Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните специалитети на Испания - II


Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият производител на зехтин. И наистина, ако пътувате с кола в областта, докъдето стига погледът се виждат маслинови насаждения. До този момент бях опитвала италиански, френски, гръцки, хърватски, дори португалски зехтин, но никога испански. След дегустацията, която продължи цели 12 дни с увереност мога да кажа, че тук можете да се насладите на най-доброто маслиново масло в света. Ще го намерите не само по магазините (на изненадващо ниска цена), но и на масата във всяко едно заведение, дори от квартален тип и то с качество екстра върджин. Друго масло тук просто не се използва.

Бича опашка и прасе-сукалче. Това са най-емблематичните испански месни специалитети. Първият е характерен за Андалусия, а втория за Кастилия, които да си призная, сърце не ми даде да опитам. Затова пък бичата опашка (rabo de toro) беше може би най-доброто ми кулинарно попадение в тази страна. Приготвена на бавен огън в продължение на часове, изключително вкусна, заради близостта си до коста и разпадаща се на конци, тя просто се топи в устата. Сега си отговорим и на въпросът, каква е съдбата на гордите бикове след приключването на коридата. Просто попадат в нечия чиния, в случая моята.

Паеля опитва почти всеки турист в Испания и почти всеки остава разочарован. Не защото този известен специалитет не е вкусен, а защото рядко се приготвя за туристите с качествени продукти. В общия случай представлява ориз с морски дарове и пилешко, като съществуват варианти само със зеленчуци или месо. Но има и някой тънкости. Оризът се овкусява с шафран, които за пришълците просто се заменя с куркума. Морските дарове пък вместо пресни в общия случай са замразени, която обрича ястието на неприятен вкус. Затова, ако сте решили да опитате паеля, не се доверявайте на случайни „капанчета”, а потърсете добър ресторант.

Сангрия – това не е ястие, а напитка. Въпреки това реших да я включа в този кулинарен обзор, защото идеално подхожда на всеки един от гореизброените специалитети. Приготвя се от червено вино и нарязани на парчета плодове – портокали, лимони и ябълки, овкусени с подправки, захар и коняк. Сангрията е толкова лека, освежаваща и приятна на вкус, че дори и аз – противник на всякакви ферментирали напитки, отпивах от нея с удоволствие.

Не пропускайте да опитате и някой от испанските десерти като крем от кестени с какао, типичен за планинската местност Алпухарес, бадемови бисквити, нуга халва и местен шоколад (все пак именно Испания колонизира родината на това лакомство). А ако не обичате да експериментирате с нови вкусове, може да хапнете познатото ни мляко с ориз.


Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Коментари
2011-06-08 #3
Iskra
Инна, принципно малко обръщам внимание на храната, когато пътувам, не ставам за кулинарен турист, но в този случай имах късмет .

Цвети, плодовете страхотно освежават виното и наистина е мнооого приятно .
2011-06-08 #2
Цвети
аз най- вече за сангрията защо съм си мислила, че прави от бяло вино, моя работа))) пък кат те знам каква си трезвеничка, е, трябва наиситна да е било
2011-06-08 #1
Инна Георгиева
Ех, Искра, Искра, благородно завиждам
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· 19 август - Световен ден на фотографията
· Чрез вградени живи бактерии дреха спира миризмата от изпотяване
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: · испания ·
Неделя
15
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook