Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Морковите – позната "супер храна"


В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини, минерали и други фитонутриенти. Под това название обикновено си представяме всевъзможни екзотични и причудливи продукти, които слабо казано, имат странен вкус. Сякаш обаче забравяме за нашите стари познайници, които присъстват от векове на трапезата ни, но са не по-малко ценни за здравето ни, например морковите.

Мислим, че ги познаваме – сочни, сладки, ярко оранжеви и много богати на бета-каротин (провитамин А). Но не винаги са били такива. Прародителят на моркова всъщност е жилав и горчив, тъмно лилави или бледожълт на цвят вретеновиден корен. В светлата му разновидност имало само бледи следи от бета-каротин, а тъмната била богата на антоциани – същите пигменти, които придават характерния цвят на цвеклото, къпините, боровинките и тъмните череши. Въпреки това хората са използвали морковите още от дълбока древност, предимно листата и семената им, които съдържат етерични масла с лечебно действие. и то предимно като лекарство.
Едва през XVI век холандските производители чрез специална селекция създали познатия ни оранжев морков, както твърди легендата – в чест на кралското семейство. Оцветяването му се дължи на богатото съдържание на провитамина бета-каротин. Не случайно самото вещество е наречено на този зеленчук (от carota – морков). Само 100 гр. от него ни осигуряват необходимото количество витамин А за две денонощия, а чаша морковен сок – за цели шест. Високите дози бетакаротин, за разлика от животинската форма на витамина, не са токсични, затова не съществуват рискове. А ползите са безспорни – витамин А подобрява зрението, подсилва имунитета, регенерира тъканите, заздравява костите и подобрява фертилността, предпазва организма ни от свободните радикали (силен антиоксидант).

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху кожата – тя се възстановява по-бързо, засилва се призводството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазиса, тенът се освежава. Бетакаротинът дори повишава устойчивостта срещу ултравиолетовите лъчи, като в същото време ускорява придобиването на златист загар.

Освен на бета-каротин, морковите са прекрасен източник и на витамините В1, В6, В9 (фолиева киселина), С, Е, минералите калий, магнезий и мед. В тях се съдържат също много фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Как да ги избираме моркови
Цветът е определящ за съдържанието на бета-каротин, затова винаги трябва да избираме най-ярко оцветените моркови. Колкото по-голям е кореноплода, толкова повече витамини съдържа,...но и нитрати също, затова не бива да бъдем прекалено лакоми към размера. По-важно е да обърнем внимание на свежестта – зеленчуците не бива да имат напуквания и петна, които говорят, че е започнало загниване.

Как да ги приготвяме
Най-голяма част от витамините се намират в кората на корена, затова трябва да ги остъргваме съвсем леко или по възможност – само да ги измиваме добре. След това можем да ги консумираме на салата, на сок или леко задушени. Морковите са едни от малкото зеленчуци, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови. Причината е, че термичната обработка прави бета-каротина по-лесно усвоим, особено ако добавим някаква растително масло или сметана.
Коментари
2011-02-21 #1
niji
много полезна.поздравявам ви
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Салата с ряпа дайкон
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· Полезни ли са обелките от банан?
· Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
· Лъжи за красотата
· Слънцезащитни масла от природата
· Дрождеви маски за свеж тен
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Косата през лятото - да се погрижим за нея, за да е красива през есента
· Гримът след 30-те години - осъзнаване на посоката
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Трупате ли ненужни вещи?
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
Сряда
20
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook