Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Избор на тиган: в какво да пържим - II


Незалепващо покритие
Повечето домакини предпочитат да използват тигани с незалепващо покритие, защото в тях ястието няма нужда от постоянно разбъркване, готви се с малко мазнина и се почиства лесно. В повечето случаи става дума за покрития от тефлон – вид полимер, които обаче не е устойчив на висока температура и при силно нагряване започва да излъчва токсични газове. Този процес започва още при 200 градуса, а над 250 става особено интензивно. Затова, ако запържвате на по-силна температура или използвате газов котлон, изберете по-безопасно незалепващо покритие, например керамично. Тиганите с керамика не излъчват вредни вещества, а някои производители използват специална технология, която не позволява нагряването на съда над 240 градуса, независимо от източника на топлина.

Независимо обаче дали покритието е тефлоново или керамично, забравете за металните прибори за разбъркване и заедно с тигана си купете специална лопатка. Но дори при внимателно ползване, покритието постепенно се изтърква и надрасква и трябва да смените тигана с нов.

Чугун
Чугуните тигани също имат не малко почитатели – не защото са удобни, а защото храната в тях става изключително вкусна. На какви качества се дължи това? Основното е, че този метал има уникална топлопроводимост. Той се нагрява бавно и равномерно и може да се използва за дълго задушаване на слаб огън, така и за бързо изпържване на храната. Чугунът леко издържа на висока температура и не се подава на деформация. Неудобството е е,че скоро след приготвянето, храната трябва да се премести в друг съд, за да не придобие металически привкус. Миенето на тигана също изисква повече усилия, тъй като чугунената повърхност е грапава и е склонна към корозия. Корозията може да развали цвета и вкуса на приготвеното ястие, а солите на желязото, които се отделят, разрушават витамините в храната.

Това обаче не бива да ви отказва от чугуна – качествата на този материал са проверени от времето. Решение е да закупите чугунен тиган с някакъв вид покритие (тефлоново, емайл) или да го „закалите” преди първата употреба. Тази подготовка свива порите на материала и го предпазва от корозия и ръждясване. Необходимо е да нагреете фурната на 150 градуса, а през това време добре да измиете тигана, като отстраните всички етикети и го подсушите. След това го намажете обилно отвътре с растително масло, без да пропускате нито едно ъгълче или извивка и го оставете във фурната с дъното нагоре за един час. Охладете го на стайна температура, забършете го само с парцал и вече е готов за ползване. По правило на повърхността на тигана винаги трябва да има тънък слой мазнина, която да го предпазва от ръжда и загаряне.




Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Коментари
2015-06-02 #2
RavensCrow
Чугунен тиган можеш да си купиш от LAVA България. Лава са на достъпни цени и качествени. Ето това им е онлайн магазина
http://shop.lavabg.eu
а от тук, можеш да си почетеш инфо за тях какви са, що са, сертигикати и прочее. http://www.lavabg.eu/
Миенето вече не изисква такива къртовски усилия, защото се ползват нови и съвременни технологии, както и храната не придобива металически вкус. А най-хубавото е, че можеш и на индукционни котлони да си го ползваш, а после да си го пуснеш в миялната. Инджой
2014-05-13 #1
Myla
Ето такъв тиган търся да купя - чугунен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· Хартията в интериора
· Да изберем най-подходящите пердета
Виж още статии за:   Съвети за дома ·
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Уредите в кухнята
Какво си представяме когато чуем: „удобна, функционална и модерна кухня”? Кухня с дизайн по наш вкус,...
Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Все повече хора искат да се почувстват като местните хора, когато пътуват. Искат да усетят атмосферата,...
Игнажден
На 20 декември Православната църква отбелязва св. Игнатий. Наричат го Игнатий Богоносец, защото, когато...
Вместо лакомия за Нова година - умереност и балансирано меню
С наближаването на Коледа и Нова Година, всеки декември настъпва трескава подготовка и кипи еуфорична...
През 2017 година датите на източния и западния Великден съвпадат - 16 април
Различните дати в празнуването на Великден е едно от нещата, които разделят християнството. По правило,...
Системата FLY LADY – щастие и чист дом
След напрегнатия работен ден всеки иска да се прибере в дома си и да се отдаде на заслужен релакс. Често...
Украшение за дома: Коледни свещи
Очарованието на Коледа се крие в декорацията, която сме приготвили със собствените си ръце – украшения...
Оригинални и свежи късметчета за новогодишната баница
Когато наближат Коледа и Нова година, ние слагаме (буквално) всички традиции на масата. А традицията...
Димитровден - български традиции и обичаи
Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври, имен...
Архангеловден
На 8 ноември, по стар български обичай, празнуваме Архангеловден (Рангелов ден). В българските вярвания...
Парти идея за Хелоуин: Домино "Батман"
Парти домино "Батман" Тази идея се прави с шаблон "Прилеп", който можете да принтирате от тук. Необходимите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook