Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - I


Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко блюдо само по себе си е наситено с вкус и продуктите не е необходимо да се готвят дълго (или дори въобще). По същата причина храната не се соли, а асортимента от подправки е семпъл – предимно соев сос, джинджифил и зелена горчица Но в едно отношение японците си позволяват да бъдат разточителни – красотата. Всяко ястие трябва да бъде естетично поднесено, за да бъде храна не само за тялото, но и за душата. Но да се наядете до насита на тази красива трапеза, едва ли ще ви се отдаде – порциите са малки и въпрос на изтънченост е да станете от масата с леко чувство за глад..

Риба и морски продукти
Япония е островна държава и морските обитатели съставляват основното меню на нейните жители. Обикновено те леко запичат рибата, обработват я на пара или направо я ядат сурова. В този вид тя може да съдържа вредни микроорганизми, но японците ги неутрализират като обилно овкусяват блюдата с оцет и хрян.

Най-известното японско ястие безспорно е сушито. Жителите на страната на изгряващото слънце сервират рулцата винаги в четен брой, а след всяко едно задължително хапват парче маринован джинджифил, за да не се смесва обонянието им вкуса от различните видове.

Още едно популярно блюдо е сашимито – нарязани парчета сурова риба. Всъщност в Япония рибата се яде не само сурова, но и в някои случаи дори жива. Обикновено на такива публични екзекуции. Изкусните кулинари успяват така да сготвят рибата (като й увиват главата в мокра кърпа), че когато я сервират на масата, тя все още мърда с уста и хриле. Екзекуция, която шокира нас европейците.

Смъртоносно вкусната риба фугу
За любителите на силните усещания е ястието от риба фугу. За нея японците казват: „Който яде фугу е глупак, който не яде – също”. Причината е, че някои части от рибата – черният дроб, кожата и половите жлези са смъртоносно отровни. В същото време, изкормена и приготвена правилно, фугу е ненадминат деликатес не толкова заради вкусовите си качества, колкото заради остатъчните количества отрова, които предизвикват еуфория.

Въпреки строгите мерки и специалните лицензи, които трябва да придобият готвачите на фугу, всяка година има по няколко смъртни случая от това блюдо. Днес вече се знае, че рибата натрупва тетродотоксина от отровните морски звезди, с които се храни и при друго меню фугу е напълно безопасна. Въпреки това японците се обявяват против изкуственото отглеждане на рибата. От една страна заради икономически съображения (готвачите на фугу ще загубят високоплатената си работа), от друга, защото ревниво пазят традициите си (както и романтичният, смъртоносен ореол на рибата) и от трета, защото са истински пристрастени към наркотичното опиянение от токсина.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Самотата
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
24
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook