Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

От здравия зъб до кариеса


Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите си. В началните етапи на развитието си обаче, кариесът няма никакви симптоми и може да бъде открит само при стоматологичен преглед. До появата на болката може да мине много време, а тя самата е признак, че зъбът вече е увреден.

Но как се стига до там? Обичайно зъбите ни са надеждно защитени от емайла – твърдо образувание, което не може лесно да се повреди. Върху него има тънък органичен слой – пеликулата, която осигурява допълнителна защита. Тя има функцията и да провежда минерали (калции, фосфор) от слюнката, които укрепват зъбния емайл.

На другия фронт обаче са микробите в устната кухина. Те се хранят с въглехидратите от нашето меню и отделят киселини, които атакуват зъбния емайл. Повишеното Ph води до загуба на минерали, и вследствие на това защитния слой на зъба става достъпен за микробите.

Когато Ph –то се върне в нормални граници, зъбният емайл отново започва да се насища с изгубените минерали от слюнката. Ако обаче се храним основно с въглехидрати, не спазваме добра устна хигиена или имаме лоша наследственост атаката на киселините става твърде продължителна и емайлът се поврежда.

Това е първия етап от развитието на кариеса. Болката все още отсъства, но по зъба може да се забележи тебеширено бяло петно. Ако процесът бъде „хванат” от стоматолог, в този момент е напълно обратим. Лечението се провежда само с помощта на гелове и разтвори, които съдържат фосфор, калций и флор – без никаква болка и повреда на зъба.

Ако обаче пропуснем профилактичния преглед, кариеса остава незабелязан и продължава да се развива. Скоро по емайла се появява видим дефект, в чиято неравна повърхност се настаняват микробите. Друг характерен признак е повишената чувствителност при прием на студени или горещи храни. Макар че, на този етап кариеса засяга само емайла, лечението му вече не би могло да мине без бормашина и поставяне на пломба.

След това увреждането преминава и в дълбокия слой на зъба – дентинът, който има много по-крехка структура от емайла и се разрушава много бързо. Възниква среден кариес и вече болката се появява. Затова най-често на този етап повечето от нас се отправят към стоматолога.

Разбира се, винаги има хора, които очакват проблемът да се разреши от само себе си и нищичко не предприемат. През това време обаче кариесът става все по-дълбок и продължава да напомня за своето съществуване на пациента до момента, в които зъба вече трудно може да бъде запазен.

Какъв е изводът? Не бива да подценяваме профилактичните прегледи и да чакаме болката да се появи. Това ще ни струва повече страдания, повече пари и повече негативи за здравето.
Виж още статии за:   Здраво тяло · Усмивката · Грижа за зъбите ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· Тайните врагове на красивата усмивка
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Виж още статии за:   Здраво тяло · Усмивката · Грижа за зъбите ·
Четвъртък
17
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Сърцето не трябва да мечтае за нищо, което не е вътре в него
Ушите не трябва да слушат приказките на другите. Устата не трябва да говори това, което останалите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook