Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Миди с ориз


Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм направила и аз.

По избор можете да добавите и морков, целина, дафинов лист. Използвайте кръгъл ориз.

500 гр черни миди с черупки
100 мл бяло вино
150 мл вода
1 стрък девисил

150 гр ориз
1 с.л олио
1 стрък зелен лук
1 ч.л пресен магданоз
1 с.л доматено пюре
черен млян пипер, сол



Мидите почистваме добре. Как да го направим можеш да прочетеш тук. В тенджера изсипваме мидите, 100 мл бяло вино, 150 мл вода и 1 стръкче девисил. Може да ви се стори малко течността, но тя е достатъчна, тъй като парата свършва останалата част. Похлупваме тенджерката и варим докато мидите се отворят. Не ги преварявайте, след като течността заври са нужни около 6-7 минути. Всички миди, които не се отворили изхвърлете, а бульонът прецедете.


В малко мазнина, запържваме малко стръкче зелен лук, прибавяме предварително измит ориз, запържаме докато леко се остъкли и прибавяме остатъка от бульона на мидите и гореща вода (общо около 600 мл). Добавяме доматено пюре, черен млян пипер и сол на вкус.
Когато ориза набъбне малко добавяме мидите и магданоза. Готвим до готовност.

Коментари
2013-08-07 #1
Десислава Ив. Симеонова
Инна, отскоро съм горд жител на морско село, та преди два дни уловихме, приготвихме и изядохме на един дъх именно МИДИ с ОРИЗ. Следвах твоята рецепта, добавяйки вдъхновение, любов и апетит Това е едно от ястията, които, със сигурност, имат различен вкус, хапват ли се където трябва - край морето или, да речем, в София
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С повишено внимание към морските дарове
· Миди с бяло вино и лимони
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Леща с тиквички и кус кус
· Тайните на домашната лимонада
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Любими есенни супи с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
Вторник
17
Октомври 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook