Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ройбосът


Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които се приготвят от листата на чаения храст (Camellia sinensis). Вместо сушени листа, той представлява иглички, а вкусът му не е тръпчив, а медно-сладък, напомняш донякъде на ягоди и екзотични подправки.

Родината на ройбоса е Южна Африка, където бушмените го отглеждат от хилядолетия, и вярват, че растението им е изпратено от самите богове. Правени са опити червеният храст да бъде разпространен в Латинска Америка и Австралия, които обаче са претърпели пълен провал. Затова ройбосът е една от националните гордости на ЮАР и там дори е съществува специална правителствена комисия, която контролира качеството на всяка партида за износ. Така се поддържа високият имидж на напитката.

А тя набира все по-голяма популярност по целия свят. Макар да навлиза в Европа едва в началото на XX век, ройбосът вече е завоювал част от позициите на черния и зеления чай, поради ред предимства. Заради липсата на кофеин може да се консумира както сутрин, така и вечер, от деца и от възрастни, дори е подходящ за бременни и кърмачки. Накратко казано –няма никакви противопоказания.

В същото време чаят от ройбос ободрява, заради високото съдържание на минерали и антиоксиданти. Един от тях, наречен от учените „супер-оксид диамутаза”, повишава защитата на организма срещу канцерогените и подтиска развитието на вече съществуващи тумори. В червения чай обаче има още множество флавоноиди, които действат:

Успокояващо на централната нервна система. Затова ройбосът се препоръчва на хора, които страдат от безсъние, чести пристъпи на главоболие, подложени са нервно напрежение или са лесно раздразними.

Капиляроукрепващо, благодарение на полифенола рути. Затова ройбосът подобрява състоянието на кръвоносните съдове при оттичане на краката, венозна недостатъчност и хемороиди.

Флавоноида кварцетин подтиска алергичните и възпалителни реакции, особено при хора, които страдат от дерматит и сенна хрема.

Чаят повлиява добре стомашни проблеми като гадене, повръщане киселини. Южноафриканките дори го използват за облекчаване бебешките колики и сутрешното прилошаване по време на бременността. Ройбосът е особено подходящ за бъдещите майки, защото за разлика от зеления и черния чай не съдържа танини, които пречат на усвояването на желязото.

Отварата от ройбос може да се използва и външно, тъй като има благотворен ефект върху кожата. Тя има заздравяващ и противовъзпалителен ефект при екземи, слънчеви изгаряния, сърбежи, акне, розацея и обриви под памперса.

Ройбосът най-добре разкрива аромата си запарен в порцеланов чайник. Добре се съчетава със сушени ягоди, карамел и ванилия – това са и най-честите комбинации, с които може да го намерите. Заради сладкия му вкус може да се консумира без (или с минимално количество) захар.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Петък
24
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Какво представлява системата HALT - техниката за бързо справяне със стрес и преумора
Според направени проучвания, средностатистическият човек взима около 35, 000 решения на ден – от...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook