Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене


В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала лапад. В годините назад зеленийките не бяха любимото ми меню, а после съмнителността на мястото на бране на лапада, от бабите, които продаваха, ме спираха да опитам. Обичам кварталния "Плод и зеленчук", харесвам откровеността на продавачките, ако нещо е хубаво - препоръчват ми го. Ако нещо залежи - свалят цената му, човек сам може да прецени. Попитах продавачката дали има много голяма разлика между него и спанака, на вкус. "В моето село никога не е имало спанак само лапад, така че на мен ми харесва. Някои хора не могат да ги разграничат като се приготвят двете зелении". Как си го приготвяш я попитах? "Ами, задушавам го с ориз и пресен джоджен". Реших да опитам и аз.
Прибрах се и се сетих, че предишната вечер бях накиснала нахут за да приготвя хумос (популярна арабска разядка). Трябваше да го оползотворя. Миг на хаос... и реших, ще пробвам да направя супа от лапада, която да сгъстя с нахута. Речено - сторено.

150 гр. нахут
200 гр лапад
орехи, синьо сирене
1 с.л сушени зеленчуци.
магданоз, черен пипер
зехтин, сол

Нямах време да прочета нещо повече за лапада, но средната жилка ми се стори прекалено твърда, така че я отстраних. По-късно прочетох, че явно такава е и практиката. Не, че точно за пасирана супа ще има значение.

Нахутът сварих до омекване заедно с 1 с.л сушени зеленчуци и малко сол (заместете ако искате с пресни). Към готовия нахут добавих още малко вода (общо около 2 литра) и след като завря, прибавих нарязания лапад и малко магданоз. Когато омекна леко, пасирах всичко. Съветът ми е да не го варите дълго, за да запази максимално полезните си качества. Добавих непълна лъжица зехтин, черен млян пипер. Варих още 2-3 минути.
В тиган леко препекох орехи, който заедно със синьо сирене комбинирах за крем супата. Лападът, по мое мнение, има много по-лек вкус от спанак след топлинна обработка.
Ако постите можете да пропуснете синьото сирене




Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Лапад - непретенциозен, но много полезен
· Яхния с охлюви и лапад
· Аранчини - италиански оризови топки
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Мъфини със спанак и синьо сирене
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Шампионите на суровите ядки - I
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Пилаф "Трите зърна"
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Любими есенни супи с тиква
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Магданозени кюфтенца
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Патладжанена разядка
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
Понеделник
6
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Палачинки (катми) с мая
Тези катми си имат история, която ме провокира да ги направя, макар да не ми се нрави идеята да чакам...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Как да приготвим: Раци
Раците са едни от най-вкусните лакомства, които ни предлага природата. За съжаление все по-рядко хапваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook