Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мляко от семена и ядки


Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст производството на ензимът лактаза, които преработва млечната захар постепенно намалява и накрая спира напълно. Разбира се, има един малък процент хора, които могат да усвояват прясното мляко през целия си живот, но те са изключение. Дали вие сте сред тях, можете да тествате много лесно, като изпиете половин литър прясно мляко. Ако не последва никаква реакция и след 2-3 часа продължавате да се чувствате прекрасно – честито! Вие спокойно можете да консумирате бялата напитка без никакви ограничения.

По-вероятно е обаче, в стомахът ви да се появи тежест или истински тайфун с колики, подуване, газове и диария. Това е сигурно доказателство, че организмът ви не може да усвоява прясното мляко. Неразградената лактоза се натрупва по стените на дебелото черво под формата на слуз, причинява гнилостни процеси и пречи на абсорбирането на важни хранителни вещества. Организмът се опитва да се отърве от нея като я избутва на повърхността чрез хрема, синузит, жилав секрет на гърлото, акне или с повишение на температурата.

Едно е обаче да установите, че прясното мляко не ви понася, а съвсем друго – да се откажете от него. Както ние хората сме доказвали нееднократно, няма нищо по-силно от навика. Пред него бледнеят всички телесни страдания, в това число и гореспоменатите. Мляко в сутрешното кафе, към закуската с мюсли, любимата ви торта с млечен крем или вечерната чаша топло какао – това са ежедневни ритуали, без които е трудно да си представите ежедневието и затова продължавате да страдате. А може просто да замените кравето мляко с бадемово или сусамово. И двете са не по-малко вкусни, полезни и най-важното – без странични ефекти.

Бадемово мляко
За 1 литър:
1 ч. ч. сурови бадеми
6-7 ч.ч. изворна вода
мед и канела на вкус

От вечерта измийте бадемите и ги накиснете с 3 чаши вода. На сутринта ги изплакнете, сменете старата вода със същото количество чиста и ги прехвърлете в купата на блендера. Разбивайте в продължение на няколко минути, докато течността побелее, а бадемите се превърнат в каша. След това прецедете млякото през марля, опитайте го и преценете дали да добавите още вода. Накрая овкусете с мед и канела.

Бадемовото мляко може да се съхранява в хладилника до 36 часа, а от останалата бадемова маса могат да се приготвят вкусни курабийки. Колкото до полезните му качества – те са безспорни. То е богато на белтъчини, витамини В, Е и минералите калций, фосфор, мед и желязо. Ядковото мляко не само не образува слуз в организма, а напротив – пречиства вътрешните органи и понижава нивото на лошия холестерол.


Друга подходяща суровина за растително мляко е сусамът. Той съдържа многократно повече калций от животинското мляко, затова приготвената от него напитка е изключително полезна за деца, бременни и жени в менопауза.

Сусамово мляко
За 1-1,2 литра:
1 ч. ч. суров сусам
4-5 ч. ч. изворна вода
мед и канела на вкус

Сусамът не е необходимо да се накисва предварително, но е добре да се смели предварително в кафемелачка. След това го залейте с 4 чаши вода и го разбийте в блендера продължително време (около 5 мин.) Когато течността стане бяла и плътна, е готова за прецеждане и овкусяване. Ако е нужно, добавете още малко вода. В сравнение с бадемовото мляко, сусамовото е по-мазно и по плътност наподобява кравето. Единствено се усеща лека горчивина, която обаче успешно се тушира с меда и канелата.

Коментари
2012-05-14 #4
Велина
Може ли вместо бадеми и сусам да използваме орехи?
2011-11-05 #3
Gerity Borisova
Ами вси4ки вегани и суровоядци,само такова мляко консумират т.е.ядково мляко.Знам става божественно.Аз 4есто си правя и от кашу,лешници,тиквени семе,слън4огледово семе,вси4ки са много вкусни.А също така,ядковите млека са перфектни за закуска с овесените ядки със сушени плодове,пресни плодове,добавят се и сурови ядки,просто фантазия.Великолепно.Аз също харесвам и соевото мляко,а то пък е просто уникално!
2011-02-22 #2
Изолда
Направих и от двата вида "мляко". Определено бадемовото ми хареса повече, сусамовото малко нагарча. Като се подслади почти не се усеща, но все пак...Благодаря за идеята .
2011-02-21 #1
diqna
не бях чувала за подобно нещо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Сложната простота на майчиното мляко
· Пробиотиците - защо не можем без тях - II
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook