Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Избор на тиган: в какво да пържим - I


Достатъчно е да надникнем само в някой по-голям магазин за битови потреби, за да се удивим от големия избор на тигани: големи и малки, плитки и дълбоки, чугунени, с тефлоново покритие или от неръждаема стомана – стотици, дори хиляди. Как сред тях да открием този, който ни е необходим?

Размер
Най-важното е размера на тигана да отговаря на диаметъра на котлона, на който ще го използваме. Ако дъното излиза извън него, храната в центъра ще прегаря, а отстрани ще остава сурова. Обратният вариант – когато тиганът е по-малък от източника на топлина, също не е удачен, защото дръжката му ще се нагрява, а това може да доведе до сериозни инциденти.

Тежест

Според професионалистите добрият тиган трябва да бъде тежък. Не за да налагате с него подпийналия си съпруг, а за да бъде устойчив и да разпределя топлината равномерно. Ако ви е трудно да прецените, в този случай спокойно можете да се ориентирате по цената. Колкото е по-тежък тигана, толкова е по-скъп, но и толкова повече години ще ви служи. Леките и тънки тигани лесно се деформират, а храната в тях бързо загаря.

Стените

Качественият тиган има дебели стени – около 4-5 мм. Колкото до височината му, зависи за какво ще го използвате. Най-универсалните са тези, чийто стени са високи между 3-5 см. В тях идеално се приготвя месо, омлети, панирани продукти и запръжки. Тиганът за палачинки трябва да е висок само сантиметър и да има отвесни стени (които не е необходимо да бъдат по-дебели от 2 мм). Дълбокият тигани тип „уок” пък е идеален за бързо и здравословно запържване на месо и зеленчуци, характерно за източната кухня. Тясното му дъно позволява да се използва сравнително малко мазнина, а в същото време продуктите да се пържат дълбоко. Височината на стените създава голям обем, в който цялото ястие се приготвя наведнъж и за броени минути.

Материал и покритие


Неръждаема стомана
Основното преимущетво на стоманата е, че е абсолютно инертен материал – тоест не влиза във взаимодействие с други вещества, затова храната приготвена в тиган-нераждавейка е максимално безопасна за човешкото здраве. Качествените съдове от този материал са устойчиви на корозия и могат да ви служат дълго. Храната в тях обаче бързо загаря, а измиването им след това изисква усилия.



Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Коментари
2014-05-13 #1
Myla
Очаквах да прочета нещо, което не знам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Сряда
17
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да привикнем малкото куче да ходи до тоалетната
Вземайки домашен любимец, трябва да сме наясно, че поемаме отговорност и е нужно да се грижим по правилен...
Хартията в интериора
Хартията е забележителен материал. Освен, че има хилядолетна история, дори и днес, в цялото разнообразие...
Калдаръмчето
В детството ми моята майка отглеждаше калдаръмчета на терасата. След първата година, така да се каже,...
Преображение Господне
На 6 август Православната църква празнува Преображение Господне – един от най-ранните църковни празници....
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Кредитната карта - опасно близо
Вариантът да държиш кредитната си карта във фризера звучи смешно, но съвсем не е далеч от истината като...
Екологичният ремонт: подбор на материалите - II
Ако искаме нашия ремонт да е екологичен, по-добре да избягваме: Ламинатът Това подово покритие е...
Великденски подаръчета
По стара традиция на Великден раздаваме яйца на най-близките ни хора и се чукваме с тях за здраве. Лично...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Как да пестим пари
„Много” и „малко” са относителни понятия, щом става дума за пари. За бедняка са много 10 лева, ако може...
Идеи за дрескод на Коледа
Всеки разбира Коледа по свой начин. За едни, тя е повод да се завърнат отдалеко, пропътувайки стотици,...
Как да направим приказно кръщене?
Кръщенето е празник, който оставя спомен за цял живот. Този ритуал въвежда детето в духовния свят, обединява...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook