Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните тайни на барбекюто


Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се оказва терасата, или в някоя горичка, а може би на плажа. Дали е на огъня, който събира компанията в хладните вечери на открито, топли телата и душите с вкусни ястия, приготвени на жарта му. А може би е най- модерно оборудвано барбекю с въглища, които можеш да си купиш във всеки хипермаркет или бензиностанция. Няма значение.
Без аналог е вкусът на храната, приготвена по този начин. А настроението, което създава със суетенето на мъжете около месото – тяхната запазена територия е истинско забавление. Чувството, че пренебрегваш цивилизацията и нейните електрически постижения, че някак се връщаш със столетия назад, сплотява хората около жарта и придава допълнителна магия на храната.

Какво ни трябва за барбекюто?

Скара. Ако ще приготвяме храната на готово съоръжение, скарата се подразбира. Но ако ще печем на огън – добре е да имаме надеждна решетка с удобна дървена дръжка. Колкото по- голяма, толкова по- добре. Ако не разполагаме със скара, винаги можем да я заменим с подходяща ламарина.

Аксесоари за скара – в комплект всякакви щипки, шпатули, ножове с дълги, отново дървени дръжки.

Шишове – несъмнено шишовете са половината барбекю. Бамбуковите са много удобни, за еднократна употреба, на тях лесно се нижат продуктите. Металните се нагорещяват бързо, но също вършат работа. Висшият пилотаж са големите метални шишове, с притежанието на които можем наистина да са гордеем. Те са отлични за т.нар. шашлици – шишове с големи късове месо, цели зеленчуци и др. Дължината им може да достигне до 50см, че и повече.

Фолио – добре е да заложим на по- дебело фолио. Обикновеното домакинско фолио може лесно да се скъса. Ако не намерим такова фолио, да предвидим два- три пласта от по- тънкото. Наистина не е приятно цялата приготвена вкусотия да се разсипе по въглените.

Топ 5 на ястията на барбекю:

Месо – по всякакъв начин, всякакви разновидности – пържолки, шишчета, кюфтенца, наденички. Абсолютен фаворит. Да се отдръпнем настрани и да оставим мъжете да се развихрят и да се пъчат, обръщайки мръвките с щипка в ръка. Ако разполагаме с уикенда за къмпингуване, можем да подготвим предварително месото – нарязване, мариноване, дори нанизването му на шишчета, да го замразим дълбоко и да го изпечем чак на другия ден след изваждането му от фризера. Самото месо се соли след изпичането му – така то остава сочно. Не бива да пропускаме да си вземем всякакви ароматни подправки и тревички за месо – розмарин, чубрица, пипер, чесънче на прах.

Зеленчуци – колкото повече, толкова повече. Подходящи са лук, гъби, тиквички, чушки, моркови, патладжан. Зеленчуците можем да приготвим по поне два начина – на шишчета и на тънки филийки ( тиквичка, патладжан, моркови ). Овкусяваме и зареждаме на скарата. Те са идеална гарнитура на вечният титуляр на скарата – мръвките.

Ястия във фолио – във фолиото се задушава отлично и се получават много вкусотии. Удобно е, защото всяко завито фолио може да е индивидуална порция.

Какво можем да завием във фолиото?

- цели гъби, масло, копър.
- големи картофи, нарязани на широки шайби, между тях редим: парче бекон, шайба лук/ чесън и каквото имаме под ръка. Подправяме и завиваме плътно всеки поотделно.
- Цели глави червен лук, с обелките.
- По- сухо месо можем да сготвим също в компанията на гъбки и моркови, задушени във фолиото.

Риба – особено ако имаме възможност да я наловим броени часове преди печенето. И на скарата, и във фолио, дори на шишчета – тя е истински деликатес в полеви условия. Изпечена с резени лимони, с хрупкава коричка и загар. Популярна морска рецепта са и миди на ламарина. А ако намерим отнякъде и лед за виното – имаме истински лукс на брега на морето, който не може да се сравни с никой моден ресторант.


А докато всичко това цвърчи и се надигат сладки миризми, винаги можем да сложим по някой по голям необелен картоф, отстрани на жарта да си изчака времето, може и на закуска чак, поръсен с шарена сол.
Друга неразделна част от готвенето на жар е печеният хляб, да не пропускаме да метнем някоя филийка на скарата до пържолките и наденичките, ей така между другото. Поливаме с малко зехтин и поръсваме с микс от подправки. И го слагаме накрая, за да не се заситим само с хляб, докато чакаме останалото, както често се случва.

Чарът на скарата трудно се описва с думи, усещането е всичко. Да, „рецептите” са прости, да не кажем- крайно непретенциозни. Но ако честичко правите скара, знаете за какво става въпрос и може би вече звъните на компанията да уговорите следващото барбекю.
Коментари
2012-05-09 #11
Десислава Симеонова
Живеем на последен, четвърти етаж; сгъваме покрива, палим барекюто и... - готово, имаме си пикник на открито. Надявам се, не пречим на съседите, димът и пушекът бягат нагоре. Изисква се време и настроение, подготовката и приготовлението на храната отнемат около 2 часа. Но си струва. Особено ако вече е тъмно, а свещите на масичката на терасата горят..., цветята в саксиите наоколо шумолят и ухаят...- благодарна съм, че имам, макар и не така обширна, но все пак - голяма - тераса.
2011-06-16 #10
Инна Георгиева
Остави си една бутилка вода до барбекюто и давай смело.
2011-06-16 #9
Светлана Чамова
Аааа, на последния съм
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печени зеленчуци на грил
· Пилешки шишчета със сусам
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Всички сме свързани
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Четвъртък
23
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook