Тофу – да похапнем здравословно
 Изпрати
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват определен режим на хранене, по целия свят. В превод морфологичният анализ на думата показва, че „то” означава „ соя”, а „фу” – сирене. Произвежда се от соеви зърна и замества консумацията на месо. Това е причината често да бъде наричано „месото на полетата”. Соевото съдържание го прави богат източник на растителни протеини за човешкото тяло. Може да присъства в менюто по 3–4 пъти седмично, защото е питателна храна както за деца, така и за възрастни.
Тофуто не е измислица на съвременната фюжън кухнята. То дори не е идея на диетолозите или световните гиганти в земеделието, използващи соята като заместител на много продукти. Японците се хранят с него още от 7 век, когато е известно повече като окабе. За първи път започват да го консумират монасите, които заместват с него рибата и месото в менюто си. Седем века по-късно всички в Япония започват да консумират тофу. Днес соевият продукт се произвежда навсякъде по света. В по-големите супермаркети дори има специални секция с тофу.
Как се произвежда?
За производството му освен соята е особено важна чистотата на водата. Предварителното й филтриране предпазва насищането на продукта с вредни вещества. Зърната соя се накисват в чистата вода, докато омекнат. След това се намачкват до получаването на бяла паста със средна гъстота. Тя се нагорещява на висока температура, докато леко заври. Охладената смес се пресира за екстракция на соевото мляко. Към нея се прибавят естествени втвърдители - оцет, лимонов сок или сол, които превръщат продукта в консистенцията, предлагана в магазинната мрежа.
Защо е полезно?
Преди години бестселър в кулинарните среди става книга, в която са включени 230 рецепти за приготвяне на тофу от 8 век. След нейното разпространение соевото сирене придобива голяма популярност сред хората. Основна полезна съставка в тофуто е соята. Въпреки че тя е един от продуктите, податлив във висока степен на генно модифициране, соята е източник на протеини, аминокиселини и магнезий. Намалява общия холестерол и предотвратява образуването на плака в кръвните артерии.
Тофуто съдържа изофлавини. Това са така наречените растителни естрогени. Фитоестрогените действат на различни нива в човешкия организъм. По време на менопаузата произвеждането на естрогени в организма на жената е намалено. Това води до различни неприятни симптоми, като редуване на топли и студени вълни, сърцебиене, променливо настроение, изнервеност и други. Изофлавините в тофуто заместват естественото производство на естроген в кръвта, като по този начин потушават и неприятните последствия в организма. Те действат антиоксидантно, антиканцерогенно и стимулират имунната система. Тофуто влияе добре на хора със стомашно-чревни проблеми, като балансира млечно-киселата микрофлора. Заради ниското съдържание на мазнини то е подходящо за диети.
Как се консумира?
Един от най-разпространените начини на приготвяне на тофуто е пърженето му на тънки филийки. Но дори поднесено свежо, варено или пържено, то е един вкусен и питателен хранителен продукт. Пример за широкото разпространение на тофуто са кафенетата в Япония, в които се предлагат само продукти, изцяло приготвени от него, като на пример кейкове. Освен че е високохранителен продукт, то е и истинско предизвикателства за фантазията на готвачите. Заради неутралния си вкус, когато е необработено, то може да бъде приготвяно до различни форми и вкусове.
Запечено тофу с индийско орехче и мед
500 гр тофу под формата на твърдо блокче
2 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лъжица мед
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. мащерка
Тофуто се нарязва на малки хапки и се изсипвае в дълбока купа. Соевият сос и медът се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С нея се залива сиренето и леко се обърква. Поръсва се с индийското орехче и мащерката така, че подправките да залепнат по всички страни на кубчетата сирене. Изсипват се тавичка или се нанизват на дървени шишчета. Пекат се в предварително загрята на 200 ºС за около 15 минути.
|
Коментари
2019-03-06 #19  Анн Купих си сурово био тофу. На вкус е неутрално, почти безвкусно. Но по консистенция много напомня свежо сирене. Може да се ползва като заместител в рецепти, които традиционно са със сирене. Ако се посоли, даже може и да се объркаш, че ядеш сирене. Аз не бих го пържила, но печено може и да е добре.
2015-02-25 #18  Иванка Не си спомням къде бях чела статия за соята при редовна консумация допринася за преждевременни въни при жените.
2013-08-09 #17  Инна Георгиева Междудругото, четох наскоро рецепта как да си направим домашно тофу. Първо се прави соево мляко (за целта може да се снабдим с био соя), после се прави сиренето
2013-08-09 #16  Борислав За съжаление има малко разумни хора които влизат в детаилите кое от къде и защо идва.Ако беше така щеше да е коренно различно всичко, соята е никак полезно растение особено в съвременния й вариант, тя е мн трудно усвоима и задръства ! тялото и напротив никак не е полезна а е вредна !
2011-11-11 #15  Инна Георгиева В интерес на истината в кухнята на Индия (която знаем е основно вегетарианска) кимионът е сериозно застъпен като подправка. Тук в България наистина я свързваме най-често с разни сушени меса, кебапчета и пържоли на скара. Но добавена към много зеленчуци е чудесна също  (в комбинация с други подправки разбира се )
2011-11-10 #14  Gerity Borisova Ами,да ти кажа 4есно даже миризмата на месо въобще не ми липсва,даже има една много гадна подправка на име кимион,дето ми е адски омразна.Така ,4е никак не си умирам за тази отрова месото.Даже да ти кажа,4е лещата,гъбите,нахута,са много по-полезни,и предпо4итам да се храня с тях защото успешно заместват месото,а си имат свой еденти4ен вкус и аромат.А що се отнася до тофуто,  с веган суровояд недей да спориш 
2011-11-06 #13  Изолда Моите уважения към вегетарианството...но не и към соята. Задавали ли сте си въпроса, защо това съвсем слабо популярно преди няколко десетилетия растение сега е натъпкано във всяка храна. Просто Монсанто (най-могъщата корпорация за генномодифицирани организми) трябва да си пласира продукцията и по-скоро отпадните продукти от производството на соево олио- т.нар. соев изолат. Съответно заплаща статии на "видни специалисти", които трябва да я обяват за храна-чудо. А и популярността на соята сред вегетарианците ми е, меко казано, странна. Уж се отвращават от месото и животински продукти, а си умират за имитациите им. 
2011-11-05 #12  Gerity Borisova Моми4ета,та вие всекидневно си я консумирате,в салами,меса,разните му там отровни декикатеси,дори в сладкишите които ядете,в тортите,рулата,бисквитите,и др.разни.Вие как си мислите,4е тая соя е гмо.????? Кое ви дава правото да си мислите 4е вие всеядни месомела4ки,се храните по-здравословно от един веган????? Целите сте потънали в слуз и токсини,органите ви се разлагат ден,по ден,година след година,за слузта да не говорим,4е целите ви тела,отвътре и органите ви са покрити със слуз! Та вие ядете от вредно,по-вредно,дори не се и замисляте за себеси,природата,за животните ,за парниковите емисии,които овели4ават застрашително глобалното затопляне от убийствата и издевателствата над невинни създания каквито са животните.И ти ще ми говориш,4е ТОФУТО било,ГМО - ми нека да е ако въобще е такова.Защото аз имам доказателства ,4е не е ГМО и поне това което е в България не е ГМО.Ние да си хапваме сандви4и с ТОФУ,пък вие всеядните хищници,продължавайте да унищожавате планетата!!!!Хммммм....Докаде ли ще стигнете??????
2011-03-03 #11  enia На някои продукти е написано дали съдържа ГМО. Колкото се доверяваме за едни продукти, толкова и за други. Соята присъства навсякъде , включително във вафлички и пастички под форма на соев лецитин.
2011-03-02 #10  marina Мисля като Веси т. е. че е от генномодифицирана соя 
2011-02-02 #9  Vesi Тофу..от генномодифицирана соя  Да ви е сладко! 
2011-01-12 #8  Iskra На мен пък полезните неща са ми вкусни, а от вредните ми става лошо  . Имам много силна хранителна интуиция, която никога не ме е подвеждала.
2011-01-11 #7  Росица E, разбира се, че става дума за хормонален дисбаланс, когато нивата на естрогените не са добре  Иначе е като да ядеш мед и круши при разстройство 
Несготвено, тофуто е по-скоро безвкусно. Точно затова може да се приготвя по много различни начини. Не сте ли забелязали, че повечето полезни неща са с особен вкус. А шоколадът, чипсът, пудингът и бонбоните са на другия полюс. Голяма несправедливост, нали 
2011-01-11 #6  Iskra Именно, Роси, на практика тънем във фито и ксено естрогени, които блокират производството на нашите собствени. А и хормонален дисбаланс не означава, че именно естроген ни липса, ами ако е прогестерон - само още повече ще "дисбалансираме". Доста съм се интересувала от соята и затова (и не само) предпочитам да си я спестя, доколкото ми е във възможностите. Всъщност не тофуто ме притеснява (мой избор е дали да го ям), ами различните там соеви протеини, които се блъскат в почти всички храни 
2011-01-11 #5  Анелия Даже като се замисля, мисля че и това съм пробвала и наистина е отварително 
2011-01-11 #4  Анелия Това, ако има вкус подобен на соевото мляко, би следвало да е отварително .. 
2011-01-11 #3  Инна Георгиева Аз пък смятам, чисто и просто да опитам рецептата 
2011-01-11 #2  Росица Фитоестрогените всъщност са доста слаби. Но могат да бъдат полезни не само по време на менопауза. При хормонален дисбаланс, като е една от основните пречки за забременяване, също могат да въздействат положително. Освен това ги има не само в соята, а и в пшеницата, ръжта, боба, царевицата и лещата. Така че ако се опитваме да им избягаме, може да се окаже малко трудно  А теб какво точно те притеснява?
2011-01-11 #1  Iskra Мен точно тези изофлавони ме притесняват. Все още не съм в менопауза...

· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
| |
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
|
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
| |
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
|
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
| |
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
|
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
| |
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
|
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
| |
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Патладжанена разядка
|
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
| | |
|
|
Неделя 28 Февруари 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
 В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
  Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал
Ендорфините са съединения,...
 Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
 Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
  Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
 Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
  Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
 Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
 Да се учим от грешките на другите
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
  3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
 Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
 Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
 Да учиш азбуката отново
Здравей!
Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си?
Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
  Разделно хранене - теория и практика
Разделното хранене е режим, според който се следи да не се смесват различни хранителни групи. Привържениците...
 Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
 Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
 Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
 Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
|