Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - I


Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда съседна Франция и прочутата с пастата си недалечна Италия. Наистина ястията от испанската кухня най-често са прости и непретенциозни, лесни за приготвяне, но много вкусни и близки до нашия национален вкус. Разбира се, зависи, в коя област на страната ще попаднете. Едно ще ви поднесат в Каталония, друго в Галисия и трето в Баския. Но аз имах късмета да попадна в извора на изконните испански традиции – слънчевата Андалусия.

В тази историческа област, която се гордее със своето мавританско минало хората живеят спокойно и патриархално, улиците опустяват по време на сиеста и цялото оживление се пренася в уютните ресторантчетата, където се сервира домашно приготвена храна.

Какво не бива да пропускате

Хамон – ако попаднете в Андалусия, няма как да не забележите многобройните свински бутове, които висят не само в магазинчетата, но и от тавана на тапас баровете. В превод думата означава просто шунка, но на вид и вкус по-скоро прилича на италианското прошуто. Сравнението обаче е само ориентировъчно и никога не го изказвайте пред испанец – не само защото хамонът е национална гордост, но и защото още след първата дегустация ще откриете различните нюанси във вкуса. Той зависи не само от особения метод на обработка на бутовете, но и от храната, която е яло животното, както и климатичните условия в района, където е отглеждано. Има няколко основни разновидности на деликатеса:

Хамон иберико се произвежда от месото на специалната порода черна иберийска свиня, която се отглежда свободно по високите планински пасища, където е подложена на специална диета. Тревата по тези места е оскъдна, но в изобилие има сладки жълъди, които прасетата похапват с голяма охота. Резултатът е изключително вкусен деликатес, които испанците предпочитат да си изяждат сами и изнасят с неохота. Затова тук е мястото да му се насладите и не се колебайте, въпреки високата цена.

Хамон серано има по-скромен произход, но и цена. Той се приготвя от месото на обикновени бели свине, хранени основно с фураж, но и в този случай вкусът му превъзхожда многократно всичко подобно, което сме хапвали по нашите географски ширини.

Най-доброто място да хапнете хамон е някой традиционен тапас бар. Задължително го комбинирайте с добро испанско вино и много настроение, а защо не и с диня – класическа игра на контрастни вкусове.

Гаспачото е студена доматена супа, аналогична на таратора в нашата национална кухня. Родината й е именно областта Андалусия, където най-рано в Европа се появяват доматите и пипера, донесени от експедициите на Христофор Колумб. Освен в тях в разхлаждащата супа се добавят краставица, лук, чесън, като всички зеленчуци са старателно пасирани, а за накрая течността се уплътнява с трохи от стар хляб. Гаспачото може да се консумира с успех не само като първо блюдо, но и като разхлаждаща напитка в знойните следобеди.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
· Фантазия и магия в изкуството на Яцек Йерка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
Събота
23
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook