Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да консервираме здравословно - II част


Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония
Най-полезният начин за съхранение на червените плодове е намачкването им със захар. Изберете прясно набрани, здрави плодове. Измийте ги старателно под течаща вода и накрая ги изплакнете с преварена. След това сложете ягодите на чиста памучна кърпа и ги оставете напълно да изсъхнат.

В стъклен или емайлиран съд сложете равно количество плодове и захар и за да съхраните максималното количество витамин С, ги намачкайте на ръка. Ако този начин ви се струва непосилен, може да използвате и кухненски робот, но имайте предвид, че при контакта с металните ножове и силната скорост, витамин С ще се запази с 30% по-малко, в сравнение с ръчното намачкване. Вече хомогенната смес, напълнете в предварително стерилизирани буркани, като оставите до края на гърлото един свободен сантиметър.

Не е необходимо да ги запечатвате, само ги затворете с полиетиленова капачка и ги оставете в хладилника за едно денонощие. След 24 часа ги отворете и засипете сместа със захар до върха на буркана. Това ще даде допълнителен консервиращ ефект. Оставете буркана за съхранение на тъмно място, с температура не по-висока от 10-12 градуса. В консервираните по този начин плодове ще се запазят всички витамини чак до пролетта.

Да направим желе
От киселите червени плодове с малки семчици се получава вкусно, абсолютно натурално желе. Най-подходящо за целта е червеното френско грозде. Почистете плодовете по описания по-горе начин, но без да ги подсушавате. Изцедете сока, и в този случай най-добре ръчно. В стерилизираният буркан изсипете една чаша сок, изчакайте известно време и сложете една чаша захар и така докато напълните буркана. Накрая с чиста лъжичка разбъркайте сока до пълното разтваряне на захарта. Затвореният буркан поставете в хладилника за денонощие. През това време вече ще се е желирал. Засипете гърлото със захар и го съхранявайте по същия начин както намачканите плодове.

Сушене
Освен консервирането съществуват и други методи за съхранение на плодовете и зеленчуците. Един от най-здравословните е сушенето. При него се запазват напълно всички минерални вещества и много витамини. Сушенето трябва да се извършва в добре проветримо помещение (но не под открито слънце) и температура от 25 до 50 градуса, например остъклена тераса, таванска стая или открита фурна. Можете да сушите не само гъби, пипер и плодове, но и моркови, тиква и патлажани. Последните се нарязват на кръгчета, нанизват се на връв и се окачват в топлото, сухо помещение. През зимата от тях може да приготвяте както ястия, така и да ги задушавате или печете на скара след като предварително сте ги накиснали във вода за около 10 часа.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Туршия със зелени домати, чесън и копърче
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Събота
15
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook