Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Талятеле ала Зингара


Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след сваряване, които вероятно сте виждали в магазините под формата на гнезда. Но изисканият външен вид не е единственото му предимство – талятелето е една от малкото видове сушена паста, които се приготвят с яйца. А това, разбира се, означава по-богат и наситен вкус.

Сигурно сте забелязали, че ако в соса на спагетите има едро нарязани продукти, те не се смесват добре с пастата и обикновено остават на дъното на чинията. Е, това не може да се случи със талятелето. Плоските лентички така се нагъват, без да се слепват една за друга, че оставят пространство за прошуто, опашки от скариди или едро нарязали зеленчуци. Затова тази паста е най-подходяща за ароматния зеленчуков сос “Зингара”:
За две порции:
150 гр. талятеле
1 тиквичка
2 червени пиперки
2 моркова
20 обезкостени черни маслини
2 скилидки чесън
200 мл. заквасена сметана
пармезан за поръсване
зехтин и сол


Тиквичката, морковите и пиперките се нарязват на пръчици, маслините на колелца, а чесънът на филийки. В дълбок тиган (най-добре уок) се загрява зехтин и изсипват пиперките, морковите и чесъна. Целта е зеленчуците да останат хрупкави, затова не бива да се задушават, а по-скоро да се запържат за кратко на висока температура.

През това време в подсолена и кипяща вода се слага талятелето са се вари, според указанията на опаковката. Във тигана към останалите зеленчуци се прибавят тиквичките и маслините. Запържват се още 2 минути (докато тиквичките леко омекнат) и се добавя сметаната. Когато и тя заклокочи, сосът е вече готов и се оттегля от котлона.

Свареното талятеле се отцежда добре и се сервира в две големи, плоски чинии. Отгоре се разпределя зеленчуковия сос и порциите обилно се поръсват с настърган пармезан. Това леко и здравословно чстие обича компанията на бяло вино, свещи и приятна музика. Buon appetito!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
Вторник
21
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook