Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Японската кухня - II


Месо
Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани, заради липсата на пасища, а ловът на дивеч като начин за препитание противоречи на философията на будизма. Заради това в Страната на изгряващото слънце започва да се яде месо едва през XIX век, когато прииждат първите европейци.

Въпреки това японците имат свое традиционно месно ястие, т. н. „мраморно месо”. То се получава, като млади бикове се отглеждат по специален начин – щедро се поят с бира и не им се позволява да се движат. Вследствие на този начин на живот месото на телетата става особени нежно и меко.

Ориз
Всеки японец изжда средно 150 гр. ориз на ден. Той е задължително блюдо на масата, затова жителите на Страната на изгряващото слънце го ядат на закуска, обед и вечеря. При това японците смятат, че ориза има достатъчно богат вкус и няма нужда да му се добавят подправки и дори сол.

Зеленчуци
Традиционно меню - купичка ориз, сурова сьомга и соев сос.
Японците с удоволствие хапват боб и соя, както и сиреното тофу, което се приготвя от последната. Освен това на масата им не липсват и пресни зеленчуци – бамбукови филизи, няколко вида лук, зеле, сладки картофи и ряпа дайкон. В супермаркетите целогодишно се предлага огромен избор от замразени заленчуци. Въпреки това един себеуважаващ се японец не би купил какъвто и да е зарзават, ако „не му е сезон”.

Спагети
В японската кухня има голямо разнообразие от спагети – пшенични (удон и сомен), оризови, от елда (соба), които се приготвят по най-разнообразни начини – пържени, варени, със сос, топли или студени, в супа.

Напитки
Сакето е най-известната японска напитка. Процесът на производството му напомня технологията на рома, но вместо захарна тръстика се използва ориз. То е едно от редките питиета, което може да се консумират както топло, така и студено. Смята се, че лекото (около 15 алкохолни градуса) и сладко саке е подходящо за охлаждане в горещите летни дни, а в мразовито и студено време най-добре стопля силното (до 20 градуса) и остро саке. Изумително е, но професионалните дегустатори различават около 90 различни аромата в тази напитка.

Учените от Токийския университет пък са провели интересно изследване. Резултатите недвусмислено показали, че хората, които пият саке имат по-високо IQ (средно с три пункта) от трезвениците. Или с други думи – сакето е напитка за умници.
Продължава: Японската кухня - I
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Понеделник
25
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook