Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове


Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха и в най-често предпочитаната храна за вечеря.
Когато, за първи път видях салата от тиквички, направих намръщена физиономия, която част от читателите сигурно също правят. Оказа се обаче, че последвалата физиономия, след като я опитах, бе широка усмивка. Все повече осъзнавам, че често си налагаме сами спирачки. Както за различните вкусове така и за нещата от живота.
1 свежа, млада тиквичка
4 с.л ябълков оцет
2 с.л бял балсамико оцет
1 с.л сушени червени боровинки
3.с.л кълнове от люцерна
1 с.л наситнен магданоз
олио от гроздови семки
сол


Изберете млада и свежа тиквичка, без натъртвания. Ключът е да се нареже на много тънко. Използвала съм специално за целта ренде, но салата от тиквички съм приготвяла само с нож, дъска и повече старание.

Белият балсамико оцет има приятен сладникъв вкус, киселинноста му е по-лека от тази на другите оцети и придава наистина различен вкус. Аз лично винаги го използвам в комбинация с ябълков оцет.

В дълбока купичка разбъркваме ябълковия и балсамико оцет, добавяме сол на вкус и мариноваме тиквичките за 20 минути. Добавяме кълновете и боровинките. По желание и магданоз, овкусяваме с олиото от гроздови семки. Разбира се може и друга мазнина.

Ако не сте почитатели на кълновете можете да ги пропуснете, но имайте предвид, че те са прекрасен източник на витамините A, група В, C, D, E, K, манган, важният за нас жените магнезий, калций и желязо.

Червените боровинки са чудесен антиоксидант, в тази салата те предават допълнителна сладост и лично според мен допълват прекрасно свежият вкус на тиквичките и кълновете.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадови бисквити с червени боровинки
· Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Коприва с просо и сирене на фурна
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Как да приготвим слънчев чай?
· Тайните на домашната лимонада
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Патладжанена разядка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Козуначена пита след Великден
Вторник
19
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook