Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празненство без последствия


Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва ли пришълците ще се досетят, че празнуваме Коледа или Новата година, а по-скоро биха си помислили, че се прощаваме с живота. Нима има друго обяснение на лакомията, с която поглъщаме толкова много на брой и като количество ястия, все едно ни е за последно. Във всеки един дом, независимо от индивидуалните особености на неговите обитатели, картинката е една и съща – масата в буквален смисъл се огъва от тежестта на храната. Висококалорични салати, всевъзможни месни ястия, гарнитури, баница с късмети, сметанови торти и други десерти, много алкохол и газирани напитки. Гостите най-парадоксално, хем се оплакват от тежест и преяждане, хем продължават да гризат от блюдата по масата. Наистина на празничната трапеза всичко е толкова вкусно, но защо е необходимо да се изяжда наведнъж? Резултатът не закъснява – за Новата година децата ще намерят подаръци под елхата, а възрастните по 10 излишни килограма, лошо самочувствие и настроение под точката на замръзване. Ех, че весел празник! Малко разум в празничните дни, може да ни спести много проблеми в последствие.

Как да се предпазим от преяждане

За да не се превърне хубавият повод в разюздана оргия е достатъчно да се спазват две основни правила. Първото е да закусим и обядваме нормално преди празничната вечеря. Обикновено всичко се случва точно наобратно – цял ден се стараем да ядем възможно най-малко, за да „не си разваляме апетита” за угощението. И след това налитаме на храната и изяждаме много повече, отколкото организма ни е в състояние да понесе. Второто е, да не приготвяме твърде калорични блюда – така или иначе ястията са много и разнообразни, нека поне бъдат по леки.

Руска и други майонезени салати
Сами по себе си тези така наречени „салати” са тежка храна, а в комбинация с останалите ястия могат да доведат до жлъчна криза или панкреатит. Те засищат бързо, затова мястото им не е на празничната трапеза. Същото важи и за картофите. Най-добре е салата да бъде лека – само от пресни или мариновани зеленчуци, които да стимулират образуването на стомашни сокове за преработването на следващите, по-калорични блюда.

Баница с късмети
Навръх празника всички искаме да видим, какъв късмет ни очаква през Новата година. Затова смело чупим голямо парче от баницата, понякога и две, но от тази мазна и тестена храна ни прилошава и рискуваме да провалим останалата част от вечерта. Затова нека оставим баницата за сутринта – тогава наистина ще можем да се насладим на вкуса й.


Празнични десерти
Тортата със сметана, много ядки и глазура, коледни сладки, тиквеник и прочие тежки десерти – само при вида им устата ни се напълва със слюнка, но в края на вечерта вкусовите ни рецептори вече са толкова претръпнали, че изобщо не усещаме какво ядем. Единствено ни става тежко и все по-тежко, докато в един момент дори ни е трудно да дишаме. Много по-добре е за десерт да хапнем само плодове, сладолед или ако толкова много ни се иска нещо домашно приготвено, нека бъде леко желирано парфе.
Коментари
2010-12-29 #4
Iskra
Това с ваденето на късметчетата всичко го знаем, но защо да похабяваме баницата, направена с труд и хубави продукти, като можем да я хапнем топла и с апетит на сутринта. На мен ми е много гадно да хвърлям храна, затова слагам на масата само толкова, колкото ще бъде изядено. И както казва Цвети, усещането за празничност да идва от качеството, а не от количеството.
2010-12-29 #3
Цвети
Инннннка, ти си от хитрушите бъркат с пръстче, ровичкат, накрая остава една попиляна опустошена баница И аз съм същата хахахахах
При нас е едно и също - пазарува се, купува се, списъци, какво ли не....се едно сичко по магазините ще свърши пред теб. После готви,, редим масите. Накрая, аз поне, нищо не ям, но не се и напивам, защото бавното пиене не е напиване. И така всичко остава за поне една седмица напред.
Нова година е една вечер, колкото вечеряш обикновено, толкова и ще изядеш на нова година. Може би ще има нещо, което не ядеш ежедневно, нещо по-така, завъртяно. Акценът там да пада
2010-12-29 #2
Инна Георгиева
Това е заложено от детството ни, живеехме във времена, в които само по Нова година имаше мандарини и банани, само по Нова година имаше нещо по-така на масата. Или поне в повечето семейства.
После остана навика, че всички правят така. А има и нещо друго, храната сближава хората, явно всички по празниците искат да са близки
А за баницата, аз винаги измъквам късметчето (защото я въртим след 24:00 ч, и си отхапвам едно малко парченце, ритуално. Защо да е нужно да изядем цялото

п.с. И сега сме като в миналото като се замисля, борба за банани
2010-12-29 #1
Деница Терзиева
наистина, ядат вскяш ще се мре...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бумът на семейната фотография
· Между истерията и депресията: Нова Година
· Вълшебството на Рождество
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Нова година с родителите ни - 3 добри причини да прекараме празника заедно
· Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Щастлива Коледа, приятели!
· Любимите сладки на Hera.bg
· Саркастични коледни пожелания
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Събота
18
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Микроелементът йод – защо ни е необходим
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook