Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

На всяка манджа... вино


Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми се струваше излишно прехвалена. Еликсирът на боговете не ми говореше нищо повече от това, че боговете не са имали кой знае колко добър вкус. Всеки път свивах рамене, когато в ресторанта ми поднасяха чаша с малко вино за одобрение. „Чудесно!” – отговарях и кимвах с глава, за да продължи наливането, просто защото не знаех какво друго да кажа. От няколко години баща ми усилено се занимава с лозарство и винарство. Не бих казала, че това ме е подтикнало да науча повече за виното, но може би беше леко побутване. Реших да дам шанс на тази напитка, като прочета, помириша и опитам повече. Оказа се приятна, ароматна и леко омайна тема. Така установих, че неразбирането на виното идва не само от непознаването му, но и от неправилното комбиниране с различните храни. Човешките сетива са различни и възприемат по различен начин еднакви аромати и вкусове. И въпреки че има някои установени правила за комбиниране на вино с храна, те винаги търпят изключение в името на личните предпочитания и вкусове. Все пак най-важното е да ти е вкусно и приятно, когато хапваш и пийваш. Въпреки това една добра комбинация може да превърне и най-обикновената манджа в истинско кулинарно изкушение. Как да разберем дали виното е добро?


Гледаме
Все се чудех какво толкова виждаха сомелиерите в чашата с вино. Ами, то си е просто вино! След време баща ми също се включи в този отбор, като дълго време разглеждаше стъклената чаша, насочвайки я ту към прозореца, ту към светлината на лампата.
Цвят и бистрота – това са двете неща, които търсим, оглеждайки виното в чашата. То не трябва да е мътно или с необичаен цвят. Ако ви предлагат младо вино, което е светлокафяво или с оранжеви отенъци, върнете го.

Помирисваме
А след като приключат с оглеждането, сомелиерите започват да миришат виното. Баща ми пропуска този етап, може би защото не е чак толкова добър с обонянието. Пък и носът му един голям, как ли ще се побере в чашата?! Чудех се дали това има значение?
От чашата с вино се вдъхва дълбоко. Не бива да е притесняваме, че това може да изглежда прoсташко или странно. Само така човек може да усети целия букет от аромати, който носи виното. Спокойно може да пъхнете носа си в чашата така че стените й да се долепят до бузите ви, ако искате да се насладите на миризмата. Тя показва какъв сорт грозде е използвано за направата на виното. Совиньон Блан е с отенък на треви, Шардоне – на праскова, Каберне Совиньон – касис.

Отпиваме
Това всъщност е най-съществената стъпка, с която се завършва триптихът на дегустацията. Тук се оценяват фенолите, киселинността и сладостта, структурата, балансът и дълготрайността на вкуса, наречена oщe дължина на виното. При описанията на вкуса често се използват смешни думички и съчетания, които целят максимално близко да пресъздадат усетеното от небцето. Затова дегустаторите трябва да имат и богато въображение. Да се чуди човек как мъж, който не разбира що за цвят е мляко с капка карамел, може да опише виното като „атрактивен вкус и лек ванилов аромат с последвала цитрусова експлозия”.
Хубавото вино винаги трябва да бъде похвалено. А и рубинената течност има способността да развърза езици и може да превърне обикновения коментар в дълъг разговор. А разговорът се поддържа добре и от хубавата трапеза.

За всяко ястие и винце
Тежките мезета искат тежко вино. Затова червените меса се съчетават предимно с червено вино, а пилешкото и морските дарове – с бяло.
Подправените салати и сирената искат кисели вина. При салатите водеща е киселата жилка, която идва от оцета, затова трябва да се избере вино със същата наситеност. Такива са вината от вида Совиньон Блан. Те са чудесно допълнение към плато със сирена, поднесено като предястие.
Пикантните храни искат бели вина. Ако сервирате люто ястие или такова, в което комбинирате съставки с екзотичен вкус, изберете плодови вина.
Десертите НЕ искат само сладки вина. Изобщо не е задължително да поднасяте полусухо вино или розе към сладкия завършек на вечерята.
Коментари
2013-01-09 #7
Десислава Ив. Симеонова
Комплименти за статията. Аз не съм почитател на виното, а на ракията. Вкъщи нямаме вечеря без нея. Магията и очарованието на виното и на ракията, освен на вкусовите им качества, се дължат и на събеседването, на традициите, на споделянето, на разговорите. На моите колеги в чужбина нося две неща: сувенири с розово масло и/ли ракия, те са свързваните с България зад граница в моя случай. От друга страна, аз съм от Плевен и, ако говорим за вино, правеното от сорта гъмза е изключително пивко и уханно (макар да предпочитам белите сортове.)
2011-01-27 #6
Росица
О, въртял е авторът, въртял е На това лозе точно не, защото отдавна не живея при родителите си, но на другото, което имахме преди време, доста труд съм положила. И за окопаване, и за връзване и за бране.
2011-01-27 #5
Инна Георгиева
Боже
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Винен кебап от гъби кладница
· Винен кебап с месо
· Миди с бяло вино и лимони
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Неделя
24
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook