Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изгубени в храната


Дългият път на здравословното хранене
Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен с ядки, той е осеян и с доста противоречия, които не могат да бъдат отстранени с едно вълшебно „дотук бях, ще се храня разумно“. Подобна мантра е добра идея, но се нуждае от време, за да стане по-силна и все по-често да можем да се обръщаме към нея, когато навсякъде около нас хората дъвчат пици.
Темата за храната в нашия живот и за малко позабравеното й предназначение става все по-популярна, но въпреки това веригите за бързо хранене продължават да стоят начело в класациите по годишна нетна печалба.

Една по-различна парадигма от избори
На съвременния човек се предлага невероятно изобилие и то все от неправилни избори. Излизането от подобен порочен кръг често се оказва доста сложно. Свикването с това, че предпочитанията трябва да се насочват в съвсем различна посока от общоприетата е трудно и изисква време. Когато се зачетем в етикетите на продуктите, които се предлагат по магазините и видим какво ли не на тях, със сигурност ни се приисква да намерим алтернатива. Там е работата обаче, че пътят на здравословното и съзнателно хранене е доста встрани от магистралата, наречена хранителна индустрия.

Движение в насрещното
Веригите за бързо хранене ти предлагат напълно „здравословно“ изпържени неща плюс голяма газирана напитка, но имаш „избор“ – можеш да отидеш за баничка. Със сигурност ако искаш да си пийнеш фреш от моркови и цвекло ще почувстваш като шофьор, навлязъл в насрещното. Това прави предпочитанието ти трудно осъществимо, но не и невъзможно. Трябва само да искаш да го спазиш.

Борба на няколко фронта
Освен със собственото си съзнание, избирайки разумното хранене, ни се налага и да се борим с всички други стереотипи извън нас. Дори да успеем да преодолеем собствените си предразсъдъци, според които трябва да солим всичко, да закусваме обилно, да смятаме животинските продукти за единствен източник на протеини, списъкът на заблудите е дълъг. Рано или късно ни се налага да се изправим и пред доста схващания за храната, които масовата култура постоянно налага. Телевизионните канали са пълни с реклама на всякакви сюжети: щастливи семейства около маса, усмихнати похапват пържени кюфтета, баби и дядовци приканват внуците си със салами, пастети и майонези, въобще екранът прелива от примамливи хранителни добавки и неустоими гледки на сокове и напитки, при това винаги пресни, макар и в кутия.
Всички тези телевизионни идилии уютно си съжителстват с рекламата, на какви ли не лекарства против газове и подуване, имуностимулатори и вълшебни хапчета за отслабване. Тук вече здравословното хранене не е влизане в насрещното, а направо съвсем друга отбивка.

Солените вафли
Най-видимият и лесноразпознаваем белег за неблагоприятния състав на нещата, които хранителната индустрия неуморно произвежда и не спира все повече да „овкусява“ е солта. Всички знаят, че солта е вредна. Може би по-малко известният факт е, че човек се нуждае от не повече от два до четири грама сол дневно. Зачитайки се в етикетите на продуктите обаче откриваме сол навсякъде, дори във вафлите и бисквитите. Странните коктейли от захар, сол, оцветители, ароматизатори и консерванти са навсякъде, под различна форма и етикет. Наистина ли това е храната на съвременния човек?

Позабравените принципи на храненето
Крайностите във всяко нещо са вредни, особено в храненето. Разбира се, че човек трябва да слуша тялото си и да преценява сам за себе си, какво е добро за него и организма му.
Единственият проблем тук е, че все повече не си даваме сметка, че ограничаваме преценката си в твърде тесни рамки. Като че ли сме позабравили или просто ни е по-лесно да не си спомняме, колко е важно да ядем хубава храна и да внимаваме с какво „третираме“ телата си. Зеленчуците и плодовете не са клишета, същото важи за суровите ядки, различните естествени хранителни добавки като мака, спирулина, пчелен прашец, конопено семе и други такива дарове на природата, които ни дават така необходимите хранителни вещества.

Никой не иска от нас да се държим фанатично с начина си на хранене. Напротив, „прегрешенията“ са част от баланса и не ни струват нищо, ако са инцидентни. Въпросът е само да умеем да се държим към тях като към изключение от правилото, а не да се губим в лъскавите им опаковки и да забравяме за истинската същност и предназначение на човешката храна.

Коментари
2011-05-30 #1
Инна Георгиева
Теодора, статията ти много ми харесва. Благодаря
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Спрете киселините без лекарства
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
Понеделник
26
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Пирамида на здравословното хранене
Храни се правилно и здравословно! Именно храната е източника на енергия за нашето тяло. Всички хранителни...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook