Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Risotto al radicchio e Gorgonzola


Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за читателките на Hera.bg

"Тя би била интересна на хората, които обичат да експериментират. Типична е за региона Венето и по-конкретно Тревизо."
за една порция
ориз "Карнароли" - 100 гр.
радичио от Тревизо- 80 гр.
сирене "Горгонзола"- 50 гр.
Пармезан - 15 гр.
масло - 30 гр.
чесън - 7 гр.
лук - 15 гр.
сол, бял пипер
орехи

Чесънът и лукът се задушават леко в разтопеното масло.

Добавя се радичиото, нарязано на тесни ленти, всичко се задушава заедно за около 10 минути. Добавя се ориза за около 2 минути и се долива гореща вода. Вари се 15 минути и се добавя сиренето "Горгонзола", нарязано на кубчета.

Всичко се овкусява със сол, бял пипер и настъргания "Пармезан", оформя се в чиния и може да се декорира със едро смлени орехови ядки и листенца радичио.


Ориз Карнароли е сорт кръгъл ориз, който се отглежда най-вече в провинциите Новара, Верчели, Ломбардия и Пиемонт в Италия. Оризът е с високо съдържание на нишесте, което го прави изключително подходящ за приготвяне на ризото, където кремообразната консистенция е търсен ефект. Поради по-високото му съдържание на амилоза, при бавно готвене, той отделя по-бавно нишестето, като по този начин запазва по-голяма цялост на зърното и се избягва неприятната суха лепкавост на ризотото. Често го наричат "царят на ориза".

Радичио от Тревизо е сорт червена цикория. от местността Тревизо в Италия. Има красив рубинен цвят, пикантен вкус и леко горчива нотка. Прекрасна в комбинация с ризото или печени зеленчуци на скара.

Сирене Горгонзола е вид синьо сирене от краве мляко, което се произвежда основно в провинциите Пиемонт и Ломбардия в Италия.

Коментари
2016-11-19 #6
Диди
Тя италианската кухня наистина е добра, но radicchio се чете радикио. А в ориза се долива бяло вино и след като се изпари постепенно горещ бульон. Ризото не може без бяло вино.
2011-05-03 #5
Изолда
Въпросното радичио (но едва ли точно от Тревизо) видях да се продава в Метро.
2011-04-14 #4
Теди 123456
Благодаря ! Ще потърся , дано намеря всичко необходимо !
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
11
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook