Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да създадем бонсай - I част



Хората винаги са смятали, че това, което им дава природата е недостатъчно и са се опитвали да променят света около себе си. Един от резултатите на този стремеж е създаването на миниатюрни дървета, наречено бонсай. Древното изкуство се е зародило още преди 2000 г. в Китай, но достига най-голямата си популярност векове по-късно в Япония – страна известна с преклонението си към всичко изящно и красиво.

В джудже може да се превърне всеки един вид дърво. Изборът зависи от личните ви предпочитания, но обърнете внимание на няколко характеристики. В зряла възраст дървото трябва да има масивен ствол, мощна система от корени и добре развита корона, но по-малки листа. Други особености като разкривени клони, красив цъфтеж, ярки есенни багри на листата ще придадат допълнителен чар на вашето миниатюрно творение. Едни от най-подходящите дървесни видове са дъб, бук, габър, клен и явор.

За да създадете бонсай е необходимо много търпение и любов. Грижата за него на практика продължава цял живот, а в Япония дори се предава като наследство. Начините да се сдобиете с фиданка са три – да потърсите подходящо дърво в гората, да си купите от дръвче разсадник или да си го засадите от семе. Самите японци предпочитат първия. В природата могат да се открият естествено създали се джуджета, например в камениста почва или по планински склонове. Ако сте избрали да отгледате вашия бонсай от семе, ще ви е необходимо повече време, но по-лесно ще му придадете желаната форма.

Най-подходящите места за отглеждането на бонсай са градината и балконът. Джуджетата не се различават от големите си събратя по устойчивост на студ, затова дори през зимата не е необходимо да ги вкарвате у дома. Пазете ги единствено от пряка слънчева светлина.


Съществуват множество стилове за оформяне на бонсай, които обаче не бихме могли да опишем в такъв кратък текст, затова ще се спрем само на основните насоки.
От най-голямо значение за правилното „възпитание” на дървото е изборът на саксия. Формата й трябва да бъде плитка и широка, за да не може кореновата система да се развие в дълбочина. На дъното й сложете пластмасова решетка. Подрежете корените на фиданката и ги разперите хоризонтално в саксията. След това запълнете съда със смес от 3/5 градинска хумусна почва, 1/5 пясък и 1/5 торф, натъпчете добре пръстта и я напоете обилно с вода.

От тук нататък главната ви задача е да принудите дървото към миниатюрен растеж. Това става с периодично подрязване на корените и новите филизи, по-оскъдна почва и преди всичко с хоризонтални разрези по ствола на бонсая. Вследствие на това се намалява притокът на жизнени сокове и дървото спира растежа си, но не и развитието си във възрастен екземпляр. Тази техника води и до изкуствено състаряване и загрубяване на ствола, което особено много се цени при бонсаите. След като дръвчето се хване добре, отстранете и всичките му листа. Скоро ще пораснат нови, но много по-миниатюрни.
Виж още статии за:   Интериорът · Цветя и градина ·
Коментари
2012-11-30 #2
Лита
До didi:
Доста опростенческо и ограничено мислене. Ако посветите малко повече време, за да се образовате по отношение на изкуството за създаване на бонсай, може би ще си спестите бъдещи излагации с подобни твърдения.
2012-06-19 #1
didi
"От най-голямо значение за правилното „възпитание” на дървото е изборът на саксия"."От тук нататък главната ви задача е да принудите дървото към миниатюрен растеж".
Защо трябва да мъчим природата? Не е ли достатъчно това, което сме сторили до момента? Ами ако някой така мъчи вас? Как бихте реагирали???
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Минимализъм през Коледа
· Страхотни идеи за Монтесори детски стаи
Виж още статии за:   Интериорът · Цветя и градина ·
Петък
3
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Еко съвети в очакване на бебето
Днес почти всяка сфера в живота ни е свързана със стремежа към щадящо околната среда поведение и начин...
Как изглежда датското усещане за живота Hygge в няколко бързи снимки
Хюга не е тенденция, не е мода някаква. То е начин на живот. Някъде далеч на Север, където топлината...
Парти идеи за Хелоуин: Кървави спринцовки
Организирахте ли своето Хелоуин парти? Ние можем да помогнем с още свежи идеи. Кървави спринцовки...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Как да направим: Мартеница - подкова
Представям ви една идея за мартеничка - подкова. Тя е голяма и затова е подходяща за закачане в дома...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Коледни пости - седмица 4
Един месец пост отминаха. Мислите ни вече се настройват на тема Коледа. По време на моите пости намерих...
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
Първите цветя у дома - мисията възможна!
Помня как с почуда в младежките си години, неразбираемо наблюдавах как мама с неистово усилие и желание...
По опаковките ще ги познаете
Ако по дрехите посрещат, а по ума изпращат, то блясъкът в очите, когато получаваме подарък, се определя...
Какво да сложим на масата на Бъдни вечер
Всички знаем, че на Бъдни вечер се поднасят нечетен брой ястия, но когато се стигне до планиране на менюто,...
10 август - св. Лаврентий, покровител на готвачите
На 10 август честваме Свети Лаврентий, който е патрон и закрилник на готвачите. За първи път празникът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook