Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да създадем бонсай - I част



Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят света около себе си. Един от резултатите на този стремеж е създаването на миниатюрни дървета, наречено бонсай. Древното изкуство се е зародило още преди 2000 г. в Китай, но достига най-голямата си популярност векове по-късно в Япония – страна известна с преклонението си към всичко изящно и красиво.

В джудже може да се превърне всеки един вид дърво. Изборът зависи от личните ви предпочитания, но обърнете внимание на няколко характеристики. В зряла възраст дървото трябва да има масивен ствол, мощна система от корени и добре развита корона, но по-малки листа. Други особености като разкривени клони, красив цъфтеж, ярки есенни багри на листата ще придадат допълнителен чар на вашето миниатюрно творение. Едни от най-подходящите дървесни видове са дъб, бук, габър, клен и явор.

За да създадете бонсай е необходимо много търпение и любов. Грижата за него на практика продължава цял живот, а в Япония дори се предава като наследство. Начините да се сдобиете с фиданка са три – да потърсите подходящо дърво в гората, да си купите от дръвче разсадник или да си го засадите от семе. Самите японци предпочитат първия. В природата могат да се открият естествено създали се джуджета, например в камениста почва или по планински склонове. Ако сте избрали да отгледате вашия бонсай от семе, ще ви е необходимо повече време, но по-лесно ще му придадете желаната форма.

Най-подходящите места за отглеждането на бонсай са градината и балконът. Джуджетата не се различават от големите си събратя по устойчивост на студ, затова дори през зимата не е необходимо да ги вкарвате у дома. Пазете ги единствено от пряка слънчева светлина.


Съществуват множество стилове за оформяне на бонсай, които обаче не бихме могли да опишем в такъв кратък текст, затова ще се спрем само на основните насоки.
От най-голямо значение за правилното „възпитание” на дървото е изборът на саксия. Формата й трябва да бъде плитка и широка, за да не може кореновата система да се развие в дълбочина. На дъното й сложете пластмасова решетка. Подрежете корените на фиданката и ги разперите хоризонтално в саксията. След това запълнете съда със смес от 3/5 градинска хумусна почва, 1/5 пясък и 1/5 торф, натъпчете добре пръстта и я напоете обилно с вода.

От тук нататък главната ви задача е да принудите дървото към миниатюрен растеж. Това става с периодично подрязване на корените и новите филизи, по-оскъдна почва и преди всичко с хоризонтални разрези по ствола на бонсая. Вследствие на това се намалява притокът на жизнени сокове и дървото спира растежа си, но не и развитието си във възрастен екземпляр. Тази техника води и до изкуствено състаряване и загрубяване на ствола, което особено много се цени при бонсаите. След като дръвчето се хване добре, отстранете и всичките му листа. Скоро ще пораснат нови, но много по-миниатюрни.
Виж още статии за:   Интериорът · Цветя и градина ·
Коментари
2012-11-30 #2
Лита
До didi:
Доста опростенческо и ограничено мислене. Ако посветите малко повече време, за да се образовате по отношение на изкуството за създаване на бонсай, може би ще си спестите бъдещи излагации с подобни твърдения.
2012-06-19 #1
didi
"От най-голямо значение за правилното „възпитание” на дървото е изборът на саксия"."От тук нататък главната ви задача е да принудите дървото към миниатюрен растеж".
Защо трябва да мъчим природата? Не е ли достатъчно това, което сме сторили до момента? Ами ако някой така мъчи вас? Как бихте реагирали???
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Зелен оазис в Лондон от Airbnb и Pantone
· Да разтребим и почистим за 30 минути
Виж още статии за:   Интериорът · Цветя и градина ·
Петък
21
Септември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
На последния етаж
Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като...
Между сериозната връзка и Неговите неясни сигнали
Тя иска сериозна връзка, той подава неясни сигнали. Познато ли ви звучи? Много жени са се блъскали над...
Да си направим мартеница-бижу
Дойде ли време за мартениците, някакво радостно вълнение обхваща сърцето ми.. Не за друго, а защото свързвам...
Зимен Кръстовден - Попова Коледа
На 5 януари отбелязваме Попова Коледа (ден преди Богоявление - Йордановден). Празникът е наричан още...
Кръстовден - 14 септември
В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните...
Игликата - дискретният чар на пролетта като билка
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение... Нашите прадеди смятали растението...
Коледна м/Истерия
Да спрем коледната Истерия, за да се появи отново коледната Мистерия. Кой и защо превръща празника в...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Нежна грижа за вълната
В студен зимен ден няма нищо по-уютно от това, да се сгушиш в любимия си, мек пуловер. Вълната обаче...
Фотографии на стената – модерен декор с ретро привкус
Фотоалбумът е вещ, която безвъзвратно събира прах в миналото, защото повечето от нас съхраняват снимките...
Как да обезопасим дома за прохождащо дете
Ето, че малкият пътешественик е направил първите си стъпки. За него те са огромен скок към независимост,...
Рециклирана играчка за елха с брокат - бляскаво цвете
Винаги съм харесвала идеята за рециклиране на старите неща, "от нищо нещо" и оползотворяване на непотребното....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook