голямо количество йод

Микроелементът йод – защо ни е необходим


Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този микроелемент стимулира създаването на патрулните клетки на нашата имунна система, фагонцитите, които буквално изяждат чуждите нашественици (бактерии, вируси, гъбички) и собствените увредени (заразени или ракови) клетки. Ето защо, недостигът на йод предизвиква нарушение в обмяната на веществата, става причина за развитието на ендемична гуша и понижение на имунитета, а в някои случаи дори до появата на рак.

На пръв поглед такава опасност не би трябвало да съществува, защото организмът ни се нуждае от много малки количества от този микроелемент - 2 мкг на килограм тегло за хората в зряла възраст и двойно повече за подрастващите, бременните и кърмещите жени. Това означава, че дори максималната дневна нужда не може да надвиши 400 мкг. В някои райони обаче, хората трудно могат да си набавят дори тези количества. Причината за това е, че йодът е силно разтворим във вода и лесно се отмива от почвата с дъждовете, особено в гористите и скалисти местности, далеч от морето. Растенията в тези райони, също млякото и месото там са бедни на йод. Затова в повечето страни се практикува йодиране на солта – подправка, която ежедневно всеки от нас употребява в менюто си.

Просто разрешение, но за съжаление не винаги ефективно. На първо място, защото калиевият йодит, с които се обогатява обикновената готварска сол е нестабилно съединение, което буквално се изпарява при дълго съхранение, излагане на слънчева светлина и продължителна кулинарна обработка. Затова е най-добре да се употребява морска сол – тя естествено съдържа и то в стабилно състояние всички важни за живота микроелементи, включително и йод.
Освен това, върху потребността от йод оказва влияние и нашето обичайно меню. Например, изофлавоните в соевите продукти увеличават нуждите от микроелемента с 100%. Но дори умишлено да ги избягваме, те ни дебнат едва ли не от всеки полуфабрикат, шоколадово изделие или колбас. Вещества в зелето, карфиола и броколите
Хапвайте често риба и морски продукти
също пречат на усвояването на йода от храната.

Работата на щитовидната жлеза се подтиска и от нитрозамините в храната – опасни вещества, които се образуват от прекомерно количество нитрати в зеленчуците (вследствие на употребата на азотни торове) и нитрити в колбасите (където се използват като консервант).

Ето защо, въпреки йодирането на солта, много хора продължават да изпитват йоден дефицит. Най-уязвими към това са децата. Недостигът на микроелемента през утробното им развитие, повишава риска от вродени увреждания и аборт, а по време на израстването води до забавяне в развитието. Затова, ако районът, в които живеeте е планински или полупланински, най-вероятно почвата е бедна йод и трябва да се замислите, как да обогатите менюто си с храни, които съдържат ценният микроелемент. Такива са на първо място рибата (особено мазната) и морските дарове, след това орехите, млякото, яйцата и пресните сирена.

Най-богатият източник на йод обаче си остава водата, въпреки, че съдържанието му в живителната течност може да варира от много оскъдно до твърде високо. Затова, най-добре е да се консумира минерална вода, която има оптимално количество от микроелемента, за което може да се информираме по етикета.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Разсъни се!
· Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
· Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Сряда
20
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook