Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Вегетарианство, веганизъм, суровоядство


Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв е произходът на храната и доколко е полезна (или обратното) за нас. Вече открито се говори за ГМО, хранителните подобрители, карцерогенни храни, хормони в месото. Истината е, че никой не може да бъде сигурен, какво слага на трапезата си и дори идеята да отглеждаш сам храната си е съмнителна (а и трудно достижима, ако предпочиташ големия град).
Промените в околната среда, глобализацията, нагледните материали за пътя на месото вдъхнови и спечели завинаги феновете на вегетарианството. Тази кауза роди и много други – за опазването на околната среда, за хуманно отношение към животните, за здравословен начин на живот.

Както всички знаем, вегетарианството е вид хранителен режим, който изключва от храненето месото и всичките му продукти. За да си набавят необходимите белтъчини, мазнини, калций и желязо, витамини като В12, вегетарианците използват растителни заместители. В подкрепа на своят избор те цитират всевъзможни изследвания за връзката на здравето с храненето. Според тях, отказът от месото, което ядем днес, намалява риска от някои сериозни и все по-чести заболявания като рак на храносмилателната система, атеросклероза, затлъстяване, сърдечни заболявания. Но най– силна е „хуманната” теза. Убедените вегетарианци заявяват, че не искат да бъдат изцапани с кръвта на невинни животни, които се отглеждат единствено заради консуматорските нагони на съвременния човек.

За подкрепа на тезата си, природозащитниците твърдят, че животновъдството в световен мащаб е най- големият източник на въглероден диоксид, причинител на парниковия ефект и глобалното затопляне. Изсичането на гори за пасища, изразходването на природни ресурси и много други безумства, за да получим в чиниите си по една сочна пържола, е неморално и безотговорно. Тези аргументи печелят все повече последователи на вегетарианството.

Но не всички вегетарианци изключват от менюто си всички храни от животински произход. Всъщност най-разпространено е лакто-ово-вегетарианството, което допуска консумацията на яйца и млечните продукти. Най-често това са хора, за които не е толкова важна моралната страна на въпроса, колкото вкусовите предпочитания. Без яйца, но с мляко и млечни продукти се хранят лакто-вегетарианците.

Третата група вегетарианци са веганите. Те консумират храни изключително и само с растителен произход – бобови, ориз, всички видове плодове и зеленчуци, ядки, зърнени, кълнове. При тях водеща е моралната страна на въпроса. Те отхвърлят носенето на дрехи, обувки и други аксесоари с животински произход, както и употребата на мед, желатин, дори някои видове захар. Отношението на веганите към козметиката, в която има животински мазнини също се подразбира.

Добре е да се знае, че за децата този режим на хранене не е препоръчителен. Той може да доведе до недостиг на протеини, желязо и калций, които са жизненоважни за детския организъм.

Най-малобройната група засега са суровоядците. Те отричат не само месото, млякото, техните продукти, яйцата, но и кулинарната обработка. Според тях, единствено несготвената храна е пълноценна и действа пречистващо на организма, тъй като подобрява функцията на храносмилането. Освен това в нея са запазени всички витамини и минерали. Суровоядците твърдят, че боледуват по-малко, тъй като това е най-близкият до природата начин на хранене. Именно те обаче отнасят най-много критика. Диетолозите посочват, че сготвената храна се усвоява по-лесно от организма, който не бива да бъде товарен постоянно със сурово меню, тоест това, което е плюс за суровоядците, за тях е минус. Те не отричат ползите от „гладните” плодово-разтоварващите дни, но смятат, че трябва да се правят най-много един път в седмицата .

Ако сме решили, да се присъединим към вегетарианството, трябва да знаем, че смяната на хранителния режим, особено що се отнася до веганите и суровоядците, трябва да става постепенно, плавно и наистина убедено. Минаването в крайности трябва задължително да е съобразено със здравословното състояние на всеки. Ние сме това, което ядем. Балансът в храненето носи хармония и на тялото, и на съзнанието.



Коментари
2015-12-30 #53
Pavel
Аз намерих няколко статии..
за 100 годишният маратонец който е Веган.. и чистите артерии на месоядеца и хранещият се без месо.
Аз опитах без месо какво е, и се изумих от резултата, сигурно понеже преди това не кусвах зеленчуци. Едно е ясно, че има хора ядат твърде много месо. Навремето колко прасета са колели на година всяко семейство. Всеки ден ли се е колела кукошка или заек.. на дали е имало шанса да ядеш толкова месо. И имало ли е на 35 години с инфаркти?

http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=3790&catId=8
http://www.ecorazzi.com/2014/12/23/100-year-old-surgeon-war-vet-credits-vegan-eating-to-longevity/
2014-02-07 #52
марина
Няма столетник суровоядец, моржуващ или практикуващ крайни форми на модерните напоследък теории. Нещо повече, няма столетник вегетарианец. Прочетете нещата, които столетниците с радост споделят за начина по който са доживяли в добро здраве тези години. Четох една статия-"ако сме суровоядци, ще можем да доживеем 150 години". Вие познавате ли 150 годишен суровоядец или поне вегетарианец? Средната продължителност на живота им е около 60 г. Проверете на колко измират суровоядците-тези дето го проповядват, както и вегетарианците и ще се уверите.
2013-09-03 #51
Baleva
Г-н Михаил, маниера ви на писане е толкова токсичен и осакатен- и вие сте лекар? Пази ни Боже!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Най-важните 5 ползи от вегетарианството
· Криворазбраната духовност
· Чисто пране без препарати – възможно ли е?
· Къщи за здравословен живот
· Еко стилът в обзавеждането
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 5 от най-великите произведения на Антони Гауди
· Стоян и самодиви
· 23 юни - Международен ден на SOS детските селища
Понеделник
13
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Лечебните ползи на катранения сапун
Белият бор е един от най-мощните природни лечители. Силата на дървото е толкова голяма, че дори въздухът...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Следродилни емоционални разстройства
Емоционалните проблеми на родилката могат да започнат от 3-4 ден след раждането, а могат да се появят...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook