Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Малки сладки изкушения


Децата ги обожават. С тях черпим на рождения си ден и за всички по-специални поводи. Във формата на шоколадови сърчица си ги подаряват и влюбените. Ужасяваме се, че са вредни за зъбите и не бива да се ядат в голямо количество. От тях се дебелее. Но са неудържимо вкусни. Да, всичко това са бонбоните. Въпреки многото за и против, има поне една причина, поради която заемат почетно място – те са част от удоволствията в този живот. А в него непременно трябва да има и празник, наслада и радост.

За техни предтечи се смята нещо, което още египтяните майсторели преди 3 500 години. Те смесвали плодове, ядки и пчелен мед. Едва ли тази смес е приличала чак толкова на днешните бонбони, но звучи вкусно и натурално, а и със сигурност е било храна за отбрани хора.

600 години преди новата ера персите откриват „тръстика, която дава мед без помощта на пчелите“. Това, разбира се, като всяка по-специфична новост в онова време е била ревниво пазена тайна. Ала съдбата на всяка загадка е да бъде разкрита и това отнема част от очарованието й. Походите на Александър Велики през IV век преди новата ера са поводът европейската култура да влезе в съприкосновение с персийската тайна и „сладкото удоволствие“ се разпространява из Средиземноморието.

През Средновековието захарта е скъпа радост за любителите на наслади, а и това не е епохата, когато хедонизмът е особено стимулиран, предвид господството на Църквата, отричаща земните удоволствия. И все пак първите представители на съвременните бонбони се появяват в Европа през XII век. Те са от захарна тръстика, донесена от Изток от кръстоносците, но дълго време бонбоните продължават да са нещо рядко и изключително. Тогава захарта, а и всички подправки, се считат като средство за лечение. Едва в края на XIV век се организира търговията със захар и започва появата на захарни изделия – захаросани плодове, нуга. В първите сладкарници няма и помен от бонбони, в тях се продават захаросани плодове и конфитюри. Сладките неща стават нещо по-демократично и достъпно за по-обикновените хора едва през XIX век с отглеждането на захарното цвекло. Всепризната царица на бонбоните е Франция – там има 600 вида от тази вкусотии. Но това е естествено – Франция е страната на удоволствията и кулинарните изтънчености, а бонбоните съчетават двете в едно.

Принос в еволюцията към съвременните бонбони имат и американците. Дейвид Кедбъри е човекът, който първи украсява кутия с бонбони за празника Св. Валентин. Това става в САЩ през 1868 г. Той слага на кутията рисунка на дъщеря си и нейното коте. Ранните колонисти в Щатите първи изписват любовни послания върху бонбони за Празника на влюбените. Днес се правят 8 милиарда бонбони годишно с формата на сърца с надписи върху тях „Целуни ме“ и „Бъди мой“.

Шоколадовите бонбони – сега класика в жанра, са доста ново творение на сладкарската изобретателност. Те съществуват едва от 1913 г. А витамини към тях започват да се добавят от 1926 г.

Оказва се, че има дори музей на бонбоните. Той се намира в южноиталианския град Бари, на Адриатическо море. В него има документи, инструменти и матрици за изработване на сладки и бонбони от фабриката на Мучи, която съществува повече от век. Състои се от четири зали – две от тях са посветени на производството на бонбони, една – на шоколада, а в последната зала може да се види видео, посветено на сладкарството и да се дегустират различни специалитети.

Бонбоните са нещо, без което можем. Едва ли обаче трябва винаги да се лишаваме от тях, защото те са едно от нещата, които правят живота ни цветен и празничен. Все пак малките сладки изкушения са част от оня лукс, с който преди време са имали вземане-даване само знатните и богатите. Сега всеки от нас може да се направи на специален, да подари на себе си и близките нещо изтънчено, красиво и вкусно. Бонбоните са знак за обич, за желание да доставим радост. Но нека не забравяме, че те са само допълваща част към прекрасните моменти. Не могат да заменят усмивката, блясъкът в очите, човешката топлота.


Виж още статии за:   Любопитно · История · Рецепти за бонбони ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Датата 02.02.2020 или какво е палиндром?
· 12 февруари - Ден на Дарвин
· Трифон Зарезан в миналото
Виж още статии за:   Любопитно · История · Рецепти за бонбони ·
Неделя
23
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ако си мислиш, че приключенията са опасни, пробвай рутината - тя е смъртоносна
Ако си мислиш, че приключенията са опасни, пробвай рутината - тя е смъртоносна....
Нощните хора
Часът току що е отброил 6 вечерта. Време е. Набързо обличам якето. Спускам щората и тегля ключа на офиса....
Събличай се, полека се събличай
Събличай се, полека се събличай със грацията дивна на русалка! От себе си едно след друго свличай прикритията...
Честит рожден ден, Никол Кидман!
Никол Кидман е една от най-талантливите актриси на своето поколение. Родена на 20 юни 1967 г., тя има...
"На този свят нищо не можеше да се сравнява със спомена за влюбените младини"
"Всичко изглеждаше като обещаващото начало на голямото щастие и понякога, до ден-днешен, след повече...
Тайнственият Араму Муру
Почти всички сме чували за така наречените енергийни места на нашата планета. Върху тези територии са...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Първият в света воден парк за деца със специални нужди отвори врати
Изумителен аква парк за деца с увреждания и специални нужди отвори врати в гр. Антонио, Тексас отвори...
Неизвестно за известните френски писатели
Познаваме ги чрез написаното от тях и често забравяме, че са били хора от плът и кръв, които са грешали,...
Дежавю – тайнственият феномен II
Кога се появяват спомените от бъдещето Дежавюто е непредвидимо, но в същото време в появата му има ясна...
Август - с поезията на Борис Христов
С прах в душата и прах по нозете, с непоносимото слънце на рамото аз съм тръгнал да стигна морето, но...
От Ахтопол до Резово - III
Тази нощ в Синеморец никакъв шум не наруши сладкия ми сън, а това не ми се беше случвало от години....
Интервю с италиански полъх: Радостин Кирязов
Радо е пълен с идеи и амбиции, роден във Варна преди 37 години, влюбен в италианската кухня и култура....
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо
За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да добиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook