Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашно сладко от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само в нашето магазинче да донесат въпросните на сносни цени. Седмица по-късно ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Имаме много ягоди, ела да си набереш ако искаш". Въобще не се поколебах и след работния ден се озовах на "лозето". Събраха се около 5 килограма ягоди, а заедно с това си откъснах пресен джоджен за да си изсуша.

Сладка не консумирам често и общо взето се случва, когато хапваме палачинки. След като преди време бях направила сладко от малини с фикс, в който има основно пектин (и дава възможност за по-малко захар), си казах, ами и ягодите ще направя така, а един килограм ще направя по стара бабина рецепта. Само дето стара бабина рецепта нямаше и реших, че някъде в нета ще има информация. Общо взето навсякъде пишеше 2 кг захар, 1 кг плод, 1 ч.л лимонтозу - но количеството захар ми се стори ужасно много, а в последствие лично за моя вкус и лимонтозуто. Когато ги поръсих със захар, реших че ако им сложа малко вода ще забързам процеса на разтапяне. ГРЕШКА! Голяма. После имаше дълго варене, а когато ягодите станаха на тотална каша си казах, е може би е добре да прекратя варенето, те после ще стегнат. Заедно с изстиването на сладкото обаче изстиваше и надеждата ми, че това ще се случи. Остана рядко. Но си казах, ще взема от магазина 1 кг и ще опитам пак и пак, все пак обещах във фейсбук страничката, че ще има рецепта. Нужна ми бе сполучлива.

Два дена по-късно получих отново обаждане: Има още ягоди, искаш ли? Разбира се! И в 21:00 вечерта бях изправена пред същото количество ягоди. Което се получи:

2 кг по-дребни ягоди
2 кг захар
1 ч.л лимонтозу


Рецептата:

Ягодите се почистват от дръжките, измиват се и се отцеждат много добре. Стъпката с отцеждането е важна, всякакво допълнително количество вода е в минус.

В дълбока тава изсипваме ягодите и поръсваме със захар (ако обичате изключително сладко, можете да си я увеличите). Лека полека захарта започва да се стопява. От време на време (през 30-40 минути) разбърквайте ягодите. Моя близка ми сподели, че така ги оставяла за цяла нощ, но аз лично ги оставих за 3 часа. През това време ягодите пускат сок.

В дълбока тенджера изсипваме сместа и я слагаме на котлона. Когато започне да ври, започва да се образува пяна. С помощта на лъжица я отстраняваме няколко пъти и намаляваме котлона. Тъй като аз се бях улисала в нещо пропуснах този момент, но сладкото дойде да ме потърси само, разливайки се по целия котлон в доволно количество. С вече леко намален котлон, бъркайки от време на време, чакаме сладкото да се сгъсти.

Кога е готово. На мен ми отне около 2 часа, но проверката дали е готово се извършва по следния начин. В чиния капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Имайте предвид, че когато изстине сладкото стяга още.

2-3 минути преди да го сваля от котлона добавих лимонтозу и разбърках.

Разпределих сладкото, още горещо, в сухи бурканчета, затворих ги и обърнах бурканчетата с капачките надолу. Това е достатъчно за стерилизацията им. Вкусът на сладкото се получи точно какъвто очаквах с карамелен вкус.


И едно интересно предложение.

Ако сте решили да ползвате тези фиксове с пектин, пробвайте вариант след като го изсипете в бурканчетата да добавите физалис и...затаете дъх: листа джоджен. Да, точно така. Вкусът им е изключително сходен с тези на мента и придава много свеж вкус, както установих в последствие.


Коментари
2015-07-07 #24
Ренислава
Уважаеми дами, ползвайте готварските книги на своите майки, баби и прабаби - така увереността ще ви се възвърне, а резултатите ще бъдат повече от сладки, децата - благодарни, а мъжете ще ви боготворят...
2015-06-21 #23
Нася
ами за 9 кг ягоди колко лимонтузо да сложа
2015-06-21 #22
Ирина
Аз имам прясна мента и искам да попитам лога да я сложа в сладкото след като го нскея в бурканчетата ли но аз няма да ползвам фикс
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
Четвъртък
19
Октомври 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook