Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословно хранене при ограничен бюджет


Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат пари. И действително – сред хората с ниски доходи затлъстяването е най-разпространено. Причината за това обаче не е единствено икономическа. Вярно е, че качествените продукти са по-скъпи, но тук се намесва и един тънък психологически момент. Човек, които често търпи лишения, дори те да не се отнасят до храната, подсъзнателно се страхува, че може да умре от глад. Затова хората с ниски доходи инстинктивно посягат към евтините, но калорични и в големи количества продукти. Със системното преяждане те се опитват да преборят тревогата, че могат да останат гладни, скуката от липсата на развлечения и стресът от това, че трудно „свързват двата края”.

В действителност, да се храните здравословно не означава, че обезателно трябва да купувате екзотични, диетични или био продукти. Дори напротив – колкото е по-проста (необработвана) една храна, толкова е по-ценна за организма.

Ето няколко съвета, как да подберете полезно и евтино меню:

Вместо съмнителни колбаси и полуфабрикати купувайте евтини сезонни зеленчуци като зеле, моркови, лук, цвекло, ряпа, карфиол, алабаш, спанак, лапад, марулки, краставици, тиквички, патладжан, бакла, зелен боб и много други. Пресни домати и пипер си позволявайте само през лятото и ранната есен не толкова заради ниската цена, но и защото отглеждани извън този сезон, те са далеч от здравословното хранене. С всички тези зеленчуци можете да приготвяте както витаминозни салати, така и вкусни ястия.

Заменете майонезените салати със собственоръчно приготвени заготовки – лютеница, кисело зеле, мариновани краставички и други зеленчуци. Те са нискокалорични, богати на витамини и млечна киселина, която поддържа полезната микрофлората в стомашно-чревния тракт, а оттам и здравето на целия организъм.

През лятото замразявайте и сушете на слънце сезонни плодове и зеленчуци – пипер, ягоди, малини, кайсии, череши, сливи. Други като царевица, грах, зелен боб и купувайте готови замразени, тъй като цената им е ниска.

Вместо да прекарвате почивните дни предъвквайки пред телевизора, организирайте семейни излети сред природата. По време на тях можете да берете екологично чисти коприва, лапад, лиорда, горски ягоди, малини, къпини, дренки, билки, диви круши и лешници.

Богатите на белтъчини растителни продукти като боб, леща, грах, гъби могат да заменят голяма част от месо във вашето меню. Ако все пак ви е трудно да седнете на масата без „мръвка”, гответе месно-зеленчукови ястия. Така едновременно ще намалите разходите за храна и ще увеличите разнообразието.

Не забравяйте за голямото разнообразие от зърнени култури, които е добре да присъстват на масата не само под формата на хляб. Необработените зърна съдържат фибри, витамини В и Е , най-важните минерали и противно на разпространеното мнение – много белтъчини. Например в почти всички рецепти оризът може да се замени с булгур или ечемик, а овесените ядки са евтина и по-здравословна алтернатива на корнфлейкса.

Друг прекрасен и евтин източник на белтъчини и витамини са яйцата. Яжте ги на закуска, добавяйте ги към салатата или ги сервирайте овкусени с подправки като предястие.

Всички продукти, които могат да се съхраняват дълго, купувайте в големи опаковки. Така ще можете да си позволите по-качествени продукти на не толкова висока цена.

Купувайте евтина риба. Тя е също толкова полезна, колкото скъпите й роднини, особено приготвена на фурна или скара.

За похапване пред телевизора и между храненията не вземайте бонбони, вафли, гризини и чипс, а сурови ядки, сушени плодове, ябълки. Ако ви се прияде по-сериозен десерт, пригответе го не със сметана, а с плодове – например ябълков пай, тиквеник, щрудел или кейк от пълнозърнесто брашно и стафиди.
Коментари
2011-02-12 #5
Nevena
използва ли някой "мерджан" и как
2011-02-11 #4
Инна Георгиева
"това, което само Тодор Живков яде" ха ха ха ще падна, до сълзи се смях
2011-02-11 #3
Цвети
На предишната ми работа нямаше никакъв източник на храна в радуис 500м и си носех от вкъщи сандвич, най често. Отделях 5 мин вечер да го направя ( преди вечеря обезателно, хем още не те е домързяло, хем доогладняваш ), но знаех какво слагам и как най- си го обичам. Една ябълка е приемрно 50 ст, колко е и една вафла горе- долу. Но за каква разлика говорим! Като бях малка и чух по телевизията "луканка" и никог не бях яла, питах мама какво е - и тя: "това, което само Тодор Живков яде" Сега, когато съмнителни пилешки бутчета са 2.99 кг, предпочитам една простовата леща
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
· Здравословното пестене
· Една сигурност, моля!
· "Човек живее с две и двеста..."
· Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
· Хипермаркетът срещу кварталното магазинче
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Воинът в нас – имунната система - II
Стресът също отслабва имунитета. Често при жените се случва например продължителна стресова ситуация...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
13 май - Европейски ден без асансьори
Европейската инициатива Ден без асансьори ще се проведе за втора поредна година на 13 май 2016 г.. Проектът...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook