Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вегетарианство, веганизъм, суровоядство


Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв е произходът на храната и доколко е полезна (или обратното) за нас. Вече открито се говори за ГМО, хранителните подобрители, карцерогенни храни, хормони в месото. Истината е, че никой не може да бъде сигурен, какво слага на трапезата си и дори идеята да отглеждаш сам храната си е съмнителна (а и трудно достижима, ако предпочиташ големия град).
Промените в околната среда, глобализацията, нагледните материали за пътя на месото вдъхнови и спечели завинаги феновете на вегетарианството. Тази кауза роди и много други – за опазването на околната среда, за хуманно отношение към животните, за здравословен начин на живот.

Както всички знаем, вегетарианството е вид хранителен режим, който изключва от храненето месото и всичките му продукти. За да си набавят необходимите белтъчини, мазнини, калций и желязо, витамини като В12, вегетарианците използват растителни заместители. В подкрепа на своят избор те цитират всевъзможни изследвания за връзката на здравето с храненето. Според тях, отказът от месото, което ядем днес, намалява риска от някои сериозни и все по-чести заболявания като рак на храносмилателната система, атеросклероза, затлъстяване, сърдечни заболявания. Но най– силна е „хуманната” теза. Убедените вегетарианци заявяват, че не искат да бъдат изцапани с кръвта на невинни животни, които се отглеждат единствено заради консуматорските нагони на съвременния човек.

За подкрепа на тезата си, природозащитниците твърдят, че животновъдството в световен мащаб е най- големият източник на въглероден диоксид, причинител на парниковия ефект и глобалното затопляне. Изсичането на гори за пасища, изразходването на природни ресурси и много други безумства, за да получим в чиниите си по една сочна пържола, е неморално и безотговорно. Тези аргументи печелят все повече последователи на вегетарианството.

Но не всички вегетарианци изключват от менюто си всички храни от животински произход. Всъщност най-разпространено е лакто-ово-вегетарианството, което допуска консумацията на яйца и млечните продукти. Най-често това са хора, за които не е толкова важна моралната страна на въпроса, колкото вкусовите предпочитания. Без яйца, но с мляко и млечни продукти се хранят лакто-вегетарианците.

Третата група вегетарианци са веганите. Те консумират храни изключително и само с растителен произход – бобови, ориз, всички видове плодове и зеленчуци, ядки, зърнени, кълнове. При тях водеща е моралната страна на въпроса. Те отхвърлят носенето на дрехи, обувки и други аксесоари с животински произход, както и употребата на мед, желатин, дори някои видове захар. Отношението на веганите към козметиката, в която има животински мазнини също се подразбира.

Добре е да се знае, че за децата този режим на хранене не е препоръчителен. Той може да доведе до недостиг на протеини, желязо и калций, които са жизненоважни за детския организъм.

Най-малобройната група засега са суровоядците. Те отричат не само месото, млякото, техните продукти, яйцата, но и кулинарната обработка. Според тях, единствено несготвената храна е пълноценна и действа пречистващо на организма, тъй като подобрява функцията на храносмилането. Освен това в нея са запазени всички витамини и минерали. Суровоядците твърдят, че боледуват по-малко, тъй като това е най-близкият до природата начин на хранене. Именно те обаче отнасят най-много критика. Диетолозите посочват, че сготвената храна се усвоява по-лесно от организма, който не бива да бъде товарен постоянно със сурово меню, тоест това, което е плюс за суровоядците, за тях е минус. Те не отричат ползите от „гладните” плодово-разтоварващите дни, но смятат, че трябва да се правят най-много един път в седмицата .

Ако сме решили, да се присъединим към вегетарианството, трябва да знаем, че смяната на хранителния режим, особено що се отнася до веганите и суровоядците, трябва да става постепенно, плавно и наистина убедено. Минаването в крайности трябва задължително да е съобразено със здравословното състояние на всеки. Ние сме това, което ядем. Балансът в храненето носи хармония и на тялото, и на съзнанието.



Коментари
2015-12-30 #53
Pavel
Аз намерих няколко статии..
за 100 годишният маратонец който е Веган.. и чистите артерии на месоядеца и хранещият се без месо.
Аз опитах без месо какво е, и се изумих от резултата, сигурно понеже преди това не кусвах зеленчуци. Едно е ясно, че има хора ядат твърде много месо. Навремето колко прасета са колели на година всяко семейство. Всеки ден ли се е колела кукошка или заек.. на дали е имало шанса да ядеш толкова месо. И имало ли е на 35 години с инфаркти?

http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=3790&catId=8
http://www.ecorazzi.com/2014/12/23/100-year-old-surgeon-war-vet-credits-vegan-eating-to-longevity/
2014-02-07 #52
марина
Няма столетник суровоядец, моржуващ или практикуващ крайни форми на модерните напоследък теории. Нещо повече, няма столетник вегетарианец. Прочетете нещата, които столетниците с радост споделят за начина по който са доживяли в добро здраве тези години. Четох една статия-"ако сме суровоядци, ще можем да доживеем 150 години". Вие познавате ли 150 годишен суровоядец или поне вегетарианец? Средната продължителност на живота им е около 60 г. Проверете на колко измират суровоядците-тези дето го проповядват, както и вегетарианците и ще се уверите.
2013-09-03 #51
Baleva
Г-н Михаил, маниера ви на писане е толкова токсичен и осакатен- и вие сте лекар? Пази ни Боже!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
· Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
· 7 април - Световен ден на здравето
· На тази дата: Световен ден на морето
· Как изглежда градът без реклами?
· 18 август - Международен ден на морските фарове
Понеделник
28
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Абсурдът да отлагаме удоволствието
Ако сте те от тези, които искат да свършат първо, второ, трето, да насмогнат на всичко и навсякъде и...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Здравословни ли са замразените храни и какво трябва да знаем за тях?
Проучвания показват, че все повече хора избират различни замразени зеленчуци и плодове, които да...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook