Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Морковите – позната "супер храна"


В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини, минерали и други фитонутриенти. Под това название обикновено си представяме всевъзможни екзотични и причудливи продукти, които слабо казано, имат странен вкус. Сякаш обаче забравяме за нашите стари познайници, които присъстват от векове на трапезата ни, но са не по-малко ценни за здравето ни, например морковите.

Мислим, че ги познаваме – сочни, сладки, ярко оранжеви и много богати на бета-каротин (провитамин А). Но не винаги са били такива. Прародителят на моркова всъщност е жилав и горчив, тъмно лилави или бледожълт на цвят вретеновиден корен. В светлата му разновидност имало само бледи следи от бета-каротин, а тъмната била богата на антоциани – същите пигменти, които придават характерния цвят на цвеклото, къпините, боровинките и тъмните череши. Въпреки това хората са използвали морковите още от дълбока древност, предимно листата и семената им, които съдържат етерични масла с лечебно действие. и то предимно като лекарство.
Едва през XVI век холандските производители чрез специална селекция създали познатия ни оранжев морков, както твърди легендата – в чест на кралското семейство. Оцветяването му се дължи на богатото съдържание на провитамина бета-каротин. Не случайно самото вещество е наречено на този зеленчук (от carota – морков). Само 100 гр. от него ни осигуряват необходимото количество витамин А за две денонощия, а чаша морковен сок – за цели шест. Високите дози бетакаротин, за разлика от животинската форма на витамина, не са токсични, затова не съществуват рискове. А ползите са безспорни – витамин А подобрява зрението, подсилва имунитета, регенерира тъканите, заздравява костите и подобрява фертилността, предпазва организма ни от свободните радикали (силен антиоксидант).

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху кожата – тя се възстановява по-бързо, засилва се призводството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазиса, тенът се освежава. Бетакаротинът дори повишава устойчивостта срещу ултравиолетовите лъчи, като в същото време ускорява придобиването на златист загар.

Освен на бета-каротин, морковите са прекрасен източник и на витамините В1, В6, В9 (фолиева киселина), С, Е, минералите калий, магнезий и мед. В тях се съдържат също много фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Как да ги избираме моркови
Цветът е определящ за съдържанието на бета-каротин, затова винаги трябва да избираме най-ярко оцветените моркови. Колкото по-голям е кореноплода, толкова повече витамини съдържа,...но и нитрати също, затова не бива да бъдем прекалено лакоми към размера. По-важно е да обърнем внимание на свежестта – зеленчуците не бива да имат напуквания и петна, които говорят, че е започнало загниване.

Как да ги приготвяме
Най-голяма част от витамините се намират в кората на корена, затова трябва да ги остъргваме съвсем леко или по възможност – само да ги измиваме добре. След това можем да ги консумираме на салата, на сок или леко задушени. Морковите са едни от малкото зеленчуци, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови. Причината е, че термичната обработка прави бета-каротина по-лесно усвоим, особено ако добавим някаква растително масло или сметана.
Коментари
2011-02-21 #1
niji
много полезна.поздравявам ви
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Салата с ряпа дайкон
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· Полезни ли са обелките от банан?
· Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
· Лъжи за красотата
· Слънцезащитни масла от природата
· Дрождеви маски за свеж тен
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Гримът след 30-те години - осъзнаване на посоката
· Косата и омазняването
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Сряда
12
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
Всички сме наясно, че газираните и пълни със захар напитки са враг на здравословния начин на живот. Вредата,...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook