Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - I


Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко блюдо само по себе си е наситено с вкус и продуктите не е необходимо да се готвят дълго (или дори въобще). По същата причина храната не се соли, а асортимента от подправки е семпъл – предимно соев сос, джинджифил и зелена горчица Но в едно отношение японците си позволяват да бъдат разточителни – красотата. Всяко ястие трябва да бъде естетично поднесено, за да бъде храна не само за тялото, но и за душата. Но да се наядете до насита на тази красива трапеза, едва ли ще ви се отдаде – порциите са малки и въпрос на изтънченост е да станете от масата с леко чувство за глад..

Риба и морски продукти
Япония е островна държава и морските обитатели съставляват основното меню на нейните жители. Обикновено те леко запичат рибата, обработват я на пара или направо я ядат сурова. В този вид тя може да съдържа вредни микроорганизми, но японците ги неутрализират като обилно овкусяват блюдата с оцет и хрян.

Най-известното японско ястие безспорно е сушито. Жителите на страната на изгряващото слънце сервират рулцата винаги в четен брой, а след всяко едно задължително хапват парче маринован джинджифил, за да не се смесва обонянието им вкуса от различните видове.

Още едно популярно блюдо е сашимито – нарязани парчета сурова риба. Всъщност в Япония рибата се яде не само сурова, но и в някои случаи дори жива. Обикновено на такива публични екзекуции. Изкусните кулинари успяват така да сготвят рибата (като й увиват главата в мокра кърпа), че когато я сервират на масата, тя все още мърда с уста и хриле. Екзекуция, която шокира нас европейците.

Смъртоносно вкусната риба фугу
За любителите на силните усещания е ястието от риба фугу. За нея японците казват: „Който яде фугу е глупак, който не яде – също”. Причината е, че някои части от рибата – черният дроб, кожата и половите жлези са смъртоносно отровни. В същото време, изкормена и приготвена правилно, фугу е ненадминат деликатес не толкова заради вкусовите си качества, колкото заради остатъчните количества отрова, които предизвикват еуфория.

Въпреки строгите мерки и специалните лицензи, които трябва да придобият готвачите на фугу, всяка година има по няколко смъртни случая от това блюдо. Днес вече се знае, че рибата натрупва тетродотоксина от отровните морски звезди, с които се храни и при друго меню фугу е напълно безопасна. Въпреки това японците се обявяват против изкуственото отглеждане на рибата. От една страна заради икономически съображения (готвачите на фугу ще загубят високоплатената си работа), от друга, защото ревниво пазят традициите си (както и романтичният, смъртоносен ореол на рибата) и от трета, защото са истински пристрастени към наркотичното опиянение от токсина.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Вторник
27
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook