Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - I


Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда съседна Франция и прочутата с пастата си недалечна Италия. Наистина ястията от испанската кухня най-често са прости и непретенциозни, лесни за приготвяне, но много вкусни и близки до нашия национален вкус. Разбира се, зависи, в коя област на страната ще попаднете. Едно ще ви поднесат в Каталония, друго в Галисия и трето в Баския. Но аз имах късмета да попадна в извора на изконните испански традиции – слънчевата Андалусия.

В тази историческа област, която се гордее със своето мавританско минало хората живеят спокойно и патриархално, улиците опустяват по време на сиеста и цялото оживление се пренася в уютните ресторантчетата, където се сервира домашно приготвена храна.

Какво не бива да пропускате

Хамон – ако попаднете в Андалусия, няма как да не забележите многобройните свински бутове, които висят не само в магазинчетата, но и от тавана на тапас баровете. В превод думата означава просто шунка, но на вид и вкус по-скоро прилича на италианското прошуто. Сравнението обаче е само ориентировъчно и никога не го изказвайте пред испанец – не само защото хамонът е национална гордост, но и защото още след първата дегустация ще откриете различните нюанси във вкуса. Той зависи не само от особения метод на обработка на бутовете, но и от храната, която е яло животното, както и климатичните условия в района, където е отглеждано. Има няколко основни разновидности на деликатеса:

Хамон иберико се произвежда от месото на специалната порода черна иберийска свиня, която се отглежда свободно по високите планински пасища, където е подложена на специална диета. Тревата по тези места е оскъдна, но в изобилие има сладки жълъди, които прасетата похапват с голяма охота. Резултатът е изключително вкусен деликатес, които испанците предпочитат да си изяждат сами и изнасят с неохота. Затова тук е мястото да му се насладите и не се колебайте, въпреки високата цена.

Хамон серано има по-скромен произход, но и цена. Той се приготвя от месото на обикновени бели свине, хранени основно с фураж, но и в този случай вкусът му превъзхожда многократно всичко подобно, което сме хапвали по нашите географски ширини.

Най-доброто място да хапнете хамон е някой традиционен тапас бар. Задължително го комбинирайте с добро испанско вино и много настроение, а защо не и с диня – класическа игра на контрастни вкусове.

Гаспачото е студена доматена супа, аналогична на таратора в нашата национална кухня. Родината й е именно областта Андалусия, където най-рано в Европа се появяват доматите и пипера, донесени от експедициите на Христофор Колумб. Освен в тях в разхлаждащата супа се добавят краставица, лук, чесън, като всички зеленчуци са старателно пасирани, а за накрая течността се уплътнява с трохи от стар хляб. Гаспачото може да се консумира с успех не само като първо блюдо, но и като разхлаждаща напитка в знойните следобеди.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 19 август - Световен ден на фотографията
· Чрез вградени живи бактерии дреха спира миризмата от изпотяване
· 13 август - Международен ден на леворъките
Неделя
25
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook