Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Стъклени" коледни сладки



Петя Митева
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали плодородието и вечно възраждащата се природа. Затова не случайно и до днес в Германия, откъдето произлиза този обичай, най-предпочитана е "ядливата украса" с джинджифилови сладки. На всичкото отгоре подобен вид вкусна декорация е характерна и за нашите традиции. Достатъчно е да си припомним българският вариант на коледното дърво – сурвакницата. Затова запретнах ръкави и приготвих декоративни сладки, които са не само вкусни, но и празнично красиви. Специалният „стъклен” ефект при тях се дължи на разтопените цветни бонбони, които блещукат в сърцевината на всяка една фигурка.

За тестото:
¾ ч.ч. меко масло
2 ч.ч. брашно
¾ захар
1 яйце
1 ампула ванилова есенция
1 ч.л. джинджифил
2 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол

За декорацията:
Различни цветове твърди бонбони
1 белтък
кокосови стърготини или пудра захар за поръсване


В купа смесих продуктите за тестото като сложих последователно размекнатото масло, захарта, разбитото яйце и ванилията. Предварително разбърках в брашното бакпулвера и содата и така, на малки порции го прибавих към сместта. Накрая овкусих с канелата и джинджифила. Вече готовото тесто сложих за половин час в хладилника, за да се стегне.

На леко набрашнена повърхност разточих тестото с дебелина няколко милиметра. Използвайки двойни формички първо изрязах самите сладки, а после и вътрешността за пълнежа. За да могат да се закачат вкусните фигурки за елхата, направих и специален отвор на всяка с помоща на сламка. След това прехвърлих сладките в тавичката, която предварително покрих с незалепваща хартия за печене.

Различните цветове бонбони сложих в торбички и ги натроших с чук за пържоли. Вземах по една чаена лъжичка от тези карамелови гранули и запълних вътрешността на сладките. След това ги сложих в предварително загрятата на 170 градуса фурна и ги пекох не повече от 15 минути или докато леко покафенеят.

Изчаках сладките да изстинат, за да се втвърди бонбонената сърцевина и ги извадих от тавичката. Част от тях намазах с белтък и поръсих с кокосови стърготини за красив снежен ефект. Прокарах вървички през отворите и ги закачих за елхата.




Коментари
2011-12-07 #5
стойчева
браво за идеята
2011-10-24 #4
Василена Диманова
изглеждат страхотно
2010-12-06 #3
Росица
Чудесна идея! Точно се сещам за едни захарни бонбони с перлен отенък, от които ще стане чуден стъклен ефект
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Снежен човек и Ежко Бежко от глина
· Играчки за елха с филц - топка и елхичка
· Коледна играчка - венец от филц
· Коледни джуджета
· Елха от филц
· Сушени лимони
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Детето иска кученце за Коледа? Сигурни ли сте?
· Минимализъм през Коледа
· 5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Събота
25
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво да сложим на масата на Бъдни вечер
Всички знаем, че на Бъдни вечер се поднасят нечетен брой ястия, но когато се стигне до планиране на менюто,...
Пролетно почистване около блока - мисия възможна
Всеки, който живее в блок, а не в къща, ще потвърди, че хармоничното съжителство е нещо много относително....
Великденски яйца за декорация
Здравейте! Искам да участвам в конкурса за най-красиво великденско яйце и Ви изпращам снимки. Това...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 2
И така, за ден 2 от постите предложението ми е за Кюфтенца от булгур. Това съм сложила в чантата на моето...
Да приберем балконските цветя у дома - I
Първото по- сериозно застудяване съвсем скоро предстои и нашите цветя имат нужда от внимание. През цялото...
Великденски яйца - кошнички. Рисувани яйца и техника декупаж
Здравейте списание Hera, Казвам се Гергана и съм от гр. Варна. Бих желала да участвам с моите великденски...
8 неща, които да сторим, преди да дойде зимата
Когато премине златната есен, небето се схлупи и почнат дъждовете, усещаме все по-ясно студения дъх на...
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Каква количка да изберем за бебето?
Преди да имаме дете обикновено мислим, че изборът на количка е по-скоро естетичен. Ами да, какво толкова?...
Да пренапишем коледния си списък със задачи. Сега. Тази Коледа
Да бъда нечий подарък, вместо да купя подарък! Да изпратя мир и светлина, вместо просто картички! Да...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Архангелова задушница
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,...
Хамакът - лятно безгрижие
Хамакът е един от символите на лятото и тo - един от най-любимите. Той съчетава възможността да си починеш,...
Как да си ушием: Еко торбичка
Отдавна нося в чантата си една зелена платнена торбичка, която бях купила преди време. Личният пример...
Какво се случва на Велики понеделник?
На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил...
Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас. Започнах кваса и уж всичко беше както трябва. Живна,...
Стопкадър – на вълна фототапети
Планирате ремонт през тази година? Замислете се, дали да не обновите дома си с фототапети. Те могат да...
Дългокосместите котки - идеалната компания - I
Изборът на домашно животно е избор на нов член от семейството. Той трябва да бъде добре обмислен и преценен....
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Как разумно да купуваме мебели - II
● Да си съставим план Когато трябва да изберем само една мебел, за допълване на интериора, знаем...
По следите на Хелоуин и Всички Светии
Празникът Хелоуин се е зародил още в предхристиянските времена сред келтските народи на Ирландия, Британия...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook