Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Избор на тиган: в какво да пържим - I


Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия избор на тигани: големи и малки, плитки и дълбоки, чугунени, с тефлоново покритие или от неръждаема стомана – стотици, дори хиляди. Как сред тях да открием този, който ни е необходим?

Размер
Най-важното е размера на тигана да отговаря на диаметъра на котлона, на който ще го използваме. Ако дъното излиза извън него, храната в центъра ще прегаря, а отстрани ще остава сурова. Обратният вариант – когато тиганът е по-малък от източника на топлина, също не е удачен, защото дръжката му ще се нагрява, а това може да доведе до сериозни инциденти.

Тежест

Според професионалистите добрият тиган трябва да бъде тежък. Не за да налагате с него подпийналия си съпруг, а за да бъде устойчив и да разпределя топлината равномерно. Ако ви е трудно да прецените, в този случай спокойно можете да се ориентирате по цената. Колкото е по-тежък тигана, толкова е по-скъп, но и толкова повече години ще ви служи. Леките и тънки тигани лесно се деформират, а храната в тях бързо загаря.

Стените

Качественият тиган има дебели стени – около 4-5 мм. Колкото до височината му, зависи за какво ще го използвате. Най-универсалните са тези, чийто стени са високи между 3-5 см. В тях идеално се приготвя месо, омлети, панирани продукти и запръжки. Тиганът за палачинки трябва да е висок само сантиметър и да има отвесни стени (които не е необходимо да бъдат по-дебели от 2 мм). Дълбокият тигани тип „уок” пък е идеален за бързо и здравословно запържване на месо и зеленчуци, характерно за източната кухня. Тясното му дъно позволява да се използва сравнително малко мазнина, а в същото време продуктите да се пържат дълбоко. Височината на стените създава голям обем, в който цялото ястие се приготвя наведнъж и за броени минути.

Материал и покритие


Неръждаема стомана
Основното преимущетво на стоманата е, че е абсолютно инертен материал – тоест не влиза във взаимодействие с други вещества, затова храната приготвена в тиган-нераждавейка е максимално безопасна за човешкото здраве. Качествените съдове от този материал са устойчиви на корозия и могат да ви служат дълго. Храната в тях обаче бързо загаря, а измиването им след това изисква усилия.



Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Коментари
2014-05-13 #1
Myla
Очаквах да прочета нещо, което не знам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Петък
5
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
10 неща от бита, които трябва да сменяме често
За да следим живота на някои неща от домакинството, ни помага срокът на годност, изписан върху опаковката....
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
На Еньовден за лекове и имане
В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден – стар езически празник в чест...
Свободното време - за какво харчим парите си и как да спестим
Днес харчим повече за свободното си време повече, отколкото когато и да е било. Мислите ни, мечтите ни,...
Начини за отопляване
След последните студени дни все повече се усеща наближаващата зима. Някои са подготвени за този период,...
Къщи за здравословен живот
С бързо нарастващия процент на заболявания като астма, алергии и умствени заболявания, започваме да търсят...
Да разходим кучето
Поведението на най-добрия приятел на човека в обществото е едно от нещата, на които трябва да го научим...
Томина неделя - Великден на покойниците
Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението...
Направи си: Тиква - фенер за Хелоуин
Подобно на Свети Валентин и Хелоун за нас е "вносен" празник. Въпреки това, с всяка изминала година последователите...
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини. За...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook