Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашно сладко от ягоди



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само в нашето магазинче да донесат въпросните на сносни цени. Седмица по-късно ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Имаме много ягоди, ела да си набереш ако искаш". Въобще не се поколебах и след работния ден се озовах на "лозето". Събраха се около 5 килограма ягоди, а заедно с това си откъснах пресен джоджен за да си изсуша.

Сладка не консумирам често и общо взето се случва, когато хапваме палачинки. След като преди време бях направила сладко от малини с фикс, в който има основно пектин (и дава възможност за по-малко захар), си казах, ами и ягодите ще направя така, а един килограм ще направя по стара бабина рецепта. Само дето стара бабина рецепта нямаше и реших, че някъде в нета ще има информация. Общо взето навсякъде пишеше 2 кг захар, 1 кг плод, 1 ч.л лимонтозу - но количеството захар ми се стори ужасно много, а в последствие лично за моя вкус и лимонтозуто. Когато ги поръсих със захар, реших че ако им сложа малко вода ще забързам процеса на разтапяне. ГРЕШКА! Голяма. После имаше дълго варене, а когато ягодите станаха на тотална каша си казах, е може би е добре да прекратя варенето, те после ще стегнат. Заедно с изстиването на сладкото обаче изстиваше и надеждата ми, че това ще се случи. Остана рядко. Но си казах, ще взема от магазина 1 кг и ще опитам пак и пак, все пак обещах във фейсбук страничката, че ще има рецепта. Нужна ми бе сполучлива.

Два дена по-късно получих отново обаждане: Има още ягоди, искаш ли? Разбира се! И в 21:00 вечерта бях изправена пред същото количество ягоди. Което се получи:

2 кг по-дребни ягоди
2 кг захар
1 ч.л лимонтозу


Рецептата:

Ягодите се почистват от дръжките, измиват се и се отцеждат много добре. Стъпката с отцеждането е важна, всякакво допълнително количество вода е в минус.

В дълбока тава изсипваме ягодите и поръсваме със захар (ако обичате изключително сладко, можете да си я увеличите). Лека полека захарта започва да се стопява. От време на време (през 30-40 минути) разбърквайте ягодите. Моя близка ми сподели, че така ги оставяла за цяла нощ, но аз лично ги оставих за 3 часа. През това време ягодите пускат сок.

В дълбока тенджера изсипваме сместа и я слагаме на котлона. Когато започне да ври, започва да се образува пяна. С помощта на лъжица я отстраняваме няколко пъти и намаляваме котлона. Тъй като аз се бях улисала в нещо пропуснах този момент, но сладкото дойде да ме потърси само, разливайки се по целия котлон в доволно количество. С вече леко намален котлон, бъркайки от време на време, чакаме сладкото да се сгъсти.

Кога е готово. На мен ми отне около 2 часа, но проверката дали е готово се извършва по следния начин. В чиния капваме една капка от горещото сладко, тя не трябва свободно да се стича. Имайте предвид, че когато изстине сладкото стяга още.

2-3 минути преди да го сваля от котлона добавих лимонтозу и разбърках.

Разпределих сладкото, още горещо, в сухи бурканчета, затворих ги и обърнах бурканчетата с капачките надолу. Това е достатъчно за стерилизацията им. Вкусът на сладкото се получи точно какъвто очаквах с карамелен вкус.


И едно интересно предложение.

Ако сте решили да ползвате тези фиксове с пектин, пробвайте вариант след като го изсипете в бурканчетата да добавите физалис и...затаете дъх: листа джоджен. Да, точно така. Вкусът им е изключително сходен с тези на мента и придава много свеж вкус, както установих в последствие.


Коментари
2015-07-07 #24
Ренислава
Уважаеми дами, ползвайте готварските книги на своите майки, баби и прабаби - така увереността ще ви се възвърне, а резултатите ще бъдат повече от сладки, децата - благодарни, а мъжете ще ви боготворят...
2015-06-21 #23
Нася
ами за 9 кг ягоди колко лимонтузо да сложа
2015-06-21 #22
Ирина
Аз имам прясна мента и искам да попитам лога да я сложа в сладкото след като го нскея в бурканчетата ли но аз няма да ползвам фикс
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как да: Приготвим сушени домати
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Лакрица - бонбони като никои други
· "Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
Петък
30
Септември 2016
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Задушено шкембе в гювече
Задушеното шкембе е характерна рецепта за Петковден. Добавете по желание и малко кашкавал минути преди...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Веган торта с ядки, сушени плодове и крем от авокадо и банан
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Тученицата - кралицата плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook