Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва, елда, гъбки и булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче... не ми хрумваше. Е, казах си, ще я направя явно по стария начин. Сложих да заври вода, за да попаря копривата и в последния миг установих, че имам и 3 гъбки от предишния ден, както и пакет елда, който купих отдавна, но така и не ползвах.

Елдата има леко нагарчащ и стипчив вкус, ако изберете тази, която е кафява (тя е бланширана). В повечето био магазини, обаче, се продава елда, която е със ветъл цвят. Тя няма никакви странични вкусове.

Защо да включим елда към менюто си? Ами има забавна форма. Добре де не е това. Макар да изглежда като житна култура, всъщност елдата спада към семейството на лапада. Консумацията й се отразява прекрасно на кожата, косата, ноктите. Дава сила и издръжливост. И елдата и булгура могат да се използват в ястия, които обикновенно приготвяме с ориз.

3 шепи връхчета коприва
200 гр гъби печурки
3 с.л смлени домати от консерва
1 шепа булгур (20 грама)
1 шепа елда (20 грама)
черен пипер, зехтин
суха целина
пресен магданоз
сол


В съд с малко вряща вода, попарих за минута копривата и я отцедих.

Гъбките нарязах на ситно и задуших в 1 с.л зехтин, домавих доматите и 2 литра вода (както и водичката, в която попарих копривата).

Когато водата завря, прибавих измитите и почистени булгур и елда, черен пипер, сол, дръжки от магданоз и малко суха целина.

След около 20 минути добавих нарязаната коприва и шепа наситнени листа от магданоз.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва
· Домашна прясна паста без яйца
· Баница с тученица
· Супа с гъби шийтаке
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Яхния с охлюви и лапад
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Супа от коприва и пащърнак
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Бърза авокадо паста
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Вторник
15
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook