Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мляко от семена и ядки


Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст производството на ензимът лактаза, които преработва млечната захар постепенно намалява и накрая спира напълно. Разбира се, има един малък процент хора, които могат да усвояват прясното мляко през целия си живот, но те са изключение. Дали вие сте сред тях, можете да тествате много лесно, като изпиете половин литър прясно мляко. Ако не последва никаква реакция и след 2-3 часа продължавате да се чувствате прекрасно – честито! Вие спокойно можете да консумирате бялата напитка без никакви ограничения.

По-вероятно е обаче, в стомахът ви да се появи тежест или истински тайфун с колики, подуване, газове и диария. Това е сигурно доказателство, че организмът ви не може да усвоява прясното мляко. Неразградената лактоза се натрупва по стените на дебелото черво под формата на слуз, причинява гнилостни процеси и пречи на абсорбирането на важни хранителни вещества. Организмът се опитва да се отърве от нея като я избутва на повърхността чрез хрема, синузит, жилав секрет на гърлото, акне или с повишение на температурата.

Едно е обаче да установите, че прясното мляко не ви понася, а съвсем друго – да се откажете от него. Както ние хората сме доказвали нееднократно, няма нищо по-силно от навика. Пред него бледнеят всички телесни страдания, в това число и гореспоменатите. Мляко в сутрешното кафе, към закуската с мюсли, любимата ви торта с млечен крем или вечерната чаша топло какао – това са ежедневни ритуали, без които е трудно да си представите ежедневието и затова продължавате да страдате. А може просто да замените кравето мляко с бадемово или сусамово. И двете са не по-малко вкусни, полезни и най-важното – без странични ефекти.

Бадемово мляко
За 1 литър:
1 ч. ч. сурови бадеми
6-7 ч.ч. изворна вода
мед и канела на вкус

От вечерта измийте бадемите и ги накиснете с 3 чаши вода. На сутринта ги изплакнете, сменете старата вода със същото количество чиста и ги прехвърлете в купата на блендера. Разбивайте в продължение на няколко минути, докато течността побелее, а бадемите се превърнат в каша. След това прецедете млякото през марля, опитайте го и преценете дали да добавите още вода. Накрая овкусете с мед и канела.

Бадемовото мляко може да се съхранява в хладилника до 36 часа, а от останалата бадемова маса могат да се приготвят вкусни курабийки. Колкото до полезните му качества – те са безспорни. То е богато на белтъчини, витамини В, Е и минералите калций, фосфор, мед и желязо. Ядковото мляко не само не образува слуз в организма, а напротив – пречиства вътрешните органи и понижава нивото на лошия холестерол.


Друга подходяща суровина за растително мляко е сусамът. Той съдържа многократно повече калций от животинското мляко, затова приготвената от него напитка е изключително полезна за деца, бременни и жени в менопауза.

Сусамово мляко
За 1-1,2 литра:
1 ч. ч. суров сусам
4-5 ч. ч. изворна вода
мед и канела на вкус

Сусамът не е необходимо да се накисва предварително, но е добре да се смели предварително в кафемелачка. След това го залейте с 4 чаши вода и го разбийте в блендера продължително време (около 5 мин.) Когато течността стане бяла и плътна, е готова за прецеждане и овкусяване. Ако е нужно, добавете още малко вода. В сравнение с бадемовото мляко, сусамовото е по-мазно и по плътност наподобява кравето. Единствено се усеща лека горчивина, която обаче успешно се тушира с меда и канелата.

Коментари
2012-05-14 #4
Велина
Може ли вместо бадеми и сусам да използваме орехи?
2011-11-05 #3
Gerity Borisova
Ами вси4ки вегани и суровоядци,само такова мляко консумират т.е.ядково мляко.Знам става божественно.Аз 4есто си правя и от кашу,лешници,тиквени семе,слън4огледово семе,вси4ки са много вкусни.А също така,ядковите млека са перфектни за закуска с овесените ядки със сушени плодове,пресни плодове,добавят се и сурови ядки,просто фантазия.Великолепно.Аз също харесвам и соевото мляко,а то пък е просто уникално!
2011-02-22 #2
Изолда
Направих и от двата вида "мляко". Определено бадемовото ми хареса повече, сусамовото малко нагарча. Като се подслади почти не се усеща, но все пак...Благодаря за идеята .
2011-02-21 #1
diqna
не бях чувала за подобно нещо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Сложната простота на майчиното мляко
· Пробиотиците - защо не можем без тях - II
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Сряда
28
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook