Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашно сладко от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само в нашето магазинче да донесат въпросните на сносни цени. Седмица по-късно ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Имаме много ягоди, ела да си набереш ако искаш". Въобще не се поколебах и след работния ден се озовах на "лозето". Събраха се около 5 килограма ягоди, а заедно с това си откъснах пресен джоджен за да си изсуша.

Сладка не консумирам често и общо взето се случва, когато хапваме палачинки. След като преди време бях направила сладко от малини с фикс, в който има основно пектин (и дава възможност за по-малко захар), си казах, ами и ягодите ще направя така, а един килограм ще направя по стара бабина рецепта. Само дето стара бабина рецепта нямаше и реших, че някъде в нета ще има информация. Общо взето навсякъде пишеше 2 кг захар, 1 кг плод, 1 ч.л лимонтозу - но количеството захар ми се стори ужасно много, а в последствие лично за моя вкус и лимонтозуто. Когато ги поръсих със захар, реших че ако им сложа малко вода ще забързам процеса на разтапяне. ГРЕШКА! Голяма. После имаше дълго варене, а когато ягодите станаха на тотална каша си казах, е може би е добре да прекратя варенето, те после ще стегнат. Заедно с изстиването на сладкото обаче изстиваше и надеждата ми, че това ще се случи. Остана рядко. Но си казах, ще взема от магазина 1 кг и ще опитам пак и пак, все пак обещах във фейсбук страничката, че ще има рецепта. Нужна ми бе сполучлива.

Два дена по-късно получих отново обаждане: Има още ягоди, искаш ли? Разбира се! И в 21:00 вечерта бях изправена пред същото количество ягоди. Което се получи:

2 кг по-дребни ягоди
2 кг захар
1 ч.л лимонтозу


Рецептата:

Ягодите се почистват от дръжките, измиват се и се отцеждат много добре. Стъпката с отцеждането е важна, всякакво допълнително количество вода е в минус.

В дълбока тава изсипваме ягодите и поръсваме със захар (ако обичате изключително сладко, можете да си я увеличите). Лека полека захарта започва да се стопява. От време на време (през 30-40 минути) разбърквайте ягодите. Моя близка ми сподели, че така ги оставяла за цяла нощ, но аз лично ги оставих за 3 часа. През това време ягодите пускат сок.

В дълбока тенджера изсипваме сместа и я слагаме на котлона. Когато започне да ври, започва да се образува пяна. С помощта на лъжица я отстраняваме няколко пъти и намаляваме котлона. Тъй като аз се бях улисала в нещо пропуснах този момент, но сладкото дойде да ме потърси само, разливайки се по целия котлон в доволно количество. С вече леко намален котлон, бъркайки от време на време, чакаме сладкото да се сгъсти.

Кога е готово. На мен ми отне около 2 часа, но проверката дали е готово се извършва по следния начин. В чиния капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Имайте предвид, че когато изстине сладкото стяга още.

2-3 минути преди да го сваля от котлона добавих лимонтозу и разбърках.

Разпределих сладкото, още горещо, в сухи бурканчета, затворих ги и обърнах бурканчетата с капачките надолу. Това е достатъчно за стерилизацията им. Вкусът на сладкото се получи точно какъвто очаквах с карамелен вкус.


И едно интересно предложение.

Ако сте решили да ползвате тези фиксове с пектин, пробвайте вариант след като го изсипете в бурканчетата да добавите физалис и...затаете дъх: листа джоджен. Да, точно така. Вкусът им е изключително сходен с тези на мента и придава много свеж вкус, както установих в последствие.


Коментари
2015-07-07 #24
Ренислава
Уважаеми дами, ползвайте готварските книги на своите майки, баби и прабаби - така увереността ще ви се възвърне, а резултатите ще бъдат повече от сладки, децата - благодарни, а мъжете ще ви боготворят...
2015-06-21 #23
Нася
ами за 9 кг ягоди колко лимонтузо да сложа
2015-06-21 #22
Ирина
Аз имам прясна мента и искам да попитам лога да я сложа в сладкото след като го нскея в бурканчетата ли но аз няма да ползвам фикс
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
Петък
20
Април 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
Изберете натурални фурми, защото тези със захар са по-сухи и отделянето на костилката в комбинация със...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook