Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - I


Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко блюдо само по себе си е наситено с вкус и продуктите не е необходимо да се готвят дълго (или дори въобще). По същата причина храната не се соли, а асортимента от подправки е семпъл – предимно соев сос, джинджифил и зелена горчица Но в едно отношение японците си позволяват да бъдат разточителни – красотата. Всяко ястие трябва да бъде естетично поднесено, за да бъде храна не само за тялото, но и за душата. Но да се наядете до насита на тази красива трапеза, едва ли ще ви се отдаде – порциите са малки и въпрос на изтънченост е да станете от масата с леко чувство за глад..

Риба и морски продукти
Япония е островна държава и морските обитатели съставляват основното меню на нейните жители. Обикновено те леко запичат рибата, обработват я на пара или направо я ядат сурова. В този вид тя може да съдържа вредни микроорганизми, но японците ги неутрализират като обилно овкусяват блюдата с оцет и хрян.

Най-известното японско ястие безспорно е сушито. Жителите на страната на изгряващото слънце сервират рулцата винаги в четен брой, а след всяко едно задължително хапват парче маринован джинджифил, за да не се смесва обонянието им вкуса от различните видове.

Още едно популярно блюдо е сашимито – нарязани парчета сурова риба. Всъщност в Япония рибата се яде не само сурова, но и в някои случаи дори жива. Обикновено на такива публични екзекуции. Изкусните кулинари успяват така да сготвят рибата (като й увиват главата в мокра кърпа), че когато я сервират на масата, тя все още мърда с уста и хриле. Екзекуция, която шокира нас европейците.

Смъртоносно вкусната риба фугу
За любителите на силните усещания е ястието от риба фугу. За нея японците казват: „Който яде фугу е глупак, който не яде – също”. Причината е, че някои части от рибата – черният дроб, кожата и половите жлези са смъртоносно отровни. В същото време, изкормена и приготвена правилно, фугу е ненадминат деликатес не толкова заради вкусовите си качества, колкото заради остатъчните количества отрова, които предизвикват еуфория.

Въпреки строгите мерки и специалните лицензи, които трябва да придобият готвачите на фугу, всяка година има по няколко смъртни случая от това блюдо. Днес вече се знае, че рибата натрупва тетродотоксина от отровните морски звезди, с които се храни и при друго меню фугу е напълно безопасна. Въпреки това японците се обявяват против изкуственото отглеждане на рибата. От една страна заради икономически съображения (готвачите на фугу ще загубят високоплатената си работа), от друга, защото ревниво пазят традициите си (както и романтичният, смъртоносен ореол на рибата) и от трета, защото са истински пристрастени към наркотичното опиянение от токсина.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Събота
6
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook