Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва, елда, гъбки и булгур



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Реших да се възползвам от ценните качества на копривената супа, но да й прибавя и нещо друго. Какво обаче... не ми хрумваше. Е, казах си, ще я направя явно по стария начин. Сложих да заври вода, за да попаря копривата и в последния миг установих, че имам и 3 гъбки от предишния ден, както и пакет елда, който купих отдавна, но така и не ползвах.

Елдата има леко нагарчащ и стипчив вкус, ако изберете тази, която е кафява (тя е бланширана). В повечето био магазини, обаче, се продава елда, която е със ветъл цвят. Тя няма никакви странични вкусове.

Защо да включим елда към менюто си? Ами има забавна форма. Добре де не е това. Макар да изглежда като житна култура, всъщност елдата спада към семейството на лапада. Консумацията й се отразява прекрасно на кожата, косата, ноктите. Дава сила и издръжливост. И елдата и булгура могат да се използват в ястия, които обикновенно приготвяме с ориз.

3 шепи връхчета коприва
200 гр гъби печурки
3 с.л смлени домати от консерва
1 шепа булгур (20 грама)
1 шепа елда (20 грама)
черен пипер, зехтин
суха целина
пресен магданоз
сол


В съд с малко вряща вода, попарих за минута копривата и я отцедих.

Гъбките нарязах на ситно и задуших в 1 с.л зехтин, домавих доматите и 2 литра вода (както и водичката, в която попарих копривата).

Когато водата завря, прибавих измитите и почистени булгур и елда, черен пипер, сол, дръжки от магданоз и малко суха целина.

След около 20 минути добавих нарязаната коприва и шепа наситнени листа от магданоз.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва
· Домашна прясна паста без яйца
· Баница с тученица
· Супа с гъби шийтаке
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Елда с кестени
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Яхния с охлюви и лапад
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Супа от коприва и пащърнак
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Бърза авокадо паста
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Патладжанена разядка
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Неделя
7
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook