Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - I


Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда съседна Франция и прочутата с пастата си недалечна Италия. Наистина ястията от испанската кухня най-често са прости и непретенциозни, лесни за приготвяне, но много вкусни и близки до нашия национален вкус. Разбира се, зависи, в коя област на страната ще попаднете. Едно ще ви поднесат в Каталония, друго в Галисия и трето в Баския. Но аз имах късмета да попадна в извора на изконните испански традиции – слънчевата Андалусия.

В тази историческа област, която се гордее със своето мавританско минало хората живеят спокойно и патриархално, улиците опустяват по време на сиеста и цялото оживление се пренася в уютните ресторантчетата, където се сервира домашно приготвена храна.

Какво не бива да пропускате

Хамон – ако попаднете в Андалусия, няма как да не забележите многобройните свински бутове, които висят не само в магазинчетата, но и от тавана на тапас баровете. В превод думата означава просто шунка, но на вид и вкус по-скоро прилича на италианското прошуто. Сравнението обаче е само ориентировъчно и никога не го изказвайте пред испанец – не само защото хамонът е национална гордост, но и защото още след първата дегустация ще откриете различните нюанси във вкуса. Той зависи не само от особения метод на обработка на бутовете, но и от храната, която е яло животното, както и климатичните условия в района, където е отглеждано. Има няколко основни разновидности на деликатеса:

Хамон иберико се произвежда от месото на специалната порода черна иберийска свиня, която се отглежда свободно по високите планински пасища, където е подложена на специална диета. Тревата по тези места е оскъдна, но в изобилие има сладки жълъди, които прасетата похапват с голяма охота. Резултатът е изключително вкусен деликатес, които испанците предпочитат да си изяждат сами и изнасят с неохота. Затова тук е мястото да му се насладите и не се колебайте, въпреки високата цена.

Хамон серано има по-скромен произход, но и цена. Той се приготвя от месото на обикновени бели свине, хранени основно с фураж, но и в този случай вкусът му превъзхожда многократно всичко подобно, което сме хапвали по нашите географски ширини.

Най-доброто място да хапнете хамон е някой традиционен тапас бар. Задължително го комбинирайте с добро испанско вино и много настроение, а защо не и с диня – класическа игра на контрастни вкусове.

Гаспачото е студена доматена супа, аналогична на таратора в нашата национална кухня. Родината й е именно областта Андалусия, където най-рано в Европа се появяват доматите и пипера, донесени от експедициите на Христофор Колумб. Освен в тях в разхлаждащата супа се добавят краставица, лук, чесън, като всички зеленчуци са старателно пасирани, а за накрая течността се уплътнява с трохи от стар хляб. Гаспачото може да се консумира с успех не само като първо блюдо, но и като разхлаждаща напитка в знойните следобеди.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Кой празнува на 1 октомври?
· 30 септември - Международен ден на преводача
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook