Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мазнините: добри, полезни, вредни - I


Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт. За да не ставаме жертви на тази маркетингова стратегия, най-добре е да познаваме съдържанието на разпространените масла, за да извлечем максимална полза от тях и да не си налагаме излишни (или дори опасни) ограничения.

Видове мастни киселини
Хората, който се интересува от здравословно хранене знаят, че наситените мазнини са „виновни” за много здравословни проблеми, мононенаситените са далеч „по-добри” от тях, а полиненаситените са есенциални, тоест жизненоважни за организма. Всички натурални масла обаче са комбинация от трите. В този смисъл дори и в най-здравословните мазнини има нещо вредно, както и в „най-вредните” – нещо полезно.

Наситените мазнини можем да познаем още по-външният вид – те са в твърдо състояние на стайна температура. Свързваме ги с продуктите от животински произход - краве масло и свинска мас, но преобладават също така в кокосовото, палмовото и какаовото масло.

Ненаситените мазнини, напротив, са в течно състояние и се съдържат най-вече в растителните продукти – семена, ядки и някои плодове. Мононенасините мастни киселини се наричат още Омега – 9 и преобладават в зехтина, фъстъченото масло и авокадото. Полиненаситените биват Омега -3 и Омега-6 и организмът ни не може да ги синтезира сам, затова задължително трябва да ги приемаме с храната. Най-богати на първите са рибеното, леленото и рапичното масло. Вторите се съдържат в слънчогледовото, царевичното, сусамовото олио и повечето ядки.

Растителните мазнини трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Те доставят на организма ненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното протичане на процесите в организма. Също така намаляват нивото на холестерола в кръвта и са основен източник на витамин Е, който е силен антиоксидант. Съществен недостатък обаче е високата им калоричност. Всяко растително олио на практика е 100 % мазнина и съдържа около 900 ккал на 100 мл. Затова трябва да ги консумираме с мярка.

Зехтин: наситени мазнини - 16 гр., омега-9 - 70 гр., омега-6 – 10 гр., омега-3 – 1 гр.
Отдавна се знае, че редовната употреба на зехтин защитава от сърдечно-съдови заболявания. В последно време обаче повече внимание привлича съставката олеокантал (съдържа се само във вида „екстра върджин”), която има силно противовъзпалително действие и дори може да спре развитието на старческа деменция. За съжаление, дори минималната термична обработка разрушава ценното вещество.

Ленено масло: наситени мазнини – 10 гр., омега-9 – 21 гр., омега-6 – 16 гр., омега-3 – 53 гр.
Само една супена лъжица дневно, взета директно или добавена към салата, осигурява ценните омега-3 мастни киселини. За разлика от лененото семе, маслото не съдържа цианид и може да се консумира от деца, бременни и кърмачки.

Слънчогледово олио: наситени мазнини – 12 гр., омега-9 – 19 гр., омега-6 – 68 гр., омега-3 –1 гр.
То е изключително богато на витамин Е, особено в нерафиниран вид – т. нар. шарлан. Но не се препоръчва да се употребява като основна мазнина , тъй като големият превес на омега-6 мастните киселини в храненето, може да доведе до възпалителни заболявания като алергии, ревматизъм, повишен риск от инфаркт, инсулт и дори рак.

При изборът на растително масло обаче не бива да се ръководим само от какво, но и как е получен продуктът – с други думи методът на екстракцията. Най-ценно за организма ни е студенопресованото и нерафинирано масло, защото при обработката му не се унищожават полезните вещесва и няма остатъци от разтворители.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Приготвим сушени домати
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Какво да похапваме пред телевизора
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Понеделник
16
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook