Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Друсани" пресни картофки с подправки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени с копър.

Запазих технологията, но ги овкусявам със сухи подправки. Опитайте все пак и с копър, защото наистина става чудесно. Вариант е допълнително запечени във фурна с кашкавал.
Идеята е да приготвим картофите като не отваряме съда. Не се изкушавайте да повдигате капака на тенджерката постоянно, в противен случай ви очакват не цели, а раздробени картофчета.

550 гр. пресни картофки
4 с.л олио + 1 с.л зехтин

смес от сухи подправки
2 к.л червен пипер
1 к.л сминдух
1 щипка сух розмарин
1 щипка мащерка
1 и 1/2 к.л сол


Някои хора предпочитат да остъргват корите на пресните картофи, аз лично не смятам, че е необходимо. Направете, каквото смятате за добре.
Картофките накисвам във вода за около 20 минути, измивам всяко картофче добре, а после подсушавам с домакинска хартия.

В тенджерка (в случая около педя и половина широка и педя дълбока), добавяме 4 с.л олио. Когато загрее прибавяме картофите и слагаме капак върху тенджерата.
Всъщност ето тук идва по-различната част. Идеята е през цялото време да не отваряме капака, а само да "друсаме" тенджерата и да слушаме цвърченето на мазнината.

Звучи сложно? Не е.

С кърпа покриваме капака на тенджерата, захващайки от двете страни дръжките й, здраво придържаме капака, "друсаме" и поклащаме тенджерата. В първите 15 минути повтаряме това действие през 3-4 минути. След това отваряме, бързо изсипваме една супена лъжица зехтин, затваряме капака. Когато са готови почти не се чува цвърчене от олиото, все пак до готовност постигат за около 20 минути.
Последната стъпка е, да изсипем сместа от сухи подправки, да затворим капака отново, да изключим котлона и да раздрусаме отново няколко пъти. Отстраняваме от огъня.

С пиво вървят прекрасно!



Коментари
2014-05-28 #10
Краси
Андри, как става в тенджера под налягане?
2012-05-01 #9
Тони
Ще ги опитаме! Много добра рецепта!!!
2011-06-30 #8
Андри
Аз ги правя по същия начин,но ползвам масло и тенджера под налягане-стават за десетина минути.Като са готови,прибавям суха мащерка и ммммм.....
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
· Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
· Идея за тематично парти: Булченско парти
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Любимите сладки на Hera.bg
· Импровизиран киш с праз и бекон
Неделя
20
Септември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Печени кестени срещу есенната умора
Тя винаги е леко тъжна - заради изминалото лято, заради събраните емоции и спомени и заради последните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook