Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тонизиращото действие на чая


Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история успява да завладее целия свят. Голямата му популярност се дължи на силно тонизиращото му действие. Чаят съдържа витамини, минерали, полифенол и три алканоида:

Кофеин – стимулира нервната система
Теофилин – разширява кръвоносните съдове
Теобромин – пикочогонно действие
Полифенолът в чая е близък до този в червеното вино, като забавя клетъчното стареене и намалява лошият холестерол.

Съществуват няколко вида чай – черен, зелен и бял. Всички те обаче произхождат от едно и също растение – чаеното дърво. Разликата между тях се състои в обработката на листата.

Череният чай е най-силен и с най-високо съдържание на кофеин. Листата му са преминали през процес на ферментация. Може да бъде сушен или опушен – над смърч или бор, което му придава характерен аромат на напитката.
Листата на зеления чай не са ферментирали, а само са печени и изсушени. Вкусът на напитката е много по-деликатен и изтънчен, а по-ниското съдържание на кофеин я прави подходяща и за хората с високо налягане. Зеленият чай води първенството по съдържание на витамин P, който в комбинация с голямото количество витамин C укрепва капилярите. Зеленият чай засилва паметта и мозъчната дейност и е естествен стимулант при усилена умствена работа. Благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти предпазва от ракови заболявания и подобрява общото състояние на имунната система. Не на последно място напитката ускорява метаболизма и изгарянето на мазнините.

Зеленият чай също така е широко използван в козметиката. Той е една от най-често срещаните съставки в антицелулитните продукти. Влага се и в противо-стареещите кремове за лице и тяло. Високото съдържание на цинк успокоява кожата и има благотворно въздействие при акне и възпаления
Белият чай е претърпял най-малко обработка. Листенцата му са само изсушени. Притежава съвсем лек вкус.
И трите видове чай са с приятни вкусови качества както топли, така и студени. Затова можете да ги консумирате за тонус и удоволствие целогодишно.

Виж още статии за:   Здраво тяло · Тонуса · Напитките · Кофеинът ·
Коментари
2012-04-23 #3
краси
напишете за демир бозан.Благодаря
2010-05-16 #2
Iskra
Руми, действието на белия чай е почти единтично с това на зеления, но разликата е, че не съдържа кофеин (защото листата не са печени). А т.н. червен чай е ройбос - съвсем друго растение, което се отглежда в Южна Африка. В някои отношения обаче превъзхожда зеления, например по съдържание на минерали и антиоксиданти, няма кофеин. Като наближи отново чайния сезон ще напиша повече и за него.
2010-05-16 #1
Руми
Искре, благодаря за информацията. Нещо за свойствата и действието на белия чай? А за червения? Преди години бяха внасяли такъв и имаше по магазините. Той нещо средно между зелен и черен ли е? Хубав ден!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
· Сутрешни ритуали за страхотен ден
· Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Ароматът на щастието
· Фитнес според типа фигура
· Да повървим за здраве
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
Виж още статии за:   Здраво тяло · Тонуса · Напитките · Кофеинът ·
Вторник
28
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook