Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да консервираме здравословно - II част


Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония
Най-полезният начин за съхранение на червените плодове е намачкването им със захар. Изберете прясно набрани, здрави плодове. Измийте ги старателно под течаща вода и накрая ги изплакнете с преварена. След това сложете ягодите на чиста памучна кърпа и ги оставете напълно да изсъхнат.

В стъклен или емайлиран съд сложете равно количество плодове и захар и за да съхраните максималното количество витамин С, ги намачкайте на ръка. Ако този начин ви се струва непосилен, може да използвате и кухненски робот, но имайте предвид, че при контакта с металните ножове и силната скорост, витамин С ще се запази с 30% по-малко, в сравнение с ръчното намачкване. Вече хомогенната смес, напълнете в предварително стерилизирани буркани, като оставите до края на гърлото един свободен сантиметър.

Не е необходимо да ги запечатвате, само ги затворете с полиетиленова капачка и ги оставете в хладилника за едно денонощие. След 24 часа ги отворете и засипете сместа със захар до върха на буркана. Това ще даде допълнителен консервиращ ефект. Оставете буркана за съхранение на тъмно място, с температура не по-висока от 10-12 градуса. В консервираните по този начин плодове ще се запазят всички витамини чак до пролетта.

Да направим желе
От киселите червени плодове с малки семчици се получава вкусно, абсолютно натурално желе. Най-подходящо за целта е червеното френско грозде. Почистете плодовете по описания по-горе начин, но без да ги подсушавате. Изцедете сока, и в този случай най-добре ръчно. В стерилизираният буркан изсипете една чаша сок, изчакайте известно време и сложете една чаша захар и така докато напълните буркана. Накрая с чиста лъжичка разбъркайте сока до пълното разтваряне на захарта. Затвореният буркан поставете в хладилника за денонощие. През това време вече ще се е желирал. Засипете гърлото със захар и го съхранявайте по същия начин както намачканите плодове.

Сушене
Освен консервирането съществуват и други методи за съхранение на плодовете и зеленчуците. Един от най-здравословните е сушенето. При него се запазват напълно всички минерални вещества и много витамини. Сушенето трябва да се извършва в добре проветримо помещение (но не под открито слънце) и температура от 25 до 50 градуса, например остъклена тераса, таванска стая или открита фурна. Можете да сушите не само гъби, пипер и плодове, но и моркови, тиква и патлажани. Последните се нарязват на кръгчета, нанизват се на връв и се окачват в топлото, сухо помещение. През зимата от тях може да приготвяте както ястия, така и да ги задушавате или печете на скара след като предварително сте ги накиснали във вода за около 10 часа.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Неделя
24
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Рязана долма
Името на това бързо зеленчуково ястие се появи на шега. Имам един приятел, който много обича постна долма....
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook