Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изгубени в храната


Дългият път на здравословното хранене
Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен с ядки, той е осеян и с доста противоречия, които не могат да бъдат отстранени с едно вълшебно „дотук бях, ще се храня разумно“. Подобна мантра е добра идея, но се нуждае от време, за да стане по-силна и все по-често да можем да се обръщаме към нея, когато навсякъде около нас хората дъвчат пици.
Темата за храната в нашия живот и за малко позабравеното й предназначение става все по-популярна, но въпреки това веригите за бързо хранене продължават да стоят начело в класациите по годишна нетна печалба.

Една по-различна парадигма от избори
На съвременния човек се предлага невероятно изобилие и то все от неправилни избори. Излизането от подобен порочен кръг често се оказва доста сложно. Свикването с това, че предпочитанията трябва да се насочват в съвсем различна посока от общоприетата е трудно и изисква време. Когато се зачетем в етикетите на продуктите, които се предлагат по магазините и видим какво ли не на тях, със сигурност ни се приисква да намерим алтернатива. Там е работата обаче, че пътят на здравословното и съзнателно хранене е доста встрани от магистралата, наречена хранителна индустрия.

Движение в насрещното
Веригите за бързо хранене ти предлагат напълно „здравословно“ изпържени неща плюс голяма газирана напитка, но имаш „избор“ – можеш да отидеш за баничка. Със сигурност ако искаш да си пийнеш фреш от моркови и цвекло ще почувстваш като шофьор, навлязъл в насрещното. Това прави предпочитанието ти трудно осъществимо, но не и невъзможно. Трябва само да искаш да го спазиш.

Борба на няколко фронта
Освен със собственото си съзнание, избирайки разумното хранене, ни се налага и да се борим с всички други стереотипи извън нас. Дори да успеем да преодолеем собствените си предразсъдъци, според които трябва да солим всичко, да закусваме обилно, да смятаме животинските продукти за единствен източник на протеини, списъкът на заблудите е дълъг. Рано или късно ни се налага да се изправим и пред доста схващания за храната, които масовата култура постоянно налага. Телевизионните канали са пълни с реклама на всякакви сюжети: щастливи семейства около маса, усмихнати похапват пържени кюфтета, баби и дядовци приканват внуците си със салами, пастети и майонези, въобще екранът прелива от примамливи хранителни добавки и неустоими гледки на сокове и напитки, при това винаги пресни, макар и в кутия.
Всички тези телевизионни идилии уютно си съжителстват с рекламата, на какви ли не лекарства против газове и подуване, имуностимулатори и вълшебни хапчета за отслабване. Тук вече здравословното хранене не е влизане в насрещното, а направо съвсем друга отбивка.

Солените вафли
Най-видимият и лесноразпознаваем белег за неблагоприятния състав на нещата, които хранителната индустрия неуморно произвежда и не спира все повече да „овкусява“ е солта. Всички знаят, че солта е вредна. Може би по-малко известният факт е, че човек се нуждае от не повече от два до четири грама сол дневно. Зачитайки се в етикетите на продуктите обаче откриваме сол навсякъде, дори във вафлите и бисквитите. Странните коктейли от захар, сол, оцветители, ароматизатори и консерванти са навсякъде, под различна форма и етикет. Наистина ли това е храната на съвременния човек?

Позабравените принципи на храненето
Крайностите във всяко нещо са вредни, особено в храненето. Разбира се, че човек трябва да слуша тялото си и да преценява сам за себе си, какво е добро за него и организма му.
Единственият проблем тук е, че все повече не си даваме сметка, че ограничаваме преценката си в твърде тесни рамки. Като че ли сме позабравили или просто ни е по-лесно да не си спомняме, колко е важно да ядем хубава храна и да внимаваме с какво „третираме“ телата си. Зеленчуците и плодовете не са клишета, същото важи за суровите ядки, различните естествени хранителни добавки като мака, спирулина, пчелен прашец, конопено семе и други такива дарове на природата, които ни дават така необходимите хранителни вещества.

Никой не иска от нас да се държим фанатично с начина си на хранене. Напротив, „прегрешенията“ са част от баланса и не ни струват нищо, ако са инцидентни. Въпросът е само да умеем да се държим към тях като към изключение от правилото, а не да се губим в лъскавите им опаковки и да забравяме за истинската същност и предназначение на човешката храна.

Коментари
2011-05-30 #1
Инна Георгиева
Теодора, статията ти много ми харесва. Благодаря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
Петък
10
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Етеричните масла се използват от хиляди години с техните терапевтични и лечебни свойства. Те се добиват...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Бременност на квадрат - I
Закъсняваща менструация, тест, две чертички. Всичко е ясно – вече сте бременна. Преглед от гинеколог,...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Световен ден на динята - 3 август
Световният ден на динята се отбелязва на 3 август, но се празнува предимно в САЩ. На този ден се организират...
Съществува ли безусловната любов и в какво се изразява същността ѝ?
„Вярвам, че невъоръжената истина и безусловната любов ще имат последната дума.“ - Мартин Лутър Кинг-младши ...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook