Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле


След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен в салати. Импровизирах това ястие, което условно можем да наречем китайско.
150 грама ориз
100 гр. соеви кълнове
100 гр. пилешко бяло месо
1 шепа черни китайски гъби
1 яйце
1 непълна с.л олио
сол

Черните китайски гъби, които поне аз лично съм виждала само в изсушен вид, можете да закупите от по-големите магазини, в някои от китайските магазинчета, а също и в магазините за здравословни храни. В източните страни, още в миналото, от тези гъби приготвяли супа (срещу настинка), а днес благодарение на науката се знае със сигурност, че те понижават холестерола, действат като естествен антикоагулант и имат противотуморно действие. Нискокалорични са и набавят на организма протеини.

Измийте ги под течаща вода, след което ги залейте с гореща вода, след около 15-20 минутки, те ще набъбнат, увеличавайки поне тройно размера си. Измийте ги добре няколко пъти и ги нарежете на по малки парченца. Нямат интензивен вкус като манатарките, да речем, но тяхната хрупкавост, откровено казано е, забавна за мен.

Оризът сваряваме, с малко сол на вкус, в съотношение 1:3 /ориз:вода/, веднага след сваряването поставяме в цедка и измиваме добре под течаща вода. Оставяме да се отцеди.

Като цяло този грамаж пилешко не е много, но ако обичате повече месо, увеличете го. Нарязваме го на лентички.

Соеви кълнове - тези, които ползвах в рецептата, ги покълнах сама, което никак не е трудно. Все пак в по-големите магазините продават и пресни, и такива в консерва.

В малко мазнина, запържваме месото до побеляване, добавяме нарязаните гъби, соевите кълнове, разбъркваме няколко пъти и добавяме ориза. Всичко разбъркваме добре и в средата на тигана правим дупка, избутвайки ориза от средата към края на тигана, т.е да се получи като вулкан :) Вътре изсипваме яйцето, след което с бързи движения го разбъркваме с ориза.
Това е. Аз добавих и малко черен пипер. Получава се една голяма порция, колкото в китайски ресторант :)




Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Зелена салата със соеви кълнове и сусам
· Как да си отгледаме кълнове
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Оризово фиде с пиле и броколи
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Пилешко месо с фъстъчено масло
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Вторник
2
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook