Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Мазнините: добри, полезни, вредни - I


Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт. За да не ставаме жертви на тази маркетингова стратегия, най-добре е да познаваме съдържанието на разпространените масла, за да извлечем максимална полза от тях и да не си налагаме излишни (или дори опасни) ограничения.

Видове мастни киселини
Хората, който се интересува от здравословно хранене знаят, че наситените мазнини са „виновни” за много здравословни проблеми, мононенаситените са далеч „по-добри” от тях, а полиненаситените са есенциални, тоест жизненоважни за организма. Всички натурални масла обаче са комбинация от трите. В този смисъл дори и в най-здравословните мазнини има нещо вредно, както и в „най-вредните” – нещо полезно.

Наситените мазнини можем да познаем още по-външният вид – те са в твърдо състояние на стайна температура. Свързваме ги с продуктите от животински произход - краве масло и свинска мас, но преобладават също така в кокосовото, палмовото и какаовото масло.

Ненаситените мазнини, напротив, са в течно състояние и се съдържат най-вече в растителните продукти – семена, ядки и някои плодове. Мононенасините мастни киселини се наричат още Омега – 9 и преобладават в зехтина, фъстъченото масло и авокадото. Полиненаситените биват Омега -3 и Омега-6 и организмът ни не може да ги синтезира сам, затова задължително трябва да ги приемаме с храната. Най-богати на първите са рибеното, леленото и рапичното масло. Вторите се съдържат в слънчогледовото, царевичното, сусамовото олио и повечето ядки.

Растителните мазнини трябва да присъстват ежедневно в менюто ни. Те доставят на организма ненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното протичане на процесите в организма. Също така намаляват нивото на холестерола в кръвта и са основен източник на витамин Е, който е силен антиоксидант. Съществен недостатък обаче е високата им калоричност. Всяко растително олио на практика е 100 % мазнина и съдържа около 900 ккал на 100 мл. Затова трябва да ги консумираме с мярка.

Зехтин: наситени мазнини - 16 гр., омега-9 - 70 гр., омега-6 – 10 гр., омега-3 – 1 гр.
Отдавна се знае, че редовната употреба на зехтин защитава от сърдечно-съдови заболявания. В последно време обаче повече внимание привлича съставката олеокантал (съдържа се само във вида „екстра върджин”), която има силно противовъзпалително действие и дори може да спре развитието на старческа деменция. За съжаление, дори минималната термична обработка разрушава ценното вещество.

Ленено масло: наситени мазнини – 10 гр., омега-9 – 21 гр., омега-6 – 16 гр., омега-3 – 53 гр.
Само една супена лъжица дневно, взета директно или добавена към салата, осигурява ценните омега-3 мастни киселини. За разлика от лененото семе, маслото не съдържа цианид и може да се консумира от деца, бременни и кърмачки.

Слънчогледово олио: наситени мазнини – 12 гр., омега-9 – 19 гр., омега-6 – 68 гр., омега-3 –1 гр.
То е изключително богато на витамин Е, особено в нерафиниран вид – т. нар. шарлан. Но не се препоръчва да се употребява като основна мазнина , тъй като големият превес на омега-6 мастните киселини в храненето, може да доведе до възпалителни заболявания като алергии, ревматизъм, повишен риск от инфаркт, инсулт и дори рак.

При изборът на растително масло обаче не бива да се ръководим само от какво, но и как е получен продуктът – с други думи методът на екстракцията. Най-ценно за организма ни е студенопресованото и нерафинирано масло, защото при обработката му не се унищожават полезните вещесва и няма остатъци от разтворители.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Мазнините: добри, полезни, вредни - II
· Диета за красив загар
· Свинската мас - отново в центъра на вниманието
· Шампионите на суровите ядки - II
· Шампионите на суровите ядки - I
· Приятелството между мъж и жена
· Ноктопластика? Запознайте се с рисковете
· Козметиката, от която нямаме нужда
· Шербет или сорбе? Опитайте и двете
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Самардала - много повече от шарена сол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Да овладеем сами паническата атака
· Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
· Лятното слънце и ракът на кожата
Четвъртък
31
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Плуване за изваяно тяло
Плуването е може би най-подходящото физическо упражнение за добиване на изваяна фигура и добър тонус....
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook