Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - I


Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда съседна Франция и прочутата с пастата си недалечна Италия. Наистина ястията от испанската кухня най-често са прости и непретенциозни, лесни за приготвяне, но много вкусни и близки до нашия национален вкус. Разбира се, зависи, в коя област на страната ще попаднете. Едно ще ви поднесат в Каталония, друго в Галисия и трето в Баския. Но аз имах късмета да попадна в извора на изконните испански традиции – слънчевата Андалусия.

В тази историческа област, която се гордее със своето мавританско минало хората живеят спокойно и патриархално, улиците опустяват по време на сиеста и цялото оживление се пренася в уютните ресторантчетата, където се сервира домашно приготвена храна.

Какво не бива да пропускате

Хамон – ако попаднете в Андалусия, няма как да не забележите многобройните свински бутове, които висят не само в магазинчетата, но и от тавана на тапас баровете. В превод думата означава просто шунка, но на вид и вкус по-скоро прилича на италианското прошуто. Сравнението обаче е само ориентировъчно и никога не го изказвайте пред испанец – не само защото хамонът е национална гордост, но и защото още след първата дегустация ще откриете различните нюанси във вкуса. Той зависи не само от особения метод на обработка на бутовете, но и от храната, която е яло животното, както и климатичните условия в района, където е отглеждано. Има няколко основни разновидности на деликатеса:

Хамон иберико се произвежда от месото на специалната порода черна иберийска свиня, която се отглежда свободно по високите планински пасища, където е подложена на специална диета. Тревата по тези места е оскъдна, но в изобилие има сладки жълъди, които прасетата похапват с голяма охота. Резултатът е изключително вкусен деликатес, които испанците предпочитат да си изяждат сами и изнасят с неохота. Затова тук е мястото да му се насладите и не се колебайте, въпреки високата цена.

Хамон серано има по-скромен произход, но и цена. Той се приготвя от месото на обикновени бели свине, хранени основно с фураж, но и в този случай вкусът му превъзхожда многократно всичко подобно, което сме хапвали по нашите географски ширини.

Най-доброто място да хапнете хамон е някой традиционен тапас бар. Задължително го комбинирайте с добро испанско вино и много настроение, а защо не и с диня – класическа игра на контрастни вкусове.

Гаспачото е студена доматена супа, аналогична на таратора в нашата национална кухня. Родината й е именно областта Андалусия, където най-рано в Европа се появяват доматите и пипера, донесени от експедициите на Христофор Колумб. Освен в тях в разхлаждащата супа се добавят краставица, лук, чесън, като всички зеленчуци са старателно пасирани, а за накрая течността се уплътнява с трохи от стар хляб. Гаспачото може да се консумира с успех не само като първо блюдо, но и като разхлаждаща напитка в знойните следобеди.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 15 декември - Международен ден на чая
· "За онези, които използват силата си, за да направят другите силни"
· 11 декември - Световен ден на тангото
Понеделник
16
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook