Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изгубени в храната


Дългият път на здравословното хранене
Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен с ядки, той е осеян и с доста противоречия, които не могат да бъдат отстранени с едно вълшебно „дотук бях, ще се храня разумно“. Подобна мантра е добра идея, но се нуждае от време, за да стане по-силна и все по-често да можем да се обръщаме към нея, когато навсякъде около нас хората дъвчат пици.
Темата за храната в нашия живот и за малко позабравеното й предназначение става все по-популярна, но въпреки това веригите за бързо хранене продължават да стоят начело в класациите по годишна нетна печалба.

Една по-различна парадигма от избори
На съвременния човек се предлага невероятно изобилие и то все от неправилни избори. Излизането от подобен порочен кръг често се оказва доста сложно. Свикването с това, че предпочитанията трябва да се насочват в съвсем различна посока от общоприетата е трудно и изисква време. Когато се зачетем в етикетите на продуктите, които се предлагат по магазините и видим какво ли не на тях, със сигурност ни се приисква да намерим алтернатива. Там е работата обаче, че пътят на здравословното и съзнателно хранене е доста встрани от магистралата, наречена хранителна индустрия.

Движение в насрещното
Веригите за бързо хранене ти предлагат напълно „здравословно“ изпържени неща плюс голяма газирана напитка, но имаш „избор“ – можеш да отидеш за баничка. Със сигурност ако искаш да си пийнеш фреш от моркови и цвекло ще почувстваш като шофьор, навлязъл в насрещното. Това прави предпочитанието ти трудно осъществимо, но не и невъзможно. Трябва само да искаш да го спазиш.

Борба на няколко фронта
Освен със собственото си съзнание, избирайки разумното хранене, ни се налага и да се борим с всички други стереотипи извън нас. Дори да успеем да преодолеем собствените си предразсъдъци, според които трябва да солим всичко, да закусваме обилно, да смятаме животинските продукти за единствен източник на протеини, списъкът на заблудите е дълъг. Рано или късно ни се налага да се изправим и пред доста схващания за храната, които масовата култура постоянно налага. Телевизионните канали са пълни с реклама на всякакви сюжети: щастливи семейства около маса, усмихнати похапват пържени кюфтета, баби и дядовци приканват внуците си със салами, пастети и майонези, въобще екранът прелива от примамливи хранителни добавки и неустоими гледки на сокове и напитки, при това винаги пресни, макар и в кутия.
Всички тези телевизионни идилии уютно си съжителстват с рекламата, на какви ли не лекарства против газове и подуване, имуностимулатори и вълшебни хапчета за отслабване. Тук вече здравословното хранене не е влизане в насрещното, а направо съвсем друга отбивка.

Солените вафли
Най-видимият и лесноразпознаваем белег за неблагоприятния състав на нещата, които хранителната индустрия неуморно произвежда и не спира все повече да „овкусява“ е солта. Всички знаят, че солта е вредна. Може би по-малко известният факт е, че човек се нуждае от не повече от два до четири грама сол дневно. Зачитайки се в етикетите на продуктите обаче откриваме сол навсякъде, дори във вафлите и бисквитите. Странните коктейли от захар, сол, оцветители, ароматизатори и консерванти са навсякъде, под различна форма и етикет. Наистина ли това е храната на съвременния човек?

Позабравените принципи на храненето
Крайностите във всяко нещо са вредни, особено в храненето. Разбира се, че човек трябва да слуша тялото си и да преценява сам за себе си, какво е добро за него и организма му.
Единственият проблем тук е, че все повече не си даваме сметка, че ограничаваме преценката си в твърде тесни рамки. Като че ли сме позабравили или просто ни е по-лесно да не си спомняме, колко е важно да ядем хубава храна и да внимаваме с какво „третираме“ телата си. Зеленчуците и плодовете не са клишета, същото важи за суровите ядки, различните естествени хранителни добавки като мака, спирулина, пчелен прашец, конопено семе и други такива дарове на природата, които ни дават така необходимите хранителни вещества.

Никой не иска от нас да се държим фанатично с начина си на хранене. Напротив, „прегрешенията“ са част от баланса и не ни струват нищо, ако са инцидентни. Въпросът е само да умеем да се държим към тях като към изключение от правилото, а не да се губим в лъскавите им опаковки и да забравяме за истинската същност и предназначение на човешката храна.

Коментари
2011-05-30 #1
Инна Георгиева
Теодора, статията ти много ми харесва. Благодаря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана
Кейлът е поредната обявена за „супер” храна. Богатото семейство на Зелеви е дала не е един и двама видни...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Кои са трите типа енергия и как да ги засилим, за да бъдем истински пълноценни?
Най-успешните и продуктивни хора могат да се характеризират с много високи нива на енергия. Тъй като...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook