Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Миди с ориз


Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм направила и аз.

По избор можете да добавите и морков, целина, дафинов лист. Използвайте кръгъл ориз.

500 гр черни миди с черупки
100 мл бяло вино
150 мл вода
1 стрък девисил

150 гр ориз
1 с.л олио
1 стрък зелен лук
1 ч.л пресен магданоз
1 с.л доматено пюре
черен млян пипер, сол



Мидите почистваме добре. Как да го направим можеш да прочетеш тук. В тенджера изсипваме мидите, 100 мл бяло вино, 150 мл вода и 1 стръкче девисил. Може да ви се стори малко течността, но тя е достатъчна, тъй като парата свършва останалата част. Похлупваме тенджерката и варим докато мидите се отворят. Не ги преварявайте, след като течността заври са нужни около 6-7 минути. Всички миди, които не се отворили изхвърлете, а бульонът прецедете.


В малко мазнина, запържваме малко стръкче зелен лук, прибавяме предварително измит ориз, запържаме докато леко се остъкли и прибавяме остатъка от бульона на мидите и гореща вода (общо около 600 мл). Добавяме доматено пюре, черен млян пипер и сол на вкус.
Когато ориза набъбне малко добавяме мидите и магданоза. Готвим до готовност.

Коментари
2013-08-07 #1
Десислава Ив. Симеонова
Инна, отскоро съм горд жител на морско село, та преди два дни уловихме, приготвихме и изядохме на един дъх именно МИДИ с ОРИЗ. Следвах твоята рецепта, добавяйки вдъхновение, любов и апетит Това е едно от ястията, които, със сигурност, имат различен вкус, хапват ли се където трябва - край морето или, да речем, в София
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Летен детокс с диня и пъпеш
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Вегетариански (постен) бъргър
· Козуначена пита след Великден
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
Петък
28
Април 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook