Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Морковена крем супа


Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега само мога да се усмихна, на хората, които имат подобни предразсъдъци.
Супичката е чудесна, добавих и картофи за да не е прекалено интензивен аромата на морков.

400 грама моркови
2 картофа (около 300 гр)
1/2 малка глава лук
1 с.л стъбла от магданоз
3 с.л доматен сок
черен пипер
1/2 с.л суха целина
1/2 с.л сушен пащърнак
1 с.л олио
закавасена сметана


От много време насам за мазнина при готвене, освен зехтин, използвам олио от гроздови семки, тук също съм използвала такова.

Морковите измиваме и изстъргваме, картофите обелваме - нарязваме зеленчуците на по-малки парчета.

Загряваме мазнината, прибавяме наситнения лук, разбъркваме два-три пъти, добавяме морковите, картофите и вода. Можете вместо вода да добавите зеленчуков или пилешки бульон. Прибавяме малко сол - аз използвам за готвене основно хималайска - като по-безвредна от готварската, но мисля, че добра алтернатива е и морската сол. Добавяме сухия пащърнак, наситнените стъбла от магданоз - варим до омекване на зеленчуците, като малко преди да са готови добавяме и доматения сок и сухата целина.

Всичко пасираме добре и разреждаме с още гореща вода, до желаната консистенция. Добавяме смлян черен пипер на вкус. Сервираме със заквасена сметана.
Коментари
2011-01-11 #8
Инна Георгиева
+ лалугер
2011-01-11 #7
Росица
Обожавам крем супички всякакви. А морковената, с този ярък оранжев цвят, е дори красива на външен вид Орехи или други ядки също им прибавям често.

А "пащърнак" е най-смешната дума на света
2011-01-11 #6
Инна Георгиева
Ще опитам, мерси Преси
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Пататник
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Любими есенни супи с тиква
· Баница с праз, гъби и амарант
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Постни лозови сарми с царевица
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Неделя
17
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook