Начало
Здраве и Красота
Образцов дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашно сладко от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само в нашето магазинче да донесат въпросните на сносни цени. Седмица по-късно ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Имаме много ягоди, ела да си набереш ако искаш". Въобще не се поколебах и след работния ден се озовах на "лозето". Събраха се около 5 килограма ягоди, а заедно с това си откъснах пресен джоджен за да си изсуша.

Сладка не консумирам често и общо взето се случва, когато хапваме палачинки. След като преди време бях направила сладко от малини с фикс, в който има основно пектин (и дава възможност за по-малко захар), си казах, ами и ягодите ще направя така, а един килограм ще направя по стара бабина рецепта. Само дето стара бабина рецепта нямаше и реших, че някъде в нета ще има информация. Общо взето навсякъде пишеше 2 кг захар, 1 кг плод, 1 ч.л лимонтозу - но количеството захар ми се стори ужасно много, а в последствие лично за моя вкус и лимонтозуто. Когато ги поръсих със захар, реших че ако им сложа малко вода ще забързам процеса на разтапяне. ГРЕШКА! Голяма. После имаше дълго варене, а когато ягодите станаха на тотална каша си казах, е може би е добре да прекратя варенето, те после ще стегнат. Заедно с изстиването на сладкото обаче изстиваше и надеждата ми, че това ще се случи. Остана рядко. Но си казах, ще взема от магазина 1 кг и ще опитам пак и пак, все пак обещах във фейсбук страничката, че ще има рецепта. Нужна ми бе сполучлива.

Два дена по-късно получих отново обаждане: Има още ягоди, искаш ли? Разбира се! И в 21:00 вечерта бях изправена пред същото количество ягоди. Което се получи:

2 кг по-дребни ягоди
2 кг захар
1 ч.л лимонтозу


Рецептата:

Ягодите се почистват от дръжките, измиват се и се отцеждат много добре. Стъпката с отцеждането е важна, всякакво допълнително количество вода е в минус.

В дълбока тава изсипваме ягодите и поръсваме със захар (ако обичате изключително сладко, можете да си я увеличите). Лека полека захарта започва да се стопява. От време на време (през 30-40 минути) разбърквайте ягодите. Моя близка ми сподели, че така ги оставяла за цяла нощ, но аз лично ги оставих за 3 часа. През това време ягодите пускат сок.

В дълбока тенджера изсипваме сместа и я слагаме на котлона. Когато започне да ври, започва да се образува пяна. С помощта на лъжица я отстраняваме няколко пъти и намаляваме котлона. Тъй като аз се бях улисала в нещо пропуснах този момент, но сладкото дойде да ме потърси само, разливайки се по целия котлон в доволно количество. С вече леко намален котлон, бъркайки от време на време, чакаме сладкото да се сгъсти.

Кога е готово. На мен ми отне около 2 часа, но проверката дали е готово се извършва по следния начин. В чиния капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Имайте предвид, че когато изстине сладкото стяга още.

2-3 минути преди да го сваля от котлона добавих лимонтозу и разбърках.

Разпределих сладкото, още горещо, в сухи бурканчета, затворих ги и обърнах бурканчетата с капачките надолу. Това е достатъчно за стерилизацията им. Вкусът на сладкото се получи точно какъвто очаквах с карамелен вкус.


И едно интересно предложение.

Ако сте решили да ползвате тези фиксове с пектин, пробвайте вариант след като го изсипете в бурканчетата да добавите физалис и...затаете дъх: листа джоджен. Да, точно така. Вкусът им е изключително сходен с тези на мента и придава много свеж вкус, както установих в последствие.


Коментари
2013-06-24 #12
Роди
Ето и моята рецепта за сладко от ягоди, която се приготвя изключително лесно. 1 кг захар завира с 1 чч /250мл/ вода. Сиропа ври 5-6 мин.след което се добавят 1 кг изчистени ягоди. След завиране, ври 5-6 мин. и тавата се оттегля от котлона.Аз лично я поставям във фурната и забравям за нея няколко часа, а може и цяла нощ в зависимост от това кога сте започнали сладкото. След определеното време процедурата се повтаря и пак ври 10 мин. и хоп ....пак във фурната за няколко часа престой. Третия път се доваря до нужната гъстота но това не отнема повече от 10 мин. и сладкото е готово, прекрасно, с целички плодове. Разбира се добавям половин чл лимонтузу няколко минути преди да сваля сладкото от котлона. По тази рецепта става сладко с всякакви плодове и винаги резултата е страхотен. Да ви е сладко!!!
2013-06-08 #11
Ани Николова
Здравей те,днес ще пробвам рецептата за сладко от ягоди,надявам се да ми се получи,ако успея ще ви се похваля!
2012-12-11 #10
Инна Георгиева
Катя, изваждаш сладкото, слагаш го в съд, добавяш малко вода, до желаната гъстота, завираш го и отново слагаш в буркан. това е.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладко от череши
· Какво и как да приготвим с дюли?
· Сладко от круши и грозде
· Ягодите - защо да ги хапваме
· Овесена закуска с ягоди
· Руло със сладко
· Маринован джинджифил
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Бульон трезве
· Козуначени кифлички
· Лесен кекс с орехи
· Празнична торта - Великденско гнездо
· Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
· Мини пици с лапад
· Курабии за Баба Марта
Петък
18
Април 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнобразие...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта, за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Здраве    Красота    Мода    Образцов дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook