Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле


След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен в салати. Импровизирах това ястие, което условно можем да наречем китайско.
150 грама ориз
100 гр. соеви кълнове
100 гр. пилешко бяло месо
1 шепа черни китайски гъби
1 яйце
1 непълна с.л олио
сол

Черните китайски гъби, които поне аз лично съм виждала само в изсушен вид, можете да закупите от по-големите магазини, в някои от китайските магазинчета, а също и в магазините за здравословни храни. В източните страни, още в миналото, от тези гъби приготвяли супа (срещу настинка), а днес благодарение на науката се знае със сигурност, че те понижават холестерола, действат като естествен антикоагулант и имат противотуморно действие. Нискокалорични са и набавят на организма протеини.

Измийте ги под течаща вода, след което ги залейте с гореща вода, след около 15-20 минутки, те ще набъбнат, увеличавайки поне тройно размера си. Измийте ги добре няколко пъти и ги нарежете на по малки парченца. Нямат интензивен вкус като манатарките, да речем, но тяхната хрупкавост, откровено казано е, забавна за мен.

Оризът сваряваме, с малко сол на вкус, в съотношение 1:3 /ориз:вода/, веднага след сваряването поставяме в цедка и измиваме добре под течаща вода. Оставяме да се отцеди.

Като цяло този грамаж пилешко не е много, но ако обичате повече месо, увеличете го. Нарязваме го на лентички.

Соеви кълнове - тези, които ползвах в рецептата, ги покълнах сама, което никак не е трудно. Все пак в по-големите магазините продават и пресни, и такива в консерва.

В малко мазнина, запържваме месото до побеляване, добавяме нарязаните гъби, соевите кълнове, разбъркваме няколко пъти и добавяме ориза. Всичко разбъркваме добре и в средата на тигана правим дупка, избутвайки ориза от средата към края на тигана, т.е да се получи като вулкан :) Вътре изсипваме яйцето, след което с бързи движения го разбъркваме с ориза.
Това е. Аз добавих и малко черен пипер. Получава се една голяма порция, колкото в китайски ресторант :)




Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Зелена салата със соеви кълнове и сусам
· Как да си отгледаме кълнове
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Оризово фиде с пиле и броколи
· Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
· Пилешко месо с фъстъчено масло
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Четвъртък
3
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook