Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Стъклени" коледни сладки



Петя Митева
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали плодородието и вечно възраждащата се природа. Затова не случайно и до днес в Германия, откъдето произлиза този обичай, най-предпочитана е "ядливата украса" с джинджифилови сладки. На всичкото отгоре подобен вид вкусна декорация е характерна и за нашите традиции. Достатъчно е да си припомним българският вариант на коледното дърво – сурвакницата. Затова запретнах ръкави и приготвих декоративни сладки, които са не само вкусни, но и празнично красиви. Специалният „стъклен” ефект при тях се дължи на разтопените цветни бонбони, които блещукат в сърцевината на всяка една фигурка.

За тестото:
¾ ч.ч. меко масло
2 ч.ч. брашно
¾ захар
1 яйце
1 ампула ванилова есенция
1 ч.л. джинджифил
2 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол

За декорацията:
Различни цветове твърди бонбони
1 белтък
кокосови стърготини или пудра захар за поръсване


В купа смесих продуктите за тестото като сложих последователно размекнатото масло, захарта, разбитото яйце и ванилията. Предварително разбърках в брашното бакпулвера и содата и така, на малки порции го прибавих към сместта. Накрая овкусих с канелата и джинджифила. Вече готовото тесто сложих за половин час в хладилника, за да се стегне.

На леко набрашнена повърхност разточих тестото с дебелина няколко милиметра. Използвайки двойни формички първо изрязах самите сладки, а после и вътрешността за пълнежа. За да могат да се закачат вкусните фигурки за елхата, направих и специален отвор на всяка с помоща на сламка. След това прехвърлих сладките в тавичката, която предварително покрих с незалепваща хартия за печене.

Различните цветове бонбони сложих в торбички и ги натроших с чук за пържоли. Вземах по една чаена лъжичка от тези карамелови гранули и запълних вътрешността на сладките. След това ги сложих в предварително загрятата на 170 градуса фурна и ги пекох не повече от 15 минути или докато леко покафенеят.

Изчаках сладките да изстинат, за да се втвърди бонбонената сърцевина и ги извадих от тавичката. Част от тях намазах с белтък и поръсих с кокосови стърготини за красив снежен ефект. Прокарах вървички през отворите и ги закачих за елхата.




Коментари
2011-12-07 #5
стойчева
браво за идеята
2011-10-24 #4
Василена Диманова
изглеждат страхотно
2010-12-06 #3
Росица
Чудесна идея! Точно се сещам за едни захарни бонбони с перлен отенък, от които ще стане чуден стъклен ефект
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Снежен човек и Ежко Бежко от глина
· Играчки за елха с филц - топка и елхичка
· Коледна играчка - венец от филц
· Коледни джуджета
· Елха от филц
· Сушени лимони
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Курабии за Баба Марта
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Детето иска кученце за Коледа? Сигурни ли сте?
· Минимализъм през Коледа
· 5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
· Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· "Бъди звезда и сияй!" - коледното послание на Чарли Чаплин към дъщеря му Джералдин
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледното дърво между традицията и съвременния интериор
От символиката на коледното дърво сякаш е останала само детската радост около украсяването с шарени играчки...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Венец за врата с черупки от охлюви
Прекрасно стоплящо сърцето е, когато усетим обратна връзка от вас, нашите читатели. След конкурса ни...
Игнажден
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато...
Непентес
Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Стилът Пачуърк – слънчева усмивка във вашия дом
Пъстрият текстил в стил Пачуърк е за тези от вас, които искат да изпълнят дома си с цвят и позитивизъм....
Зa уютна и щастлива зима
Ако трябва да бъдем честни, за повечето от нас студеното време не е любим сезон. За мен също, въпреки...
Играчки за елха от самосъхнеща глина
Цялото семейство може да се включи в направата на тези играчки за елха от самосъхнеща глина. И ако в...
Как да се отнасяме с дома си, за да сме щастливи в него - нагласата
В днешно време сме отрупани с вещи. Хората са схващани като консуматори, на които им се продават разни...
12 юли - Света Вероника, покровителка на фотографията
На 12 юли православната църква почита света Вероника, както и Св. мчци Прокъл и Иларий. Имен ден празнуват...
Тодоровден
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след...
Вълнистите папагали - верни приятели у дома I
По данни на Гринпийс 20 милиона диви животни годишно са улавяни и превръщани насила в домашни любимци. Защо...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Първите цветя у дома - мисията възможна!
Помня как с почуда в младежките си години, неразбираемо наблюдавах как мама с неистово усилие и желание...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Кактусите - бодливите красавци II
Почва и пресаждане Кактусите нарастват бавно, затова трябва да се пресаждат рядко – на 4-5 години. Най-подходящият...
Когато прегръщаме наранените си деца, прегръщаме детето в себе си
Когато вдъхваме надежда на децата си, получаваме надежда за себе си. Когато утешаваме децата си, ...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
Архангелова задушница
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,...
По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
Измина още една година, в която бяхме заедно. Сега, в края й, знаем, че поглеждаме към нея с усмивка...
Да намалим жегата у дома
Съгласете се, че жегата е нещо много неприятно. Но ако има нещо по-неприятно от нея, това е, след като...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook