Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вегетарианство, веганизъм, суровоядство


Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв е произходът на храната и доколко е полезна (или обратното) за нас. Вече открито се говори за ГМО, хранителните подобрители, карцерогенни храни, хормони в месото. Истината е, че никой не може да бъде сигурен, какво слага на трапезата си и дори идеята да отглеждаш сам храната си е съмнителна (а и трудно достижима, ако предпочиташ големия град).
Промените в околната среда, глобализацията, нагледните материали за пътя на месото вдъхнови и спечели завинаги феновете на вегетарианството. Тази кауза роди и много други – за опазването на околната среда, за хуманно отношение към животните, за здравословен начин на живот.

Както всички знаем, вегетарианството е вид хранителен режим, който изключва от храненето месото и всичките му продукти. За да си набавят необходимите белтъчини, мазнини, калций и желязо, витамини като В12, вегетарианците използват растителни заместители. В подкрепа на своят избор те цитират всевъзможни изследвания за връзката на здравето с храненето. Според тях, отказът от месото, което ядем днес, намалява риска от някои сериозни и все по-чести заболявания като рак на храносмилателната система, атеросклероза, затлъстяване, сърдечни заболявания. Но най– силна е „хуманната” теза. Убедените вегетарианци заявяват, че не искат да бъдат изцапани с кръвта на невинни животни, които се отглеждат единствено заради консуматорските нагони на съвременния човек.

За подкрепа на тезата си, природозащитниците твърдят, че животновъдството в световен мащаб е най- големият източник на въглероден диоксид, причинител на парниковия ефект и глобалното затопляне. Изсичането на гори за пасища, изразходването на природни ресурси и много други безумства, за да получим в чиниите си по една сочна пържола, е неморално и безотговорно. Тези аргументи печелят все повече последователи на вегетарианството.

Но не всички вегетарианци изключват от менюто си всички храни от животински произход. Всъщност най-разпространено е лакто-ово-вегетарианството, което допуска консумацията на яйца и млечните продукти. Най-често това са хора, за които не е толкова важна моралната страна на въпроса, колкото вкусовите предпочитания. Без яйца, но с мляко и млечни продукти се хранят лакто-вегетарианците.

Третата група вегетарианци са веганите. Те консумират храни изключително и само с растителен произход – бобови, ориз, всички видове плодове и зеленчуци, ядки, зърнени, кълнове. При тях водеща е моралната страна на въпроса. Те отхвърлят носенето на дрехи, обувки и други аксесоари с животински произход, както и употребата на мед, желатин, дори някои видове захар. Отношението на веганите към козметиката, в която има животински мазнини също се подразбира.

Добре е да се знае, че за децата този режим на хранене не е препоръчителен. Той може да доведе до недостиг на протеини, желязо и калций, които са жизненоважни за детския организъм.

Най-малобройната група засега са суровоядците. Те отричат не само месото, млякото, техните продукти, яйцата, но и кулинарната обработка. Според тях, единствено несготвената храна е пълноценна и действа пречистващо на организма, тъй като подобрява функцията на храносмилането. Освен това в нея са запазени всички витамини и минерали. Суровоядците твърдят, че боледуват по-малко, тъй като това е най-близкият до природата начин на хранене. Именно те обаче отнасят най-много критика. Диетолозите посочват, че сготвената храна се усвоява по-лесно от организма, който не бива да бъде товарен постоянно със сурово меню, тоест това, което е плюс за суровоядците, за тях е минус. Те не отричат ползите от „гладните” плодово-разтоварващите дни, но смятат, че трябва да се правят най-много един път в седмицата .

Ако сме решили, да се присъединим към вегетарианството, трябва да знаем, че смяната на хранителния режим, особено що се отнася до веганите и суровоядците, трябва да става постепенно, плавно и наистина убедено. Минаването в крайности трябва задължително да е съобразено със здравословното състояние на всеки. Ние сме това, което ядем. Балансът в храненето носи хармония и на тялото, и на съзнанието.



Коментари
2015-12-30 #53
Pavel
Аз намерих няколко статии..
за 100 годишният маратонец който е Веган.. и чистите артерии на месоядеца и хранещият се без месо.
Аз опитах без месо какво е, и се изумих от резултата, сигурно понеже преди това не кусвах зеленчуци. Едно е ясно, че има хора ядат твърде много месо. Навремето колко прасета са колели на година всяко семейство. Всеки ден ли се е колела кукошка или заек.. на дали е имало шанса да ядеш толкова месо. И имало ли е на 35 години с инфаркти?

http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=3790&catId=8
http://www.ecorazzi.com/2014/12/23/100-year-old-surgeon-war-vet-credits-vegan-eating-to-longevity/
2014-02-07 #52
марина
Няма столетник суровоядец, моржуващ или практикуващ крайни форми на модерните напоследък теории. Нещо повече, няма столетник вегетарианец. Прочетете нещата, които столетниците с радост споделят за начина по който са доживяли в добро здраве тези години. Четох една статия-"ако сме суровоядци, ще можем да доживеем 150 години". Вие познавате ли 150 годишен суровоядец или поне вегетарианец? Средната продължителност на живота им е около 60 г. Проверете на колко измират суровоядците-тези дето го проповядват, както и вегетарианците и ще се уверите.
2013-09-03 #51
Baleva
Г-н Михаил, маниера ви на писане е толкова токсичен и осакатен- и вие сте лекар? Пази ни Боже!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
Четвъртък
2
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Водите ли си календарче за "онези дни"?
Преди години майка ми ме учеше да си водя календарче за "онзи" период от месеца. Тя имаше едно в портмонето...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook