Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

От здравия зъб до кариеса


Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите си. В началните етапи на развитието си обаче, кариесът няма никакви симптоми и може да бъде открит само при стоматологичен преглед. До появата на болката може да мине много време, а тя самата е признак, че зъбът вече е увреден.

Но как се стига до там? Обичайно зъбите ни са надеждно защитени от емайла – твърдо образувание, което не може лесно да се повреди. Върху него има тънък органичен слой – пеликулата, която осигурява допълнителна защита. Тя има функцията и да провежда минерали (калции, фосфор) от слюнката, които укрепват зъбния емайл.

На другия фронт обаче са микробите в устната кухина. Те се хранят с въглехидратите от нашето меню и отделят киселини, които атакуват зъбния емайл. Повишеното Ph води до загуба на минерали, и вследствие на това защитния слой на зъба става достъпен за микробите.

Когато Ph –то се върне в нормални граници, зъбният емайл отново започва да се насища с изгубените минерали от слюнката. Ако обаче се храним основно с въглехидрати, не спазваме добра устна хигиена или имаме лоша наследственост атаката на киселините става твърде продължителна и емайлът се поврежда.

Това е първия етап от развитието на кариеса. Болката все още отсъства, но по зъба може да се забележи тебеширено бяло петно. Ако процесът бъде „хванат” от стоматолог, в този момент е напълно обратим. Лечението се провежда само с помощта на гелове и разтвори, които съдържат фосфор, калций и флор – без никаква болка и повреда на зъба.

Ако обаче пропуснем профилактичния преглед, кариеса остава незабелязан и продължава да се развива. Скоро по емайла се появява видим дефект, в чиято неравна повърхност се настаняват микробите. Друг характерен признак е повишената чувствителност при прием на студени или горещи храни. Макар че, на този етап кариеса засяга само емайла, лечението му вече не би могло да мине без бормашина и поставяне на пломба.

След това увреждането преминава и в дълбокия слой на зъба – дентинът, който има много по-крехка структура от емайла и се разрушава много бързо. Възниква среден кариес и вече болката се появява. Затова най-често на този етап повечето от нас се отправят към стоматолога.

Разбира се, винаги има хора, които очакват проблемът да се разреши от само себе си и нищичко не предприемат. През това време обаче кариесът става все по-дълбок и продължава да напомня за своето съществуване на пациента до момента, в които зъба вече трудно може да бъде запазен.

Какъв е изводът? Не бива да подценяваме профилактичните прегледи и да чакаме болката да се появи. Това ще ни струва повече страдания, повече пари и повече негативи за здравето.
Виж още статии за:   Здраво тяло · Усмивката · Грижа за зъбите ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· Тайните врагове на красивата усмивка
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
Виж още статии за:   Здраво тяло · Усмивката · Грижа за зъбите ·
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Безопасни ли са дамските тампони
Първият тампон е създаден преди 80 г., но и до днес не е открито по-удобно средство за интимна хигиена...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook