Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да консервираме здравословно - II част


Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония
Най-полезният начин за съхранение на червените плодове е намачкването им със захар. Изберете прясно набрани, здрави плодове. Измийте ги старателно под течаща вода и накрая ги изплакнете с преварена. След това сложете ягодите на чиста памучна кърпа и ги оставете напълно да изсъхнат.

В стъклен или емайлиран съд сложете равно количество плодове и захар и за да съхраните максималното количество витамин С, ги намачкайте на ръка. Ако този начин ви се струва непосилен, може да използвате и кухненски робот, но имайте предвид, че при контакта с металните ножове и силната скорост, витамин С ще се запази с 30% по-малко, в сравнение с ръчното намачкване. Вече хомогенната смес, напълнете в предварително стерилизирани буркани, като оставите до края на гърлото един свободен сантиметър.

Не е необходимо да ги запечатвате, само ги затворете с полиетиленова капачка и ги оставете в хладилника за едно денонощие. След 24 часа ги отворете и засипете сместа със захар до върха на буркана. Това ще даде допълнителен консервиращ ефект. Оставете буркана за съхранение на тъмно място, с температура не по-висока от 10-12 градуса. В консервираните по този начин плодове ще се запазят всички витамини чак до пролетта.

Да направим желе
От киселите червени плодове с малки семчици се получава вкусно, абсолютно натурално желе. Най-подходящо за целта е червеното френско грозде. Почистете плодовете по описания по-горе начин, но без да ги подсушавате. Изцедете сока, и в този случай най-добре ръчно. В стерилизираният буркан изсипете една чаша сок, изчакайте известно време и сложете една чаша захар и така докато напълните буркана. Накрая с чиста лъжичка разбъркайте сока до пълното разтваряне на захарта. Затвореният буркан поставете в хладилника за денонощие. През това време вече ще се е желирал. Засипете гърлото със захар и го съхранявайте по същия начин както намачканите плодове.

Сушене
Освен консервирането съществуват и други методи за съхранение на плодовете и зеленчуците. Един от най-здравословните е сушенето. При него се запазват напълно всички минерални вещества и много витамини. Сушенето трябва да се извършва в добре проветримо помещение (но не под открито слънце) и температура от 25 до 50 градуса, например остъклена тераса, таванска стая или открита фурна. Можете да сушите не само гъби, пипер и плодове, но и моркови, тиква и патлажани. Последните се нарязват на кръгчета, нанизват се на връв и се окачват в топлото, сухо помещение. През зимата от тях може да приготвяте както ястия, така и да ги задушавате или печете на скара след като предварително сте ги накиснали във вода за около 10 часа.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
Неделя
16
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook