Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храненето и холестеролът


От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума, започва да буди раздразнение у болшинството хора. Към това се присъединяват и производителите на хранителни продукти, които често изписват на етикетите, че именно тяхното олио не съдържа холестерол. Въпросното вещество обаче, така или иначе не се намира в растителните продукти и информацията им е по-скоро подвеждаща.

И така – основните храни, които са обвинявани за високия холестерол са сланината, свинското месо, колбасите, яйцата и кравето масло. Но значи ли това, че е трябва, да се откажем от употребата им?

На първо място не бива да забравяме, че холестеролът е жизненоважен за нашия организъм. Той се съдържа в стените на клетките и е необходим за синтеза на хормоните и жлъчния сок. По-голямата част от веществото се произвежда в черния дроб и едва около1/5 приемаме с храната. Затова не винаги лишаването от животински продукти повлиява количеството на холестерол в кръвта.

Сигурно сте чували, че на холестерола се приписва морална категория – наричат го „добър” и „лош”. Става дума обаче за едно и също вещество, а разликата идва от транспортния белтък, с които се свързва. Резултатът е два вида липопротеини, които си противодействат, за да се поддържа необходимият баланс. Тези с по-малка плътност (LDL) пренасят току-що приетият с храната и произведен от организма холестерол към клетките, но ако количеството му е прекалено голямо, се отлага по стените на кръвоносните съдове. За щастие обаче липопротеините с висока плътност (HDL) пренасят веществото в обратната посока – от клетките към черния дроб, където холестеролът се изхвърля от организма. По пътя се изчистват и излишните количества, които са се отложили по артериите. Тоест, за да се поддържа здравословния баланс в организма е необходимо нивата на HDL да надвишават тези на LDL. В противен случай артетиите постепенно се стесняват от натрупването на склеротични плаки. Въпросът е доколко това зависи от приема на храна, богата на холестерол?

През 70-те и 80-те г. в САЩ се разразява истинска борба срещу холестерола. Започват да се произвеждат заместители на холестериновите храни (например маргарин вместо чисто масло), а на етикета да се изписва, че продуктът не съдържа въпросното вещество. Въпреки това смъртността от инфаркти и инсулти не намалява съществено.

В същото време французите и италианците, които обичат да похапват мазни меса, сирена и сосове, в пъти по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и се славят с голямата си продължителност на живота. Съответно връзката между консумацията на животински продукти и опасните нива на холестерола не е толкова елементарна, колкото сме свикнали да мислим. Това, на което обикновено не отчитаме са останалите храни, които влизат в менюто ни.

По време на кампания срещу холестерола в САЩ животинските мазнини в храните се заменят с хидрогинезирани растителни масла (иначе казано маргарин). Те са евтини, придават по-голям обем, трайност и аромат на продукта и освен това позволяват на етикета да се изпише „без холестерол”. Производителите толкова ги обикват, че започват да ги влагат в абсолютно всичко – полуфабрикати, чипс, бисквити, хамбургери, кроасани, пуканки и т.н. Наистина сам по себе си маргаринът не съдържа холестерол, но става причина да се наруши обмяната на веществото. Редовната консумация, на храни, които го съдържат води до повишаване на опасния LDL и намаляване на полезния HDL. По този начин заместването на животинските мазнини с маргарин не само не малалява риска от артеросклероза, а многократно го увеличава.

Италианците и французите използват много по-успешна тактика за балансиране на голямото количество холестерол в менюто си – просто обилно го допълват със зехтин, червено вино и много свежи плодове и зеленчуци. Тези храни съдържат голямо количество полифеноли и ненаситени мастни киселини, които не позволяват на холестерола да се отлага по стените на артериите.




Коментари
2011-08-31 #5
snejana staneva
Здравейте!!!
Статията е добра но не е изчерпателна.
Моля,обяснете по какъв начив влияе холестерола върху физиката ни и до какви здравословни проблеми води!!!
2011-08-15 #4
Лора
didatzeni ние се храним предимно с морски продукти, зеленчуци, зехтин и прочие, мъжът ми скоро си прави пълна кръвна картина и е в чудесно здраве и всичко му е в граници.
За намаляване на холестерола помагат зеленчуците, зехтинът, чесън. Имаше доста храни в Интернет, може да потърсиш, Вили
2011-04-12 #3
didatzeni
Морските дарове също имат много холестерол.Да се внимава при консумацията.Това,което аз зная за повишен холестерол е много зеленини,маслинено олио,постно месо,плодове на корем и мнооооого движение.Успех в борбата с холестерола.А, забравих - и само положителни емоции-без стрес и.т.н.Бъдете здрави и се усмихвайте повече.)))
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Петък
6
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Свободен ум в свободно време
Времето, което отделяме за себе си не зависи от това колко сме заети. Точно обратното, то се определя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook