Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

За(Пре)хранване след Великденския пост


Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили да ги спазвате вече сте на финалната права и сигурно вече нямате търпение да сложите край на ограниченията и да се нахвърлите на празничната трапеза. Но, ако не искате да навредите на здравето си, ще ви бъдат необходими още малко усилия на волята.

Отдавна (и на практика) е оборена тезата, че отказът от животински продукти за тези 40 дни може да се окаже вредна за здравето. Дори напротив – изцяло растителната храна дава на тялото възможност да се пречисти от токсините и да се зареди с витамини и минерали. Рязката промяна на хранителния режим след края на постите обаче може да стресира организма ви. Затова завръщането към обичайното ви меню трябва да бъде внимателно и постепенно.

Великденската трапеза
Да започнем със символа на празника – яйцата. Въпреки, че белтъкът им е много лесно усвоим, не бива да прекалявате с тях. Едно яйце е оптималното, количество, което можете да изядете. Така хем ще уважите традицията, хем няма да натоварите стомаха си. Козунак също си позволете в умерени количества, а от алкохола и агнешкото по-добре се откажете.

Месо и риба
След яйцата започнете да включвате и други животински белтъчини. В идеалният случай е добре да хапнете месо на 3-4 ден след края на поста, най-добре варено пилешко (но не и пържено). От рибите най-подходящи са треската и костура. И не забравяйте да продължавате да комбинирате месните блюда с обилни зелени салати. В марулките, магданозът, зеленият лук и изобщо свежите зеленчуци се съдържат ензими, които подпомагат усвояването на животинските белтъчини.

Плодове и зеленчуци
След приключването на поста не се отказвайте от полезния навик да похапвате повече богата на целулоза храна. Фибрите поддържат здравословният баланс в стомашно-чревният тракт, а оттам и в целия организъм.

Млечни продукти
Принципно прясното мляко трудно се усвоява от повече възрастни и може да причини колики, диария или напротив – запек. Затова пък киселомлечните продукти съдържат необходимите за храносмилането пробиотици и подготвят организма за обичайните хранителни навици. Изяждайте по една кофичка кисело мляко.

Храни табу

През първата седмица след поста е добре да избягвате всички храни, които натоварват жлъчката и храносмилането:

● Меса, богати на холестерол – агнешко, свинско, колбаси.
● Пържени, солени, мариновани и твърде подправени храни.
● Мазни продукти като майонеза, кашкавал, краве масло, различни сосове.
● Кафе и газирани напитки.

Разковничето е в количеството
Включвайте все повече храни от тези, които сте избягвали по-време на поста, но в малки количества. Най-важното е да не преяждате, а на хапвате често – през 2-3 часа. Така ще разпределите равномерно натоварването върху храносмилателните органи и ще им да дадете възможност да се адаптират.
Коментари
2011-04-19 #1
Инна Георгиева
Тази година за първи път реших да прочистя организма за по-дълго време използвайки точно тези дати от годината (вярвам, че не са случайни). След около 25-тия ден обаче се почувствах леко отпаднала, въпреки вкарването на всичко необходимо от зеленолистни, житни и бобови. За това вкарах млечните продукти отново. Месото не ми липсва, но си мислех тези дни, че трябва да бъда внимателна и на Великден да не изям една кора яйца наистина
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Похвално слово за Пасха
· Какво се случва на Велики понеделник?
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· 12 красиви цитата за цветята
· Март
· Честита Баба Марта!
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
Неделя
18
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Вредна ли е 3D технологията за детското зрение
3D технологията е бъдещето на киното, в това вече няма нужда никой да ни убеждава – нужно е само да хвърлим...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
В ден 24 на Коледните пости установяваме, че, макар да не се лишаваме от храна, сме свалили с по около...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Защо от загубата на домашен любимец толкова ни боли?
Хората, които нямат домашен любимец, често не разбират мъката на другите, когато се случи тяхната животинка...
Омега – 3 и Омега – 6: какъв е здравословният баланс
Все повече се интересуваме, как различните съставки в храните, се отразяват на здравето ни. Сякаш обаче...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook