Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - I


Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко блюдо само по себе си е наситено с вкус и продуктите не е необходимо да се готвят дълго (или дори въобще). По същата причина храната не се соли, а асортимента от подправки е семпъл – предимно соев сос, джинджифил и зелена горчица Но в едно отношение японците си позволяват да бъдат разточителни – красотата. Всяко ястие трябва да бъде естетично поднесено, за да бъде храна не само за тялото, но и за душата. Но да се наядете до насита на тази красива трапеза, едва ли ще ви се отдаде – порциите са малки и въпрос на изтънченост е да станете от масата с леко чувство за глад..

Риба и морски продукти
Япония е островна държава и морските обитатели съставляват основното меню на нейните жители. Обикновено те леко запичат рибата, обработват я на пара или направо я ядат сурова. В този вид тя може да съдържа вредни микроорганизми, но японците ги неутрализират като обилно овкусяват блюдата с оцет и хрян.

Най-известното японско ястие безспорно е сушито. Жителите на страната на изгряващото слънце сервират рулцата винаги в четен брой, а след всяко едно задължително хапват парче маринован джинджифил, за да не се смесва обонянието им вкуса от различните видове.

Още едно популярно блюдо е сашимито – нарязани парчета сурова риба. Всъщност в Япония рибата се яде не само сурова, но и в някои случаи дори жива. Обикновено на такива публични екзекуции. Изкусните кулинари успяват така да сготвят рибата (като й увиват главата в мокра кърпа), че когато я сервират на масата, тя все още мърда с уста и хриле. Екзекуция, която шокира нас европейците.

Смъртоносно вкусната риба фугу
За любителите на силните усещания е ястието от риба фугу. За нея японците казват: „Който яде фугу е глупак, който не яде – също”. Причината е, че някои части от рибата – черният дроб, кожата и половите жлези са смъртоносно отровни. В същото време, изкормена и приготвена правилно, фугу е ненадминат деликатес не толкова заради вкусовите си качества, колкото заради остатъчните количества отрова, които предизвикват еуфория.

Въпреки строгите мерки и специалните лицензи, които трябва да придобият готвачите на фугу, всяка година има по няколко смъртни случая от това блюдо. Днес вече се знае, че рибата натрупва тетродотоксина от отровните морски звезди, с които се храни и при друго меню фугу е напълно безопасна. Въпреки това японците се обявяват против изкуственото отглеждане на рибата. От една страна заради икономически съображения (готвачите на фугу ще загубят високоплатената си работа), от друга, защото ревниво пазят традициите си (както и романтичният, смъртоносен ореол на рибата) и от трета, защото са истински пристрастени към наркотичното опиянение от токсина.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Самотата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
18
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Арабика или робуста
Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook