Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Талятеле ала Зингара


Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след сваряване, които вероятно сте виждали в магазините под формата на гнезда. Но изисканият външен вид не е единственото му предимство – талятелето е една от малкото видове сушена паста, които се приготвят с яйца. А това, разбира се, означава по-богат и наситен вкус.

Сигурно сте забелязали, че ако в соса на спагетите има едро нарязани продукти, те не се смесват добре с пастата и обикновено остават на дъното на чинията. Е, това не може да се случи със талятелето. Плоските лентички така се нагъват, без да се слепват една за друга, че оставят пространство за прошуто, опашки от скариди или едро нарязали зеленчуци. Затова тази паста е най-подходяща за ароматния зеленчуков сос “Зингара”:
За две порции:
150 гр. талятеле
1 тиквичка
2 червени пиперки
2 моркова
20 обезкостени черни маслини
2 скилидки чесън
200 мл. заквасена сметана
пармезан за поръсване
зехтин и сол


Тиквичката, морковите и пиперките се нарязват на пръчици, маслините на колелца, а чесънът на филийки. В дълбок тиган (най-добре уок) се загрява зехтин и изсипват пиперките, морковите и чесъна. Целта е зеленчуците да останат хрупкави, затова не бива да се задушават, а по-скоро да се запържат за кратко на висока температура.

През това време в подсолена и кипяща вода се слага талятелето са се вари, според указанията на опаковката. Във тигана към останалите зеленчуци се прибавят тиквичките и маслините. Запържват се още 2 минути (докато тиквичките леко омекнат) и се добавя сметаната. Когато и тя заклокочи, сосът е вече готов и се оттегля от котлона.

Свареното талятеле се отцежда добре и се сервира в две големи, плоски чинии. Отгоре се разпределя зеленчуковия сос и порциите обилно се поръсват с настърган пармезан. Това леко и здравословно чстие обича компанията на бяло вино, свещи и приятна музика. Buon appetito!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Пица от лимец с риба и каперси
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Патладжанена разядка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Неделя
28
Февруари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook