Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да консервираме здравословно - I част


Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да се усъмним в необходимостта от домашното консервиране на продукти. Но за тези, които се придържат към здравословното хранене, собственоръчно приготвената зимнина е много по-ценна от продукцията дори на най-известните марки.

Да съхраним витамините
Основната цел на домашното консервиране е максимално да се съхраняват витамините и другите полезни вещества в съхранените продукти. За целта е необходимо да се придържаме към следните простички правила:

♣ продуктите трябва да търпят минимална термична обработка
♣ не добавяйте изкуствени консерванти, а използвайте само сол и захар
♣ максимално запазвайте целостта на продуктите
♣ плодовете и зеленчуците трябва да бъдат пресни и здрави
♣ спазвайте добра хигиена
♣ използвайте стерилни опаковки
♣ съхранявайте готовата зимнина на тъмно и прохладно място

Най-важното условие е по време на цялото приготовление да спазвате идеална чистота, тъй като готовият продукт, за разлика от промишленото производство, не се стерилизира чрез нагряване.

Обработка на зеленчуците
Най-добре се съхраняват витамините в подкиселените и подсолени зеленчуци. Например в консервираните през юли краставички първоначалното съдържание на витамин С се запазва на 95% до месец януари и едва през март пада на 60%. Но това само при условие, че зеленчукът е консервиран по така нареченият „студен метод” и в последствие е съхраняван на прохладно и тъмно място.

Краставички, тиквички и домати
Най-добре консервирайте краставичките още в същият ден, когато са набрани. Измийте ги внимателно и отстранете омекналите и повредените.

Освен зеленчуците, за един трилитров буркан е необходимо да приготвите и следната смес: 5 листа от вишна, 2 дъбови листа, малка връзка цъфтящ копър, 2 скилидки чесън, 10 броя листа от касис, 2-3 стръка естрагон. Всичко това измийте, нарежете на едро и разделете на три части.

Бурканът може и да не се стерилизира, а само да се измие добре. На дъното му разпределете равномерно едната част от подправките. След това плътно напълнете до половината с краставички, като целта е да остане възможно най-малко въздух. В средата на буркана сложете втората част подправки и продължете да натъпквате краставичките, докато не го напълните. На гърлото разпределете равномерно останалите зеленини.

След като сте сложили всички продукти, напълнете догоре буркана с нехлорирана вода (най-добре пречистена или изворна), за да отмерите необходимото количество саламура. След това я отцедете и добавете към нея 70 гр. морска сол. Кипнете за кратко саламурата и след като се охлади залейте краставичките. Бурканът затворете с обикновена полиетиленова капачка (не за консервиране!) и го поставете на тъмно и хладно място. Оптималната температура за съхранение е 12-14 градуса. Имайте предвид, че по време на ферментацията саламурата леко ще кипне и е възможно малка част да изтече изпод капачката. След месец процесът ще приключи и краставичките ще се съхранят така до пролетта. По същата технология можете да приготвите тиквички и домати.
Коментари
2014-10-17 #5
Диана
Може би е малко в страни от темата, но освен за зимнината, това е и периодът, в който трябва да се погрижим за имунитета, за де не се разболеем от поредната грипна вълна през зимата.
Доброто здраве е в пряка зависимост от добрия имунитет. Добрият имунитет, означава добра защита, означава устойчивост и добро самочувствие. Но добрият имунитет не е просто подарък, а награда за онези, които полагат грижа за себе си. Съвременният начин на живот, стресът, храненето на крак с храни бедни на нутриенти, всичко това води до срив в имунната ни система.
Спадът на имунитета е причина за развитието на много заболявания.От полза са пълноценното хранене и приемът на витамини, които трябва да се вземат при и след тежко боледуване, хронични инфекции и алергични състояния.
Лекарствата също влияят на имунитета. Тези, които имат най-сериозен негативен ефект са антибиотиците и хормоналните препарати. Затова е добре да ползваме биоактивни хранителни добавки, които да повишат имунитета ни.
2014-08-19 #4
Величка
Надявам се, предлагате изпитани рецепти, Ния! Особено подправките.
2011-06-29 #3
Hera
Радваме се, Боги
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Вторник
10
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook