Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тофу – да похапнем здравословно


Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват определен режим на хранене, по целия свят. В превод морфологичният анализ на думата показва, че „то” означава „соя”, а „фу” – сирене. Произвежда се от соеви зърна и замества консумацията на месо. Това е причината често да бъде наричано „месото на полетата”. Соевото съдържание го прави богат източник на растителни протеини за човешкото тяло. Може да присъства в менюто по 3–4 пъти седмично, защото е питателна храна както за деца, така и за възрастни.

Тофуто не е измислица на съвременната фюжън кухнята. То дори не е идея на диетолозите или световните гиганти в земеделието, използващи соята като заместител на много продукти. Японците се хранят с него още от 7 век, когато е известно повече като окабе. За първи път започват да го консумират монасите, които заместват с него рибата и месото в менюто си. Седем века по-късно всички в Япония започват да консумират тофу. Днес соевият продукт се произвежда навсякъде по света. В по-големите супермаркети дори има специални секция с тофу.


Как се произвежда?
За производството му освен соята е особено важна чистотата на водата. Предварителното й филтриране предпазва насищането на продукта с вредни вещества. Зърната соя се накисват в чистата вода, докато омекнат. След това се намачкват до получаването на бяла паста със средна гъстота. Тя се нагорещява на висока температура, докато леко заври. Охладената смес се пресира за екстракция на соевото мляко. Към нея се прибавят естествени втвърдители - оцет, лимонов сок или сол, които превръщат продукта в консистенцията, предлагана в магазинната мрежа.

Защо е полезно?
Преди години бестселър в кулинарните среди става книга, в която са включени 230 рецепти за приготвяне на тофу от 8 век. След нейното разпространение соевото сирене придобива голяма популярност сред хората. Основна полезна съставка в тофуто е соята. Въпреки че тя е един от продуктите, податлив във висока степен на генно модифициране, соята е източник на протеини, аминокиселини и магнезий. Намалява общия холестерол и предотвратява образуването на плака в кръвните артерии.

Тофуто съдържа изофлавини. Това са така наречените растителни естрогени. Фитоестрогените действат на различни нива в човешкия организъм. По време на менопаузата произвеждането на естрогени в организма на жената е намалено. Това води до различни неприятни симптоми, като редуване на топли и студени вълни, сърцебиене, променливо настроение, изнервеност и други. Изофлавините в тофуто заместват естественото производство на естроген в кръвта, като по този начин потушават и неприятните последствия в организма. Те действат антиоксидантно, антиканцерогенно и стимулират имунната система. Тофуто влияе добре на хора със стомашно-чревни проблеми, като балансира млечно-киселата микрофлора. Заради ниското съдържание на мазнини то е подходящо за диети.

Как се консумира?
Един от най-разпространените начини на приготвяне на тофуто е пърженето му на тънки филийки. Но дори поднесено свежо, варено или пържено, то е един вкусен и питателен хранителен продукт. Пример за широкото разпространение на тофуто са кафенетата в Япония, в които се предлагат само продукти, изцяло приготвени от него, като на пример кейкове. Освен че е високохранителен продукт, то е и истинско предизвикателства за фантазията на готвачите. Заради неутралния си вкус, когато е необработено, то може да бъде приготвяно до различни форми и вкусове.

Запечено тофу с индийско орехче и мед

500 гр тофу под формата на твърдо блокче
2 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лъжица мед
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. мащерка

Тофуто се нарязва на малки хапки и се изсипвае в дълбока купа. Соевият сос и медът се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С нея се залива сиренето и леко се обърква. Поръсва се с индийското орехче и мащерката така, че подправките да залепнат по всички страни на кубчетата сирене. Изсипват се тавичка или се нанизват на дървени шишчета. Пекат се в предварително загрята на 200 ºС за около 15 минути.
Коментари
2019-03-06 #19
Анн
Купих си сурово био тофу. На вкус е неутрално, почти безвкусно. Но по консистенция много напомня свежо сирене. Може да се ползва като заместител в рецепти, които традиционно са със сирене. Ако се посоли, даже може и да се объркаш, че ядеш сирене. Аз не бих го пържила, но печено може и да е добре.
2015-02-25 #18
Иванка
Не си спомням къде бях чела статия за соята при редовна консумация допринася за преждевременни въни при жените.
2013-08-09 #17
Инна Георгиева
Междудругото, четох наскоро рецепта как да си направим домашно тофу. Първо се прави соево мляко (за целта може да се снабдим с био соя), после се прави сиренето
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Патладжанена разядка
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Петък
24
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Как да запазим вкуса към живота?
Чувствате сетивата си изморени и изхабени? Нищо не ви радва, всичко ви е равно и еднообразно, животът...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Повече за класическата хомеопатия
Ако вече сте на етап, в който сте изоставили споровете за истинността на хомеопатията и сте решили да...
Уморените крака
Изящните пантофки, с които излизате сутрин за работа до вечерта се превръщат в „испанско ботушче” (средновековен...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Депресията - спиралата на безнадежността
Често чуваме от околните или самите ние го повтаряме: „Нещо съм депресиран тези дни” Неприятно събитие...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook