Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Стъклени" коледни сладки



Петя Митева
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали плодородието и вечно възраждащата се природа. Затова не случайно и до днес в Германия, откъдето произлиза този обичай, най-предпочитана е "ядливата украса" с джинджифилови сладки. На всичкото отгоре подобен вид вкусна декорация е характерна и за нашите традиции. Достатъчно е да си припомним българският вариант на коледното дърво – сурвакницата. Затова запретнах ръкави и приготвих декоративни сладки, които са не само вкусни, но и празнично красиви. Специалният „стъклен” ефект при тях се дължи на разтопените цветни бонбони, които блещукат в сърцевината на всяка една фигурка.

За тестото:
¾ ч.ч. меко масло
2 ч.ч. брашно
¾ захар
1 яйце
1 ампула ванилова есенция
1 ч.л. джинджифил
2 ч. л. канела
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол

За декорацията:
Различни цветове твърди бонбони
1 белтък
кокосови стърготини или пудра захар за поръсване


В купа смесих продуктите за тестото като сложих последователно размекнатото масло, захарта, разбитото яйце и ванилията. Предварително разбърках в брашното бакпулвера и содата и така, на малки порции го прибавих към сместта. Накрая овкусих с канелата и джинджифила. Вече готовото тесто сложих за половин час в хладилника, за да се стегне.

На леко набрашнена повърхност разточих тестото с дебелина няколко милиметра. Използвайки двойни формички първо изрязах самите сладки, а после и вътрешността за пълнежа. За да могат да се закачат вкусните фигурки за елхата, направих и специален отвор на всяка с помоща на сламка. След това прехвърлих сладките в тавичката, която предварително покрих с незалепваща хартия за печене.

Различните цветове бонбони сложих в торбички и ги натроших с чук за пържоли. Вземах по една чаена лъжичка от тези карамелови гранули и запълних вътрешността на сладките. След това ги сложих в предварително загрятата на 170 градуса фурна и ги пекох не повече от 15 минути или докато леко покафенеят.

Изчаках сладките да изстинат, за да се втвърди бонбонената сърцевина и ги извадих от тавичката. Част от тях намазах с белтък и поръсих с кокосови стърготини за красив снежен ефект. Прокарах вървички през отворите и ги закачих за елхата.




Коментари
2011-12-07 #5
стойчева
браво за идеята
2011-10-24 #4
Василена Диманова
изглеждат страхотно
2010-12-06 #3
Росица
Чудесна идея! Точно се сещам за едни захарни бонбони с перлен отенък, от които ще стане чуден стъклен ефект
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Коледни джуджета
· Елха от филц
· Снежен човек и Ежко Бежко от глина
· Играчки за елха с филц - топка и елхичка
· Коледна играчка - венец от филц
· Сушени лимони
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Защо да започнем рано с коледната украса?
· Великденски идеи за декорация и боядисване на яйца
· Как "Зеленина" променя дома ни през 2017 г.
· Детето иска кученце за Коледа? Сигурни ли сте?
· Минимализъм през Коледа
· 5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Щастлива Коледа, приятели!
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Торта със стар козунак без печене
Събота
15
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Порцеланът – бижуто в нашия дом
Съдовете от изящен порцелан служат не само за сервиране на храната, но и имат ценност на истинско семейно...
Хобито – удоволствие и релакс
Да имаш свое любимо занимание не е само начин за запълване на свободното време, а и възможност за пълноценна...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Декорации с миди, раковини и други морски съкровища
На плажа мидените черупчици са навсякъде около нас – даже не ги забелязваме. Децата ги събират с неутолима...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
За Новата година: да изчистим дома си от негативната енергия
Нова година, ново начало. Затова традицията повелява да я започнем на чисто. Тази задача обаче не се...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Ивановден, св. Йоан Кръстител
На 7 януари Православната църква почита свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос. Наричан е...
Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична...
1 септември - Симеоновден
На 1 септември Православната църква отбелязва Симеоновден. В християнския календар се чества паметта...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Сухият въздух у дома
Гърлото ви е пресъхнало, устните напукани, носът ви има корички, кашляте, кожата ви е зачервена и ви...
Чай с любов
Сладникав ли е подобен жест? Да. :) Но ако е вдъхновено от истински чувства, какво значение има вкусът....
Приключението нов дом
То си е истинско приключение, защото в него има емоции, неизвестни, ново начало и много вяра за щастливи...
Кокичето - нежна сила и чар
Наскоро моята свекърва ми подари, по- скоро за радост на децата, две саксии кокичета. Беше ги извадила...
43 идеи за декорация на дома с фолио
Иска ли ли сте да разкрасите дома си с някакъв мотив? Е, фолиото, може да се окаже една алтернатива на...
Петрови пости
От днес започват Петровите пости, те продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява...
27 юли - Свети Панталеймон
Пантелеймон е великомъченик от Никомедия (днес Измит), страдал за христовата вяра по време на управлението...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Патио на открито
Планирането на кът за сядане на открито изисква толкова старание и въображение, колкото всяка друга стая...
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Практична идея за цип
Ако и вие имате някой чифт дънки, чиято машинка на ципа не държи и постоянно го отваря, ето една практична...
Европейският съюз забранява мощните прахосмукачки
От днес във всички страни членки на Европейския съюз се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook