Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Миди с ориз


Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм направила и аз.

По избор можете да добавите и морков, целина, дафинов лист. Използвайте кръгъл ориз.

500 гр черни миди с черупки
100 мл бяло вино
150 мл вода
1 стрък девисил

150 гр ориз
1 с.л олио
1 стрък зелен лук
1 ч.л пресен магданоз
1 с.л доматено пюре
черен млян пипер, сол



Мидите почистваме добре. Как да го направим можеш да прочетеш тук. В тенджера изсипваме мидите, 100 мл бяло вино, 150 мл вода и 1 стръкче девисил. Може да ви се стори малко течността, но тя е достатъчна, тъй като парата свършва останалата част. Похлупваме тенджерката и варим докато мидите се отворят. Не ги преварявайте, след като течността заври са нужни около 6-7 минути. Всички миди, които не се отворили изхвърлете, а бульонът прецедете.


В малко мазнина, запържваме малко стръкче зелен лук, прибавяме предварително измит ориз, запържаме докато леко се остъкли и прибавяме остатъка от бульона на мидите и гореща вода (общо около 600 мл). Добавяме доматено пюре, черен млян пипер и сол на вкус.
Когато ориза набъбне малко добавяме мидите и магданоза. Готвим до готовност.

Коментари
2013-08-07 #1
Десислава Ив. Симеонова
Инна, отскоро съм горд жител на морско село, та преди два дни уловихме, приготвихме и изядохме на един дъх именно МИДИ с ОРИЗ. Следвах твоята рецепта, добавяйки вдъхновение, любов и апетит Това е едно от ястията, които, със сигурност, имат различен вкус, хапват ли се където трябва - край морето или, да речем, в София
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Вторник
25
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook