Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Морковите – позната "супер храна"


В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини, минерали и други фитонутриенти. Под това название обикновено си представяме всевъзможни екзотични и причудливи продукти, които слабо казано, имат странен вкус. Сякаш обаче забравяме за нашите стари познайници, които присъстват от векове на трапезата ни, но са не по-малко ценни за здравето ни, например морковите.

Мислим, че ги познаваме – сочни, сладки, ярко оранжеви и много богати на бета-каротин (провитамин А). Но не винаги са били такива. Прародителят на моркова всъщност е жилав и горчив, тъмно лилави или бледожълт на цвят вретеновиден корен. В светлата му разновидност имало само бледи следи от бета-каротин, а тъмната била богата на антоциани – същите пигменти, които придават характерния цвят на цвеклото, къпините, боровинките и тъмните череши. Въпреки това хората са използвали морковите още от дълбока древност, предимно листата и семената им, които съдържат етерични масла с лечебно действие. и то предимно като лекарство.
Едва през XVI век холандските производители чрез специална селекция създали познатия ни оранжев морков, както твърди легендата – в чест на кралското семейство. Оцветяването му се дължи на богатото съдържание на провитамина бета-каротин. Не случайно самото вещество е наречено на този зеленчук (от carota – морков). Само 100 гр. от него ни осигуряват необходимото количество витамин А за две денонощия, а чаша морковен сок – за цели шест. Високите дози бетакаротин, за разлика от животинската форма на витамина, не са токсични, затова не съществуват рискове. А ползите са безспорни – витамин А подобрява зрението, подсилва имунитета, регенерира тъканите, заздравява костите и подобрява фертилността, предпазва организма ни от свободните радикали (силен антиоксидант).

Особено видим ефект има редовната консумация на моркови върху кожата – тя се възстановява по-бързо, засилва се призводството на колаген, благодарение на което бръчките намаляват, акнето се изчиства, успокояват се екземите и псориазиса, тенът се освежава. Бетакаротинът дори повишава устойчивостта срещу ултравиолетовите лъчи, като в същото време ускорява придобиването на златист загар.

Освен на бета-каротин, морковите са прекрасен източник и на витамините В1, В6, В9 (фолиева киселина), С, Е, минералите калий, магнезий и мед. В тях се съдържат също много фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт.

Как да ги избираме моркови
Цветът е определящ за съдържанието на бета-каротин, затова винаги трябва да избираме най-ярко оцветените моркови. Колкото по-голям е кореноплода, толкова повече витамини съдържа,...но и нитрати също, затова не бива да бъдем прекалено лакоми към размера. По-важно е да обърнем внимание на свежестта – зеленчуците не бива да имат напуквания и петна, които говорят, че е започнало загниване.

Как да ги приготвяме
Най-голяма част от витамините се намират в кората на корена, затова трябва да ги остъргваме съвсем леко или по възможност – само да ги измиваме добре. След това можем да ги консумираме на салата, на сок или леко задушени. Морковите са едни от малкото зеленчуци, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови. Причината е, че термичната обработка прави бета-каротина по-лесно усвоим, особено ако добавим някаква растително масло или сметана.
Коментари
2011-02-21 #1
niji
много полезна.поздравявам ви
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Супа от коприва и пащърнак
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да предпазим очите си от влиянието на смартфоните?
· Полезни ли са обелките от банан?
· Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
· Лъжи за красотата
· Слънцезащитни масла от природата
· Дрождеви маски за свеж тен
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
· Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Разбивачи на митовете: истината за стриите
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Как се състаряваме преждевременно - външния вид
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Събота
31
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Умеете ли да реагирате правилно на нещата, които ви се случват? Водят ли ви неприятностите за носа или...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Сексизъм и сексуалната освободеност на жените - митове и двойни стандарти
Сексуалността е неделима част от всеки здрав психически и физически човек. Темата за сексуалната освободеност...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook